Møbelcirklen

I kampen for bæredygtighed har Randers Kommune nu ændret praksis for udskiftning af møbler og inventar på kommunens arbejdspladser. Via en digital platform kan kommunens afdelinger kan "shoppe" genbrugsmøbler, som er blevet til overs i koncernen. Møbelcirklen er den første af sin slags i Danmark.

I miljøets og bæredygtighedens navn klippede borgmester Torben Hansen en gren i stedet for en rød snor ved åbningen af Møbelcirklen. Foto: Randers Kommune

Møbelcirklen er et led i at række efter FN's 17 Verdensmål for en bæredygtig udvikling og kobler det med at skabe jobåbninger for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Møbelcirklen skal sikre, at møbler der ikke længere bliver brugt for eksempel på en skole, på et kontor eller andre steder på kommunens arbejdspladser, kan få nyt liv. Det kræver måske en ombetrækning, en lakering eller bare, at møblet bliver sat sammen med andre møbler og vupti har det nyt liv et andet sted i organisationen Randers Kommune. Og netop den cirkel, at gammelt kan bruges igen og shines op af medarbejdere, der ellers ikke har en plads på arbejdsmarkedet, det har Social- og Arbejdsmarked siden januar 2020 arbejdet ihærdigt på at få op at stå.

"Med Møbelcirklen er der tænkt nyt for at sikre, at vi i Randers Kommune fremmer genbrug og nedbringer vores aftryk på naturen. Møbelcirklen er udtryk for, at vi arbejder aktivt for at imødekomme FNs 17 verdensmål for en bæredygtig verden," siger Mark Sabro Gregersen, der er nyansat projektleder på Møbelcirklen og lige nu har travlt med at gøre showroom og lager klar til at modtage flere kunder. De første er allerede begyndt at kigge forbi på Mirabellevej, hvor Møbelcirklen er flyttet ind.

Møbelcirklen, organiseres af Randers Kommunes arbejdsmarkedsafdeling, er den første af sin art i Danmark, som udelukkende og internt handler med genbrugte møbler.

De genbrugte møbler i Møbelcirklen bliver sat til salg i en intern webshop, hvor ledere og medarbejdere kan finde det inventar, de mangler til arbejdspladsen. Den lille rest af møbler, som ikke kan genbruges, bliver genbrugt på anden vis hos Randers Genbrugsplads.

"Med erfaringerne fra branchen i bagagen kan jeg bidrage med en masse konkret viden til Møbelcirklen om mulighederne for genanvendelse og genbrug af kontorinventar samt opbyggelsen af vores handelsportal, lager- og logistikenhed og få samarbejds- og afsætningsmuligheder på plads," siger Mark Sabro Gregersen, projektleder for Møbelcirklen.

Sideløbende med Møbelcirklen har Randers Kommune indført en bæredygtig indkøbsstrategi for nye møbler, som også forpligter eksterne leverandører til at tænke bæredygtigt og cirkulært.