Randers Kommunes Arkitekturpris 2013

Randers Kommunes Arkitekturpris 2013 gik til to vindere, og tre fik rosende omtale, da prisen blev uddelt 1. oktober på Arkitekturens dag. Samtidig løb elever fra C. la Cours Skole med vinderprisen i skolernes arkitekturkonkurrence.

Hvert andet år uddeler Randers Kommune sin arkitekturpris. Det foregik på arkitekturens dag den 1. oktober 2013 ved en festlig lejlighed på Munkholmskolen i Stevnstrup. Her bød borgmester Henning Jensen Nyhuus velkommen på skolen, som netop fik rosende omtale for sin arkitektonisk vellykkede tilbygning ved prisuddelingen for to år siden.

I år gik den prestigefyldte Randers Kommunes Arkitekturpris til ”Villa G” i Dronningborg og til Randers Naturcenter. Prisvinderne får diplomer med en stålplakette til at sætte på bygningen, der er vurderet. Samtidig blev der givet rosende omtalte til de 10 ”skæve” boliger på Blommevej, tilbygningen til Social- og sundhedsskolen i Paderup, og ”Christineberg” etageboliger i Sandgade i Randers.

 

”Villa G”

Villaen ligger i en nyere udstykning i udkanten af Dronningborg, hvor alle huse er murede i tegl. ”Villa G” skiller sig både ud og indgår i en helhed med området. Ifølge dommerpanelet er huset en arkitektonisk perle i stramt formsprog, i harmoni med omgivelserne og bygget så det mest muligt udnytter sin smukke placering på kanten af skrænten ned mod Randers Fjord.  Bygherren er Hanne Christensen Graugaard og arkitekterne er Krads Architecture.

 

Særegen hverdags-arkitektur

Dommerpanelet var også begejstret for den anden prisvinder, Randers Naturcenter, fordi centret både er arkitektonisk indbydende og meget praktisk, og så passer det perfekt ind i de smukke omgivelser ved Gudenåen. Ifølge dommerne er Randers Naturcenter et helt særegent stykke hverdagsarkitektur af høj klasse – det er varmt og velkommende, ude og inde, og det er tydeligt at bygningsfaciliteter, og de grønne omgivelser bruges af mennesker og dyr med entusiasme, livs-appetit og glæde.
Bygherren er Randers Naturcenter/Randers Kommune og arkitekten er Inge Saugbjerg fra Randers Kommunes bygningsafdeling. 
Naturcenteret fik også ros for processen hen mod de nye bygninger, fordi der var tale om et samarbejde mellem brugere af naturcenteret, studerende og Randers Kommune.

C. La Cours Skole løb med vinderprisen

18 grupper fra i alt tre 10. klasser på Nørrevangsskolen, C. la Cours Skolen og Forberedelsesskolen deltog i konkurrencen om Skolernes Arkitekturpris, som også blev uddelt af Randers Kommune. De to vindergrupper kommer fra C. la Cours Skole. Eleverne fik en vandrepræmie, der er en model af skulpturen Redfall fra Østervold i Randers, samt boggaver om byrum og bæredygtig arkitektur.

I gruppe ét ønskede eleverne  Søren Dam, Søren Pedersen, Jakob Glud og Markus Thrue fra 10. klasse, at de ønsker at indtage J.O. Krags Plads og foreslår at glemme alt om faste bænke og andre installationer, som ingen alligevel bruger. De foreslår multifunktionelle tiltag rettet mod unge – som for eksempel midlertidige park- og boldbaner. Og det havde gruppen vist med et malet billede af deres drøm for J.O.Krags Plads.

Vindergruppe nr. to vandt med et humoristisk og skarpt bud på, hvordan et offentligt toilet kan se ud: Som et toilet. Og gerne i hvidt, for så er baggrunden bedst for graffiti, og den kommer jo alligevel. I gruppen var Christopher Glerup Thisted, Jeppe Enevold, Lindgaard Jensen, Simon Kleis og Anders Hjortshøj Kops.