Kendt hesteskulptur skal overvintre på museum

Skulpturen 'Hest overfaldes af slange' bliver i en periode flyttet fra sin plads på Torvet i Vestergade. I stedet vil man kunne opleve den i en helt ny kunstudstilling

Tirsdag morgen den 22. september blev 'Hest overfaldes af slange' midlertidigt flyttet fra sin plads på Vestergade for at komme på museum.

Den 27. september åbner Randers Kunstmuseum dørene op til en hel udstilling dedikeret til billedhuggeren Helen Schou. I Randers er hun mest kendt for at være kunstneren bag 'Den jyske hingst', der troner på Østervold. Men det er ikke den eneste skulptur i det randrusianske bybillede, som hun står bag. Blandt de 68 forskellige skulpturer, der findes rundt om i byen, har hun også skabt 'Hest overfaldes af slange', der til dagligt er at finde i Vestergade.

I forbindelse med udstillingen om Helen Schou bliver den lille hesteskulptur midlertidigt fjernet og i stedet udstillet på kunstmuseet.

"Det er en fin, lille, elegant hest, og det er en yndig skulptur, men den står lidt i skyggen af 'Den jyske hingst'. Men den er for stor til at få ind på museet, så nu kommer den lille med i særudstillingen. Alle har et specielt forhold til hingsten på Østervold, og vi kan identificeres os med den, da mange synes dens jyske råstyrke matcher med den identitet mange forbinder med Randers og det at være randersborger," siger kulturkonsulent ved Randers Kommune Helga Hjerrild og fortsætter:

"Selvom de to skulpturer er lavet af samme kunstner, er der stor forskellighed i udtrykket. Og ved at flytte 'Hest overfaldes af slange' ind på Randers Kunstmuseum får man mulighed for at opleve skulpturens kunstneriske udtryk og se den i en kunstnerisk sammenhæng."

Helen Schou var et af de store kvindelige forbilleder i det 20. århundrede. I en mandsdomineret del af kunstens verden formåede hun at gøre sig gældende. Ud over de to hesteskulpturer i Randers er hun også kunstneren bag rytterstatuen af Kong Christian X i Aarhus, der sammen med Den jyske Hingst regnes for hendes hovedværker.

Særudstillingen 'Helen Schou - Monumenternes kvinde' kan opleves på Randers Kunstmuseum fra den 27. september til og med den 7. marts 2021.

Video