Sol, sommer og spritkørsel

Efter to år med corona ser vi nu ind i en sommer uden begrænsninger og med mange festivaler, byfester og havnefester. Det får nu Randers Kommune og Rådet for Sikker Trafik til at minde bilisterne om at lade bilen stå, når de har drukket.

Randers Kommune har sat skilte op langs vejene for at minde bilisterne om at lade bilen stå, hvis de har drukket alkohol.

To års social og festlig tørke! Sådan vil mange nok beskrive de seneste år, hvor festivaler, byfester, private fester og sammenkomster har været aflyst på stribe, eller der har været mange begrænsninger på, hvor mange man måtte samles.

Nu har vi endelig igen en sommer, hvor fest- og kulturlivet er tilbage for fuld drøn, og flere steder melder kræmmermarkeder, festivaler og lignende om stor tilstrømning og mange solgte billetter.

Det får nu kommunerne og Rådet for Sikker Trafik til at gentage de gode råd fra før, coronaen ramte landet: Husk at lade bilen stå, når I har drukket alkohol.

”Vi vil gerne have, at alle komme sikkert hjem fra sommerens arrangementer. Derfor bakker Randers Kommune op om kampagnen, der skal få os alle sammen til at tænke os om, inden vi tager bilen til et af sommerens sammenkomster,”  siger Nick Zimmermann, formand for Miljø og teknikudvalget i Randers Kommune.  

Langs vejene vil bilisterne i løbet af sommeren møde gule plakater med spørgsmålet “Klar til et pust?”. Plakaterne er en del af kommunernes og Rådet for Sikker Trafiks kampagne, der skal få flere sikkert hjem, og som skal minde om, at hele sommeren sætter politiet ind med spritkontroller. For det er der brug for.

17 sigtet for spritkørsel hver dag

Selv om der sidste år var mange begrænsninger og aflyste fester, var der stadig for mange, der tog chancen og kørte spritkørsel, viser tal fra politikredsene.

I hele 2021 sigtede politiet 5.174 førere af et motoriseret køretøj for spritkørsel. De 1.518 af dem blev sigtet i sommermånederne juni, juli og august. Det svarer til knap 17 spritsigtelser om dagen hen over sommeren. Med genåbningen og dermed udsigt til endnu flere festlige og sociale sammenkomster end sidste sommer, er Rådet for Sikker Trafik bekymret for, at det tal kan stige i år.

”Det er dejligt, at vi igen kan samles til fest, kultur og koncerter. Men det er også vigtigt, at vi lige minder os selv og hinanden om, at har man drukket alkohol, og er man i tvivl om sin promille, så skal man lade bilen stå. Det er både risikabelt og samtidig også en ærgerlig måde at miste sit kørekort på, hvis man tager chancen,”  siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sidste år viste en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at hver 10. mand og hver 20. kvinde har taget chancen og kørt bil, selv om de ikke vidste, om deres promille var for høj.