Natur og kultur

Du har et væld af muligheder, når du skal bruge din fritid i Randers Kommune. Vi byder på både events, natur og kulturoplevelser.

Randers Kommune ligger lunt placeret i det østjyske smørhul og grænser på flere sider ud til vand med en samlet kystlinje på godt 70 km mod Mariager Fjord, Kattegat og Randers Fjord.

Kommunen er begunstiget af en smuk og varieret natur. Små, snoede veje fører én gennem skove og plantager, fjord- og engområder, forbi bølgende marker og græssende køer, ned ad bakke og op på et højdedrag med betagende udsigter over landskabet og fjorden. Her er stille søer og rislende bække, og Gudenåen, som er Danmarks eneste flod, løber sine sidste kilometer gennem kommunen inden udmundingen i Randers Fjord.

Du kan tage på opdagelse i naturen både til lands og til vands; f.eks. kan du sejle en tur på Gudenåen eller nyde friluftslivet med bl.a. bålpladser, vandrestier, shelterpladser, parker og lystfiskeri. Hvis du er interesseret i guidede ture og andre udendørsaktiviteter, kan du kontakte Randers Naturcenter, som har tilbud til folk i alle aldre. Du kan også besøge Naturpark Randers Fjord, hvor du kan få naturoplevelser ved og på fjorden.

Gudenåen er Danmarks længste og eneste flod og den har sit udløb i Randers Fjord.

Hvis du er mere til fritid i byrummet, byder Randers Kommune på en bred vifte af kulturelle tilbud og oplevelser, bl.a. udstillinger, teater og koncerter inden for mange forskellige genrer. Randers har mere end 20 kulturinstitutioner, som giver dig mulighed for at opleve Danmarkshistorie, kunst, musik og international kultur.

Randers Kommune har flere kulturhuse, bl.a. Kulturhuset Randers, som rummer Randers KunstmuseumMuseum ØstjyllandRanders Bibliotek. . Ved Jens Otto Krags Plads finder du Underværket, som byder på forskellige kulturelle og handelsmæssige oplevelser for de besøgende.

I det gamle elværk finder du det regionale spillested Turbinen og Musik- og teaterhuset Værket. Et stenkast derfra ligger et af landets største egnsteatre Randers Egnsteater, der huser både et elitekor og en talentlinje. 

I uge 33 afholdes der Randers Festuge, som er en stor, brugergenereret folkelig fest

Randers er desuden kendt for at huse nogle anderledes museer/udstillinger, herunder bl.a. Randers Regnskov, hvor du kan se eksotiske dyr og planter, og Memphis Mansion, som er en hyldest til kongen af Rock’n’Roll, Elvis Presley. 

I Tronholmparken finder man et morderne parkouranlæg af autentiske eller stilistiske elementer fra den lokale industri.