Fra saks til kniv med mere økologi

Mindst 30 procent af maden der produceres i Randers Kommunes køkkener, skal være økologisk. Køkken- og plejepersonalet har været på ekskursion til tre økologiske landbrug. Det har de i forbindelse med et økologiprojekt, der er et samarbejde med Øko++. Nu taler de mere om mad. Og er begyndt at bruge kniven til at tilberede maden frem for saksen til at åbne færdiglavet mad i beholdere.

Selvom vinden er kold og kun minder os om at sommeren er ved at være slut, fejler arbejdslysten og energien på de økologiske landbrug ikke noget. 
”Det her er Sarah,” siger den økologiske landmand Alida, da hun præsenterer en af sine mange økologiske geder. Samtidig imiterer hun dens livsglæde ved at være et stort smil og lave små hurtige bevægelser. Hun kender alle dyrene og ser flere menneskelige træk i dem. 
På gården i Hundslund ved Odder har den Hollandsk fødte Alida arbejdet med økologisk landbrug i 17 år. Som en del af denne ekskursion står hun sammen med to andre økologer for at præsentere Randers Kommunes køkken- og plejepersonale fra ældreområde Nord for økologi og det at drive et økologisk landbrug. Personalet er på ekskursion i forbindelse med et økologiprojekt, der løber i 2015-16. De fik både hilst på økologiske bronzekalkuner, køer og geden Sarah. 

”Projektet springer ud af regeringens fokus på mere økologi i de offentlige institutioner. Vores målsætning er 30 procent økologi i løbet af de to år, vi er med i projektet. Det trækker heldigvis meget mere med sig. Vi er blevet bedre til at samarbejde internt, vores personale bruger deres faglighed mere i dagligdagen og så er vores produkter og køkkener blevet bedre,” siger Dorthe Bjerre Niss, der er ernæringsleder og leder af projektet i ældreområde Nord.

Dygtigere køkkenpersonale og bedre mad

De tre økologiske landmænd fortalte om, hvor meget tid de bruger på deres landbrug. Det kræver meget grundighed og omtanke at være økolog. I Randers Kommunes køkkener oplever personalet økologien på samme måde. Når de får økologisk mad mellem hænderne, bliver de mere tilfredse og får lyst til at bearbejde og tilberede maden. Det hænger sammen med at økologisk mad, i modsætning til tilberedt konventionelt mad, bliver leveret frisk og af bedre kvalitet. Det betyder noget for personalet, der nu bruger kniven mere.

”Jeg bliver gladere, når jeg får lov til at lave tingene fra bunden. Det er jeg jo uddannet til. Jeg lærer også nye ting af mine kollegaer nu, det har ikke været muligt på samme måde tidligere,” siger Jytte Sams Andersen, der er ernæringsassistent på Ældrecenter Rosenvænget.
I forbindelse med projektet er køkkenpersonalet i den nordlige del af Randers Kommune kommet tættere på hinanden, blandt andet på grund af ekskursioner og ændrede arbejdsrutiner. Til dagligt er de logistiske udfordringer blevet nemmere at håndtere, og det er lettere at låne personale af hinandens køkkener samt dele nyttig viden.

Økologi kræver omtanke

Regeringen har et mål om at 60 procent af den mad, der produceres i offentlige køkkener, skal være økologisk i 2020. Det er det mål Randers Kommune, i samarbejde med ØKO++, nu er i gang med at opnå. De økologiske landmænd, som personalet besøgte, fortalte også om vigtigheden af økologi. 

”Økologi giver god mening, det handler ikke bare om fanatikere, der snakker om dyrevelfærd. Det drejer sig også om lækre råvarer, rent grundvand og om at passe godt på vores miljø,” siger Evald Vestergård, der er økologisk landmand på Osteriet Hinge.
Der er ingen tvivl hos projektlederen. Udover at det er godt for miljøet, dyrene og grundvandet, så giver økologien mere værdi for personalet.
”Det er vigtigt for vores egen og brugernes skyld, at vi deltager i udviklingsprojekter som dette. Ellers gør vi bare tingene, som vi altid har gjort. Jeg kan mærke, at de nye økologiske tiltag optimerer vores arbejde og vores produkter,” siger Dorthe Bjerre Niss.

Fakta

Øko++ er et samarbejde mellem BDO Kommunernes revision og en række professionelle køkkenøkologer. Projektet er støttet af EU og Miljø- og Fødevareministeriet.

I Randers Kommune deltager følgende køkkener:
Aldershvile Café, Plejecenter Åbakken, Spentrup ældrecenter, Plejecenter Møllevang, Center Bakkegården, Plejecenter Rosenvænget, Dronningborg plejecenter, Kantinen Sundhedshuset og Rådhuskantinen.