Fra minkhus til drivhus

Torben og Sheida er i fuld gang med at forvandle en gammel minkfarm til drivhuse, som alle kan leje sig ind i. Drømmen er et bæredygtigt ’helle’, hvor man kan få jord under neglene, og hvor alt, der kan genanvendes, bliver genanvendt.

De gamle minkhuse fungerer nu som drivhuse på Trækronergården.

’Ja, og træet fra de gamle minkhuse vil være godt til brænde’. Nogenlunde sådan præsenterede ejendomsmægleren de røde minkhuse, da parret Torben Hansen og Sheida Nielsen for et par år siden var ude for at se på Trækronergården. Indtil da havde parret boet i Randers midtby, men det trak i dem at få mere plads til dem selv og deres to piger og de drømme, som de kunne mærke boblede. Og da den 4,5 hektar store minkfarm blev sat til salg, slog de til.

’Jeg kunne bare ikke forlige mig med tanken, om at minkhusene skulle rives ned. Det var træet alt for godt til’, siger Torben, der til daglig arbejder som osteopat og fysioterapeut.

Da Sheida foreslog, at de skulle bygge dem om til drivhuse, var Torben derfor med på idéen. Ynglekasserne blev til plantekasser, de gamle gyllerender blev til bede, og minkburene blev til planteborde.

’Det med at genanvende materialer går igen i det meste af det, vi gør. Som familie har vi egentlig altid tænkt over vores forbrug og genbrugt, hvor vi kunne. I byen slukkede vi lyset og handlede i genbrugsbutikken. Herude har vi fået mere plads til at folde tankerne om et mere bæredygtigt liv ud’.

Ingen kunstgødning

I dag hygger jungleagurker sig side om side med selleri og jordbærplanter i det drivhus, som de kalder for ’prototypen’.

I et andet, lidt større, drivhus er gårdens første lejer, gartneren Magnus Buch, rykket ind med sin virksomhed Klimaplanter.dk, som er en planteskole med fokus på bæredygtighed. Her dyrkes der klimatilpassede planter som f.eks. spisekastanje og ærtebuske uden spagnum og kunstgødning.

’Torben og Sheida går ligesom jeg op i grøn omstilling, og så har vi god kemi’, fortæller Magnus.

Martin Buch er i gang i gartneriet

Et bæredygtigt fristed

Planen er, at resten af minkhusene skal omdannes til drivhuse i takt med, at der kommer lejere, som er interesserede i at få jord under neglene.

’Drømmen er, at det skal være et fristed, hvor folk, der måske ikke selv har plads til at dyrke grøntsager, og som har lyst til at komme ud under åben himmel, kan tage hen. Uanset om de er kontanthjælpsmodtagere eller direktører. På sigt vil vi også gerne give plads til nogle, som har svært ved at være på arbejdsmarkedet på fuld kraft, men som synes, det er fedt at være herude’, siger Torben.

Sheida og Torben nyder en stille stund i gartneriet sammen med gårdens mis.