Talende skraldespande fik nye budskaber ved affaldsevent

For tredje år i træk kunne Randers Kommune fejre, at borgerne i Randers er gode til at ramme skraldespandene. Kommunen delte derfor kage og kaffe ud på Rådhustorvet i Randers ved eventen ”Tak for skraldet” fredag den 1. november. I forbindelse med eventen kunne borgerne få optaget deres stemmer og budskaber i byens talende skraldespande. Interessen for at få sin stemme i skraldespandene var stor:

Petrea Krustrup og Max Oliver Møller Kristensen deltog i affaldseventen på Rådhustorvet. De er begge aktive i frivilliggruppen #Ren Naturområde, der blandt andet har samarbejdet med Randers Kommune om nye affaldstiltag på Justesens Plæne.

”Vi takker for skraldet fra RenNaturområde”, var en af de mange budskaber, der blev optaget i lydstudiet på Rådhustorvet i forbindelse med eventen.  Budskabet blev indtalt af Petrea Krustrup og Max Oliver Møller Christensen, der er aktive i gruppen #Ren Naturområde, der er en frivilliggruppe, der samler affald i parkerne i Randers.:

”Skraldespandene er sjove og får helt sikkert flere til at aflevere deres affald i spandene.  At vi allesammen kan være med til at indtale budskaber skaber fællesskab og eftertanke, for vi har jo et fælles ansvar for at holde byen ren,” tilføjede Petrea Krustrup.

Se udsendelse fra TV2 Østjylland om affaldseventen.

Stine Serup havde taget sin 3- årige søn med til affaldsevent på Rådhustorvet. Hun bor i centrum af Randers og holder øje med det henkastede affald i midtbyen:

”De talende skraldespande og skodhotellerne har bevirket, at der er mindre affald på gaderne end tidligere. Vi bor i midtbyen og bruger byens mange tilbud, så det betyder rigtig meget, at her er rent og pænt, ” sagde Stine Serup.

Randers i front som ren by

Eventen ”Tak for skraldet” blev afholdt, fordi en ny rapport fra organisationen Hold Danmark Ren viser, at borgerne i Randers er blevet bedre til at smide dåser, cigaretpakker og papir i skraldespandene i stedet for på gaden. Ifølge rapporten ligger Randers i front som ren by sammenlignet med mange andre kommuner. Det glædede Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommunen, der var mødt op til eventen:

”Rapporten viser nogle flotte resultater, der ikke mindst skyldes de mange frivillige, som sammen med den kommunale indsats gør et stort stykke arbejde med at få flere borgere til at bruge skraldespandene. Det arbejde skal vi selvfølgelig fortsætte fremover, så Randers bliver en endnu renere kommune, ” sagde Frank Nørgaard.

Fakta

Organisationen Hold Danmark Ren har talt og analyseret det henkastede affald i Randers Kommune 20 forskellige steder. Rapporten viser, de talende skraldespande, skodhoteller og humoristiske kampagner giver mindre affald i gadebilledet. Resultatet er et renere Randers og mere tilfredse borgere. Hele 89 % fortæller, at de er glade for renholdet i gadebilledet.