Flere og flere uddanner sig ud af ledighed

Efter længere tids ledighed kan det være svært at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Flere borgere finder nu vejen gennem uddannelse, lyder meldingen fra Jobcenter Randers.

Susan Mefleh (t.h.) med sin praktikvejleder Pia Søndergaard (t.v.) i Børnehuset Jennumparken.


En af de borgere, som er startet på uddannelse efter længere tids ledighed, er Susan Mefleh på 37. Hun er startet på den pædagogiske assistentuddannelse efter at have været ledig i en længere periode.

"Det har kørt rigtig godt med uddannelsen, meget bedre end jeg havde forventet. Jeg har været så glad for skolen, underviserne og min klasse. Jeg har altid gerne ville tage en uddannelse, der har med mennesker at gøre, og som gør en forskel," fortæller Susan Mefleh efter et halvt år på den pædagogiske assistentuddannelse.

Nu er hun ved at afslutte sin praktik i Børnehuset Jennumparken, hvor hun har været i 4 uger. For hende betyder det meget, at hun nu har noget at fylde hverdagen ud med:

"Det er rart at have noget at stå op til, som jeg brænder for. Jeg skal videre, og jeg føler, jeg får noget ud af hverdagen til mit eget og min omverdens bedste. Jeg drømmer om at læse videre som socialrådgiver eller socialpædagog," forklarer Susan Mefleh.

Hun afslutter sin uddannelse i 2022, som skiftevist foregår på skolebænken og i praktik.

Flere borgere vælger uddannelse

Susan Mefleh er en af de mange ledige over 30 år i Randers, som den seneste tid har fundet vejen ud af ledighed ved at starte i uddannelse.

"Vi oplever, at gruppen af ledige over 30 år er mere interesserede i uddannelse end tidligere. Det er rigtig godt, for det giver dem bedre forudsætninger for at komme i beskæftigelse og bide sig fast i arbejdsmarkedet på den lange bane," forklarer Annemette Werling Jensen, jobformidler i Jobcenter Randers.

Den nye tendens løber sideløbende med indsatsen Flere skal med 2, som er en beskæftigelsesindsats, som Jobcenter Randers arbejder med, hvis mål er at hjælpe aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år i beskæftigelse. Indsatsen har fokus på lønnede timer og borgernes egne ressourcer, ønsker og interesser i forhold til et fremtidigt job.

"Vi kigger på hele paletten for at sikre, at borgere finder en levevej, som de har interesse for, så det kan holde på den lange bane. Næsten halvdelen af den gruppe, som vi har afmeldt fra jobcentret i forbindelse med Flere skal med 2, er startet i uddannelse. Det er rigtig positivt, at så mange af de voksne ledige har interesse for uddannelse," forklarer Annemette Werling Jensen.