Vi har taget et lille skridt i den rigtige retning på vores klimaaftryk

Men vi har brug for din hjælp til at bringe det endnu længere ned.

Der er et godt stykke vej, før vi har styr på vores klimaaftryk i Danmark. Så vi skal have arbejdshandskerne på. Du tænker måske, at det er du ikke herre over. Men det er du faktisk i kraft af de valg du tager og den adfærd du har i det daglige. For den bedste måde du kan bidrage på er at lave mindre affald til at begynde med. Affaldsminimering er ét af de mest sexede ord for en ægte affaldsnørd. Når vi forbruger mindre, bidrager vi til at mindske klimaftrykket. Har du egentlig brug for en ny sofapude, eller er det bare fordi du følger trends for boligindretning? Det samme gælder, når vi står i dagligdagens små vælg. Skal jeg have en pose med hjemmefra, når jeg handler? Eller købe en plastikpose? Og når vi ganger vores allesammens små valg op, så batter det noget på landsplan og globalt.

Dit og mit forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet med 5 procent i 2023

Det kan man læse af Energistyrelsens seneste rapport "Danmarks globale klimapåvirkning – Global afrapportering 2025". Den viser nemlig, at danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er reduceret med 3,3 millioner ton CO₂e i 2023 sammenlignet med året før.

Det er et fald på 5 procent, og bringer det samlede aftryk ned til cirka 60 millioner ton CO₂e – eller 10 ton per dansker. Og det er stadigvæk alt for meget. Hvis vi skal være klimaneutrale inden 2050, så er det kun et babyskridt.

Det siger tallene

Det forbrugsbaserede klimaaftryk omfatter både nationale og internationale udledninger, der er forbundet med danskernes forbrug af varer og tjenester. Det er ting som: biler, fødevarer, elektronik og tøj. Ifølge Energistyrelsens rapport stammer 40 procent af disse udledninger fra Danmark, mens de resterende 60 procent sker i udlandet på baggrund af produktion til vores forbrug.

Energistyrelsens rapport bemærker, at klimaaftrykket fra forbrug er faldet over tid, til trods for at det danske forbrug i kroner og ører er steget betydeligt siden 1990.

Inden for det seneste dataår (2023) er kødforbruget og elektronikforbruget faldet. Det samlede antal personkilometer er steget, hvilket i 2023 skyldtes en stigning i persontransport med fly og personbil. Fra 2023-2024 steg salget af elbiler med knap 40 procent, mens salget af benzin- og dieselbiler faldt. De danske husholdninger har et lidt højere energiforbrug til el og varme i 2023 i forhold til 2022, men samtidig har energien en større andel af vedvarende energi.

Det kan du gøre mere af eller bedre

Mad

  • Spis lokalt producerede/dyrkede produkter, og når det er i sæson 
  • Begræns dit forbrug af kød, især oksekød 
  • Vælg fisk fra bæredygtigt fiskeri 
  • Tag genanvendelige indkøbsposer med, og undgå produkter med for megen plastemballage 
  • Sørg for kun at købe det, du har brug for at undgå madspild

Beklædning

  • Pas godt på dit tøj – reparér i stedet for at smide ud
  • Prøv at bytte, låne, leje eller købe brugt
  • Køb tøj, der fremstillet på en ansvarlig måde, f.eks. af genanvendte materialer eller med miljømærke

Transport

  • Tag cyklen eller offentlig transport
  • Prøv toget, næste gang du skal på ferie

Energi og affald

  • Skru varmen et trin ned, og tag en trøje på eller et tæppe med i sofaen
  • Tag korte brusebade – vandet behøver ikke løbe, mens du sæber dig ind
  • Sluk for vandet, mens du børster tænder eller vasker op
  • Træk stikket til dit elektroniske udstyr ud, og lad ikke telefonen lade, når batteriet allerede er fuldt opladet
  • Vælg energieffektive produkter med et A-mærke (EU-energimærke)
  • Begræns og genanvend dit affald. Affaldssortér, så de forskellige typer affald kan genanvendes i stedet for, at vi producerer nyt. Som udgangspunkt er genanvendelse langt bedre end at producere nyt.

Hvis du vil læse mere

Den årlige Global Afrapportering analyserer, hvordan danske forbrugere, virksomheder og myndigheder påvirker de globale drivhusgasudledninger. Du kan læse mere om opgørelsen på Energistyrelsens hjemmeside

Andre kilder: Den Europæiske Ungdomsportal