
Hvornår skal dit gamle tøj til genbrug, og hvornår er det affald?
Du har et par cowboybukser, som du ikke længere vil bruge. Men er de til genbrug eller genanvendelse?
Når du står og skal beslutte dig for, hvor dine gamle cowboybukser skal hen, så er det ikke helt ligegyldigt, hvad du beslutter dig for. Du kan starte med at stille dig selv spørgsmålet: Kan en anden have glæde af mine aflagte bukser?
Hvis svaret er ja, så skal du donere dit aflagte tøj til en af de velgørende institutioner i kommunen. Tøj der er funktionelt og f.eks. kan sælges i genbrugsbutikker skal doneres/sælges til genbrug. Du kan også aflevere det på genbrugspladserne, hvor der er containere både til tekstilaffald og til donation.
Er dine jeans hullede, slidte eller så plettede, at de ikke har værdi for andre, så er det tekstilaffald. Du tænker måske, at det er pinligt at komme med dine hullede sokker eller tyndslidte lagner. Det er det ikke! Tekstilfibrene kan være gode nok til at genanvende i nye tekstiler.
Eksempler på tekstilaffald:
- gammelt tøj, der er slidt og hullet
- udtrådte sko
- hullede bælter og tasker
- gamle håndklæder
- boligtekstiler, som gardiner og pudebetræk, der ikke længere er værd at bruge
Tekstiler til affald kan du allerede i dag aflevere på genbrugspladsen eller i en klar sæk til storskrald.
Tekstilaffaldet grovsorteres i Danmark, og sendes herfra videre til behandling. Det kan indgå i alt fra bilsæder til nye tekstilfibre eller spejdertæpper. Det bedste af det bliver sorteret fra til gensalg.
Vi har rigtig meget tekstil - både brugbart og affald
Hver dansker køber i gennemsnit 10,9 kg tøj om året, og over halvdelen af det tøj, vi ikke længere bruger, havner i skraldespanden. Vi bidrager i Danmark i høj grad til problemet – vi ligger nemlig hele 35 procent over verdensgennemsnittet.
Og hvad er det så lige, at du kan gøre for at begrænse dit tøjforbrug:
- Brug det tøj, du allerede har. Produktionen af nyt belaster miljøet allermest.
- Få dit tøj repareret. Tjek om du stadig har reklamationsret. Reparér det selv eller få et tilbud fra en skrædder. YouTube har masser af gør-det-selv videoer, der viser, hvordan du f.eks. stopper sokker.
- Vask tøjet korrekt og ikke for tit – så holder det længere. Miljøbelastningen ved dit tøj ligger ikke kun i produktionen. Luft tøjet i stedet for at vaske det, når du kan.
- Lån og lej tøj. Vil du gerne i noget nyt eller smart til en speciel lejlighed, så kan du i stedet låne af venner/veninder eller leje det online. Så har du heller ikke noget hængende i skabet, du kun får brugt én gang.
- Byt tøj med andre. Tøjet får længere levetid, fordi en anden får glæde af det, når du er blevet træt af det.
- Køb genbrug, secondhand og vintage. Det er mest miljøvenligt at købe tøj, der allerede har været brugt eller ikke er nyproduceret.
- Køb kun det, du kommer til at bruge. Ubrugt tøj bagerst i klædeskabet har et stort miljøaftryk, fordi det belastede miljøet, da det blev produceret.
Hvis du skal købe nyt, så køb kun tøj, der bliver dit yndlingstøj. Det vigtigste er, at tøjet bliver brugt. Overvej for eksempel om du vil bruge tøjet mindst 50 gange. Tjek din garderobe før du køber: måske har du allerede noget bagerst i skabet, der kan opfylde samme formål? Investér i tøj lavet i en holdbar kvalitet. Se efter kvaliteten af syninger, lynlåse og knapper. Sørg for, at nyt tøj er i din stil og sidder godt, så du er sikker på at få det brugt. Læg mærke til kendetegn ved tøj, du i forvejen bruger mest. Går du mest med V-hals, eller foretrækker du løstsiddende tøj? Gå efter kendetegnene, så du får tøjet brugt. - Donér eller sælg dit brugte tøj. Det er nemlig mere miljøvenligt at genbruge tøjet end at genanvende tekstilerne til et andet produkt. Giv det til venner og familie, til genbrugsforretninger og velgørenhedsorganisationer, eller sælgetøjet på et loppemarked eller online. Er tøjet hullet, slidt og ubrugeligt? Så husk, at intet tøj skal i affaldsspanden. Heller ikke hullede sokker. Sokker består af fibre, der kan genanvendes til et andet produkt.