Randers-Japan tur-retur

Tre af Randers Kunstmuseums hovedværker er rejst til Japan. Det drejer sig om to værker af Vilhelm Hammershøi og et maleri af Julius Paulsen. Malerierne forlod Randers i hemmelighed af sikkerhedsårsager. De indgår nu i udstillingen Vilhelm Hammerhøi and Danish Painting of the 19th Century på Tokyo Metropolitan Art Museum og Yamaguchi Perfectural Art Museum.

Vilhelm Hammershøis værk,' Interiør med ung kvinde set fra ryggen', præger i disse uger bybilledet i Tokyo og indgår også i udstillingen 'Wilhelm Hammerhøi and Danish Painting of the 19th Century' på Tokyo Metropolitan Art Museum og Yamaguchi Perfectural Art Museum.

Et af billederne som normalt hænger på Randers Kunstmuseum regnes som et af Hammershøis absolutte hovedværker. Det drejer sig om billedet "Interiør med ung kvinde set fra ryggen. Maleriet er af kunstnerens hustru Ida i parrets lejlighed i Strandgade 20. I Tokyo spiller billedet en prominent rolle både i udstillingen og i PR-materiale fra udstillingen, hvor billedet er blikfang på plakater og websider.

Det var da også netop reklamer for udstillingen med billedet, som mødte museumsdirektør Lise Jeppesen, da hun kom ud af lufthavnstoget i Tokyo.

Vilhelm Hammershøi var en af de fremmeste kunstnere i slutningen af det 19. og begyndelsen af 20. århundrede. Han var berømt langt uden for landets grænser. I løbet af de sidste 30 år har en lang række udstillinger i Europa, Nordamerika og Japan bidraget til at slå Hammershøis betydning fast. Den 26. november 2019 satte et andet maleri af Hammershøi rekord på Bruuns Rasmussens Kunstauktioner som det dyreste maleri solgt på auktion i Danmark.

Ofte udlån fra Randers Kunstmuseum

De tre malerier er ikke de eneste, som Randers Kunstmuseum har udlånt. Der er ofte bud fra udlandet. I 2019 udlånte Randers Kunstmuseum værker af Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984 til bl.a. Centre Pompidou i Paris og af Christen Købke (1810-1948) til National Museum Stockholm. I 2020 er det ikke blot to af museets værker af Hammershøi, der rejser til Japan, men også Julius Paulsens (1860 -1940) Solnedgang (1893). Købkes Bondekone (1832) rejser til Petit Palais i Paris, mens to af museets malerier af Anna Ancher (1859-1935) er rejst på turné til Statens Museum for Kunst, Skagens Museum og Lillehammer Kunstmuseum.

Læs mere om Randers Kunstmuseums hjemmeside.