Kvas er guld for dyrelivet i din have

Kvaset fra din have gavner både miljøet og dig selv, når du ikke længere skal bruge tid eller benzin på at fragte det på genbrugspladsen.

Kvas kan blive i haven på mange måder. Som hegn, bunker eller bede. Kun fantasien og de grønne fingre sætter grænser. Kvas kan blive et hjem for mangt og meget: biller, larver, bænkebidere og andre insekter slår sig ned i og under de afskårne grene. Fugle vil spise nogle af dem, og småfugle som gærdesmutten vil bygge rede inde i midten af hegnet, hvor rovdyr ikke kan nå ind. I bunden, hvor der er skyggefuldt og fugtigt, vil blandt andet tudser og frøer kunne finde et godt skjul. Kvasbunker og -hegn er også hjem for pindsvin, der æder snegle og kan hjælpe med at holde bestanden i køkkenhaven nede. Jo tættere og mere beskyttet der er i bunden, jo bedre. På den måde kan pindsvinet nemlig lettere finde beskyttelse og et sted at gå i hi, når efteråret kommer.

Et kvashegn kan have lige den form og størrelse, der passer til din have. Det kan også bruges til at afskærme et mindre pænt hjørne af haven eller skabe et nyt rum.

Danmarks Naturfredningsforening fortæller her, hvordan du selv får lavet et kvashegn.

Kvasbunken er den letteste løsning på at beholde dit haveaffald i haven. Som navnet antyder, skal det hele bare ligge i en bunke. Det er oplagt, hvis du har plads i baghaven eller hjørner, hvor kvaset kan ligge uforstyrret og give ly til havens små beboere.

Kvasbedet er en god måde at holde lidt orden i haven samtidig med, at der er plads til at gemme kvasen. Bedene bruges typisk omkring træer, hvor kvaset findeles og stille og roligt komposterer og giver næring til træerne i bedet.

Vær opmærksom at holde stammen fri fra den muld, der dannes. En stamme, der "opsluges" for meget kan lettere blive syg.

Få flere gode råd og vejledning til dit bed her.

I billedeksemplerne er der skabt rig mulighed for at huse insekter og mindre dyr i haven. Og med en flishugger eller kompostkværn kan du også lave god og næringsrig kompost til den, i stedet for at købe dyr gødning og slæbe det hjem til haven. I øvrigt er en flishugger eller en kompostkværn oplagt at investere i sammen med nogle naboer. Vi behøver ikke alle sammen have  vores egen.

Fotos af Mia Stochholm og Jørgen Bondesen