Klima og haveaffald

Lad haveaffaldet ligge. Det er nemmere, billigere og bedre for klimaet.

Lader vi haveaffaldet ligge hjemme på matriklen i hele Danmark, kan alle kommunerne medvirke til at lagre 600.000 tons CO2 årligt, viser en beregning fra professor Per Gundersen fra Københavns Universitet. Det vil ifølge Per Gundersen derfor gavne både borgernes økonomi og klimaet, hvis flere lod haveaffaldet ligge. Det er nemlig ikke kun CO2, der kan spares på. Håndteringen af haveaffaldet er en omkostning, som vi alle er med til at betale gennem affaldsgebyret, og når danske haver, parker og boligforeninger vurderes at producere godt og vel en million tons haveaffald om året, kan det godt mærkes på økonomien.

»Man får ikke sådan lige på et øjeblik alle borgere til at gå all in på at holde haveaffaldet hjemme. Det er en proces, kommunerne måske kunne starte på, og så får man langsomt med tiden gjort affaldsmængderne mindre,« siger Per Gundersen.

Her er fem enkle tip fra Per til, hvordan du kommer i gang.

Mange bække små

Ja, måske kan du ikke kompostere alt dit haveaffald hjemme i din egen have, men start måske med en kompostbeholder eller et mindre kvashegn. Alt hvad der bliver hjemme i haven er en forbedring af klimaet. Og hvis vi alle gør vores, så vil det samlet set gøre en forskel i det store regnskab.

Kilder:

Klimamonitor