Inspiration til klima og bæredygtighed på fritidsområdet

Foreninger og idrætsfaciliteter har mulighed for at bidrage til et mere klimavenligt og bæredygtigt fritids- og idrætsliv. Her finder I inspiration.

Bæredygtigt byggeri

Bæredygtigt byggeri handler om at bygge gode, sunde bygninger og samtidig tage hensyn til miljø og klima.

Hvad er livscyklus, downcycling og DGNB certificering? Spørgsmålene er mange og hvor kan I finde mere viden? Et af stederne er vidensportalen Bæredygtigtbyggeri.dk.

Herunder er også inspiration til klimavenlig og bæredygtig byggeri og drift af jeres klubhus eller idrætsfacilitet.

Guide til foreninger og idrætsfaciliteter om klima og bæredygtighed

DGI har lavet en guide, der skal gøre det let og håndgribeligt at skabe mere bæredygtige foreninger og events. Guiden er bygget op flere indsatsområder. Fem af dem er nævnt herunder. Under hvert tema er der mange eksempler på bæredygtige tiltag.

Projekters bæredygtighed, sammenhængskraft og mangfoldighed

Nordea-fonden har lavet en miniguide til bæredygtighed, hvor de inspirerer til konkrete handlinger, der fremmer sammenhængskraft, mangfoldighed og bæredygtighed i projekter. Guidens fokus er de tre områder:

  • fællesskaber
  • materiale og ressourcer
  • lokal sammenhængskraft

Læs mere på Nordea-fondens side.

Spar på energien i bygningen

Energistyrelsen har samlet en række gode råd og vejledninger til energibesparelse. Find dem herunder.

Klubhuse og spejderhytter ligner generelt almindelige huse, men brugen af dem er anderledes. Der er flere mennesker ad gangen i klubhuse, men de står også oftere tomme.

I kan spare penge og få bedre komfort i jeres klubhus eller spejderhytte ved f.eks. at isolere og undlade at overtage gamle køleskabe mv. fra medlemmerne.

Find inspiration om energibesparelser i klubhuse på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Der kan være mange penge at spare ved at energiforbedre idrætshaller, f.eks. ved at skifte varmeform, installere LED-lys og optimere driften.

Se mere om energibesparelser i idrætshaller på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Her får I gode råd til indkøb, indretning og adfærd, der sparer energi i køkkener.

Om end siden er skrevet til storkøkkener, er der en del inspiration også til køkkener i klubhuse.

Læs om energibesparelser i køkkener på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Få inspiration til hvilke energiforbedringer I selv kan gøre i forhold til klubhusets tæthed og isolering.

Find gør-det-selv-guides til bedre isolering på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Ideer fra fritids- og idrætsaktører i Randers

Har din forening eller idrætsfacilitet ideer til tiltag for klima og bæredygtighed, så kan du få dem på denne side. Send dem til Birgitte Strøbeck på mail bsp@randers.dk. Herunder er et par eksempler.

Water & Wellness Randers bruger svanemærket sæbe i alle sæbeautomater i huset. Sæben er udover at være miljøvenlig også en skumsæbe, derved mindre forbrug og nemmere at skylle af, så de undgår at sæben kommer i bassinerne. Sæben leveres i store 200 liters tønder, så der spares på emballage og transport.

Til varme drikke bruger Arena Randers krus, der er fremstillet af kaffeskaller – et restprodukt efter kaffeproduktion. Krusene er endvidere uden det skadelige stof BPA.

Krus til øl/vand vælger Arena Randers i en vaskbar og genanvendelig udgave.

Alle brusere i Water & Wellness Randers er monteret med vandspare, hvilket reducerer forbruget betydeligt.

Arena 3 og Arena 4 har fået udskiftet lyset til LED og 85 % af alt lys i Arena Randers er sensor-styret.

Randers Kommune tilbyder som oftest, at mindre foreninger og klubber kan anvende alle de kommunale ordninger for affald til genanvendelse (papir og metal/glas/plastemballager, samt madaffald), specielt hvis affaldsproduktionen svarer nogenlunde til en privat husholdning i art og mængde. Man kan altid benytte sig af ordningen for restaffald, her er ingen lovgivningsmæssige begrænsninger.

Generelt vil det dog altid bero på en konkret vurdering, da der kan være undtagelser.

Tag fat i Randers Kommunes Affaldskontor, Jørgen Bondesen, tlf. nr. 8915 1663, for at høre, om din idræts forening eller klub, kan benytte sig af kommunens affaldsordninger.

Randers FC har anskaffet en plast og pap presse. Det giver en indtægt fremfor at det tidligere var en udgift at komme af med plast og pap.

Water & Wellness Randers har købt sportstasker lavet af genbrugsmateriale. Kunderne kan få dem mod aflevering af deres gamle tasker, der bliver recyclet.

Water & Wellness Randers har installeret et andet vandbehandlingsanlæg, som mindsker brugen af afkalkningsmiddel. Fremover skal færre bruse hoveder skiftes og der vil på sigt være mindre kalk på gulv og fliser.

Water & Wellness Randers har fokus på nyt arbejdstøj, som er "grønt" produceret og i en kvalitet, der holder længere og dermed sjældnere skal udskiftes.

Vær opmærksom på om der reelt er tale om bæredygtige produkter. Af og til er der i højere grad tale om vildledende grøn markedsføring også kaldet green washing.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler følgende mærkninger og certificeringer, hvis du vil købe tøj med fokus på økologi og bæredygtighed:Svanemærket, EU-blomsten, GOTS, Fairtrade og Oeko-tex.

Water & Wellness Randers arbejder med Daka Refood om indsamling af madrester, der laves til energi og gødning på et biogasanlæg. En af fordelene er, at pap/papir engangsservice må smides med i spanden.

Water & Wellness Randers har fået en ny måtteservice, der bygger på 100 % genbrug. Måtterne er lavet af fiskegarn og de renses uden brug af kemikalier.

Bæredygtige events

Danmarks Idrætsforbund har lavet en guide til bæredygtige idrætsevents. Guiden indeholder gode råd, idéer og konkrete cases om alt fra transport og udsmykning til energiforsyning og samarbejdsaftaler.

Find guiden om bæredygtige events på DIF's hjemmeside.

Idrættens Klimaaftryk

Dansk foreningsidræts klimaaftryk er blevet undersøgt. På baggrund af denne kortlægning har DIF udviklet konkrete guidelines til, hvordan danske idrætsforeninger kan blive mere grønne.

Nogle af anbefalingerne er energioptimering af foreningsfaciliteter, mere samkørsel til kampe og stævner, øget fokus på mad med lavt klimaaftryk og indkøb af bæredygtige materialer.

Find rapporten Idrættens klimaaftryk på DIF's hjemmeside.