Nej tak til madspild

Madspild er dyrt både for klimaet og din privatøkonomi. Vær med i kampen mod madspild og lav mad af dine rester i dag.

I dag, tirsdag den 30. september, er det FN’s dag for madspild. I dag sættes der fokus på den udfordring vi har med madspild hele verden over. I Danmark smider de private husholdninger 235.000 tons mad ud hvert år. Det er 27 % af det samlede madspild i Danmark. Hvor meget, vi hver især smider i skraldespanden, afhænger selvfølgelig også af husstandens størrelse. Det samlede årlige madspild i Danmark vurderer Miljøstyrelsen til at være 881.062 tons. Det er enorme mængder mad, der burde være endt på en tallerken.

Men i dag skal det være anderledes

Når vi har travlt i hverdagen er vi mere tilbøjelige til at vælge de nemme løsninger. Som at svinge forbi supermarkedet og købe en nem aftensmad i stedet for at gå i gang med at lave noget af det, som vi allerede har stående på den nederste hylde i køleskabet.

Hvis vi alle sammen gør noget anderledes, så skal alle vores indsatser jo ganges op. Og så batter det noget!

Så dyk ned i grøntsagsskuffen, tøm den nederste hylde af dit køleskab, og lav en nem og billig aftensmad i dag.

Hva’ ska’ vi ha’ til aften?

Vi ska' ha' en lækker cremet suppe

De hårde og til tider barkede stokke og grove blade på f.eks. broccoli, blomkål og andre kålsorter er fyldt med smag, vitaminer og sunde fibre.

Tag for eksempel også finthakkede porretoppe, broccolistokke og blomkålsblade eller lidt trætte kartofler. Dæk grøntsagerne til med vand og kog det til grøntsagerne er møre. Smid en bouillonterning i og blend suppen, og tilsæt salt og peber og de krydderier du har til hånde. Et skvæt fløde gør suppen endnu mere cremet og dekadent.

Er du ikke til suppe, så kan grøntsagsstokkene også koges, blendes til mos og blandes i fars sammen med spændende krydderier eller blandes i pastasovsen. 

Har du brødrester, så er der masser af muligheder for at få dem i spil også

Tørt franskbrød eller rugbrøds-endeskiver havner oftest i skraldespanden, men der er masser af muligheder for også at bruge dem.

Rugbrød og andet groft brød er rigt på sunde fibre og fuldkorn, der giver god mæthed og fremmer fordøjelsen. Samtidig indeholder det en lang række vitaminer og mineraler, herunder B-vitamin, kalium og fosfor.

Du kan f.eks. bruge rugbrødsresterne blandet med ristede mandler, havregryn og honning som morgendrys på yoghurt eller skyr, til rugbrødschips eller øllebrød.

Hvidt brød kan anvendes som bruschetta med pesto, til at panere i og som croutoner i salater og til vores lækre suppe, som nævnt ovenfor.

Både rugbrød og hvidt brød kan også opblødes og bruges som fyld i det næste brød, du bager.

Lav din egen tapasanretning

Arranger rester fra køleskabet på en tallerken, som f.eks. makrelsalat, en skefuld hummus, eller en klat leverpostej (måske endda lunet i mikrobølgeovnen, hvis du er helt overskudsagtig). Læg et stykke ost og noget spegepølse på tallerkenen sammen med en tomat og nogle gulerodsstave - eller hvad du nu finder i køleskabet, og anret en lækker middagsplatte. Det er nem, lækker og billig aftensmad.

Bon appetit og godt kæmpet.

Her kan du læse mere om, hvordan du kan spise dig sund og mæt i skrald.

Kilder: Fødevarestyrelsen

Affaldsnyheder