Den enes affald er den andens guld…

Sådan lyder et dansk ordsprog (næsten), og det beskriver på bedste vis, hvordan du nemt og bekvemt kan give de tekstiler videre, som du ikke selv vil bruge.

Når du sender dit gode tøj til genbrug, så gør du en anden glad. Og også miljøet....

Vi kan som mennesker godt lide, når det er nemt. Og det gav specielt god mening, da vi som art rendte rundt på Savannen og skulle spare på de kostbare kalorier og ikke vidste, hvor det næste måltid kom fra. Men nu bor vi alle indenfor rimelig afstand af SuperBrugsen eller en Netto, så vi behøver ikke spare så meget på kalorierne.

Hvis du bruger lidt af din overskudsenergi på at sortere de tekstiler, som du ikke længere selv har behov for, eller som er gået i stykker, så kan de fortsat have værdi for andre.

Genbrugsbutikker og Container 25 – Rent tøj og sko til direkte genbrug

Det er nemt at komme af med det tøj og de sko, som du ikke længere selv vil gå i, fordi du måske ikke længere kan møve dig ned i det, eller fordi det har hængt ubrugt i dit klædeskab i lang tid. Men tøjet er stadig i så god stand, at en anden godt kan blive glad for det og får det brugt. Der er mange steder, hvor du kan komme af med tøj til direkte genbrug: alle genbrugsbutikker og der er også tøjindsamlingscontainere ved de fleste større supermarkeder. På genbrugspladsen skal det i container nr. 25. Og tøjet skal selvfølgelig være helt og rent lige meget hvilken tøjindsamling, du benytter dig af.

Container 36 – alt det med huller

Nu er det ikke kun dine smarte designerklude, som vi skal genbruge. I container nr. 36 på genbrugspladsen kan du komme af med alle typer tekstiler: gammelt, slidt og hullet, men selvfølgelig rent. Det kan være tøj, sko, bælter, tasker, gardiner, sengesæt, håndklæder og meget, meget mere. Tekstilfibrene kan stadig anvendes til forskellige formål, f.eks. hundetæpper eller fyld i bilsæder og isolering. Men det er vigtigt, at det du smider væk er rent, for det er mennesker der arbejder videre med dit tekstilaffald.

De ting i din garderobe, som du ikke får brugt, kan sagtens få et nyt liv ved en ny ejer, som vil elske dit 'fejlkøb'.

Ødelæg det nu ikke for andre

Tøjcontainerne på genbrugspladsen og dem ved Røde Kors, Kirkens Korshær og andre indsamlingssteder i bymiljøet er ikke en skraldespand. Frivillige kan fortælle, at folk smider decideret affald i containeren. De har måttet fiske poser med hundelorte, brugte barberblade, toiletbørster, tomme tandpastatuber og brugte kaffekopper ud af containeren. Det betyder, at det genbrugstøj der samtidig var i containeren ofte må smides ud.

Din dovenskab (eller sparen på kalorier, hvis vi forbliver i evolutionstanken) rammer faktisk flere af dine medborgere: den frivillige eller den medarbejder der får fingrene ned i det ved sortering. Derudover har dit affald måske ødelagt det tøj, som en anden medborger har brugt tid på at sortere og aflevere det rigtige sted. Og til allersidst, så har du også snydt den medborger, der kunne have fået glæde af tøjet.

Så næste gang du overvejer at komme nemt om ved det og lige lade affaldsposen svinge op i container til tekstiler, så tænk lige på - og aflever så dit affald det rigtige sted. Man sover altså bedre, når man har været en god medborger, ikk’  :-)