Guide til din gåtur: Udforsk byens hemmeligheder og skjulte grønne oaser

Vildtvoksende græs, skyggefulde træer og bede med krydderurter, som du gerne må tage med hjem til aftensmaden. Tina Knudsen Jensen, der er arkivar ved Randers Stadsarkiv, deler ud af byens hemmeligheder og guider dig til fem af hendes grønne favoritsteder. Nogle af dem er helt sikkert nye for dig.

Følg i fodsporene på Tina og se nogle af hendes yndlingssteder at gå tur.

Den næsten 900-år gamle nedlagte kirkegård i Vorup

Skjult mellem fodboldbaner og parcelhuse gemmer Kirkegården ved Høvejen sig. Kirkegården har ikke været i brug de sidste 150 år, og der hvor der engang lå gravsten, får græsset i dag lov til at vokse vildt og højt. Store skyggefulde træer er med til at give stedet en særlig stemning.

”Her holder jeg meget af at gå hen. Kirkegården ligger lige i mit nabolag, og så er det historiske ved stedet fascinerende. Det var nemlig her man grundlagde Vorups første kirke omkring år 1150,” siger Tina Knudsen Jensen.

Vorup Sogn blev gennem mange år kaldt ”Det sorte Sogn”. - Nogle vil mene, at det skyldes den sorte farve, som jyde-potterne havde. De potter, der i så rigt mål blev produceret i sognet. Andre mener, at det skyldes, at Vorup Sogn i mere end 300 år ikke havde nogen sognekirke. For enden af Høvejen mod Kærgade er der et lille fredet område med et stendige om, det er den gamle kirkegård i Vorup (Worrup) eller Nielstrup, som stedet kaldtes. Omkring 1150 blev der bygget en mindre middelalderkirke, Nielstrup Kirke, som blev viet til Sct. Johannes, og derfor også bar navnet Sct. Hans Kirke. Gravstenen finder du på kirkegården.

Pluk dine egne krydderurter i Frk. Jensens Gård

Tæt på Jens Otto Krags Plads gemmer Frk. Jensens Gård sig. I den lille gårdhave finder du bede med timian, koriander, persille og et væld af andre krydderurter. Til gavn for de summende bier, som kommer flyvende fra Underværkets bistader – men også for dig. Du må nemlig gerne plukke lidt med hjem til aftensmaden.

”Gårdhaven er opkaldt efter Kristine Marie Jensen, som skrev Frk. Jensens Kogebog. Mange bliver overraskede, når jeg fortæller, at hun er fra Randers. Hendes opskrifter var baseret på lokale råvarer – og så var hun lidt af en foregangskvinde, når det kom til at undgå madspild,” fortæller Tina Knudsen Jensen.

Krydderier og krydderurter styrker immunforsvaret og tilfører masser af sunde vitaminer, mineraler og andre gavnlige mikronæringsstoffer.

Gå tur mellem vildtvoksende græs og gravsten på Østre Kirkegaard

I foråret blomstrer kirsebærtræerne lyserødt på Østre Kirkegård, og selvom kirkegården delvist er indrettet som en stor park, er den ikke fuldstændig trimmet. Flere steder vokser græsset vildt, så insekterne kan trives. 

"Østre Kirkegård er et hyggeligt sted at gå tur, og så er det den ældste kirkegård i midtbyen, som stadig er i brug. Faktisk hed den Dødsminde tidligere, men da Nordre Kirkegård kom til, skiftede den navn. Det er også her den muslimske begravelsesplads ligger", fortæller Tina Jensen Knudsen

Kirkegårdene er smukke og stemningsfulde og perfekte til en lille gåtur.

Udkigsposten ved Skrænten: Her finder du den vildeste udsigt

1,2,3… 84 trin. Så langt er der op ad trappen fra Vilhelm Thomsens Plads til udkigsposten ved Skrænten. Samtidig med at du får din puls op i et niveau, der får de fleste sundhedseksperter til at juble, giver turen dig den smukkeste udsigt over naturområderne ved Gudenåen.

”Udkigsposten ligger tæt på parkanlægget Vester Altan, hvor terrænet er meget kuperet,” fortæller Tina Knudsen Jensen.

Du kan godt få lidt sved på panden, når du skal hele vejen op ad Skrænten.

Følg sporene fra den gamle jernbane i Tøjhushaven

Tøjhushaven rummer et væld af historier: Vidste du, at parkens træbro følger sporene fra den gamle Hadsundbane? Og at parken engang var midtpunkt for alle byens større fester – med optog, lygter og dans. Blandt andet deltog kong Frederik d. 6.

”Tøjhushaven blev anlagt i begyndelsen af 1800-tallet, og var det første led i, hvad der endte med at blive et grønt bælte af parker og kirkegårde, som løber omkring den gamle bykerne. At bruge de stejle bakker mellem centrum og de flade marker – især nordpå – som grønne områder er der arbejdet meget med gennem 1800- og 1900-tallet,” siger Tina Knudsen Jensen.

Der er masser af grønne oaser at gå tur i - også inde i byen.

Find dit eget favoritsted

Der er mange gemte grønne steder i Randers - og da vi spurgte Tina, om hun ville anbefale fem kunne hun næsten ikke vælge. Derfor er der ikke andet for end at snøre vandreskoene, tage tøj på efter årstiden og gå på opdagelse efter dit favoritsted.

Få inspiration til naturture.

Tip!

Kan du lide gåture, og vil du blive klogere på din by? Så er det gratis lydteaterstykke ’Hemmeligheden om Randers’, indtalt af Bodil Jørgensen, helt sikkert noget for dig. Læs mere på ’hemmelighedenomranders.dk’.

Læs mere på Hemmeligheden om Randers.