Styrket samarbejde om udsatte borgere
Der er brug for et styrket samarbejde omkring udsatte borgere – herunder samarbejde mellem erhvervslivet og kommunen om skabelsen af flere småjobs, hvor udsatte kan få foden indenfor på arbejdsmarkedet.
31. august 2025
3. juni 2025
Når ambitionen om at flere borgere skal have muligheder for at få et godt liv, skal realiseres, bør det helt overordnede og absolut vigtigste mål for kommunen være, at andelen af borgere på overførselsindkomst skal nedbringes væsentligt set i forhold til landets øvrige kommuner.
Der er i den forbindelse behov for et endnu større fokus på grupperne i den erhvervsaktive alder, som på grund af blandt andet sundhedsmæssige udfordringer og/eller manglende kompetencer er i risiko for at ende uden for arbejdsmarkedet. I den forbindelse er der bl.a. et potentiale for et langt stærkere og tættere samarbejde mellem sundheds- og beskæftigelsesområdet internt i kommunen.
I forhold til borgere, som i dag står uden for arbejdsmarkedet, så handler det både om, at der skal skabes flere arbejdspladser, som matcher deres kompetencer, og at der skabes gode mulighed for at opkvalificere de ledige, så de matcher virksomhedernes behov.
Det bliver i den forbindelse overordentligt vigtigt, at Randers Kommune udnytter mulighederne i den nye beskæftigelsesreform i forhold til en meget mere virksomhedsrettet beskæftigelsesindsats og et langt større fokus på at få borgerne i beskæftigelse (i ordinære timer). For gruppen af ledige, som er længst væk fra arbejdsmarkedet, kræver det en betydelig mængde småjobs, som der er brug for at skabe i et tæt samarbejde med erhvervslivet – et samarbejde, der også kan bruges til fælles tiltag rettet imod den store gruppe af udsatte unge i kommunen.
Har du forslag til, hvordan samarbejdet om udsatte borgere bliver styrket, kan du komme med dine inputs her.
Høringssvar (3)
Børne- og ungecenter Randers
8900 Randers C
Ensomme ældre og udsatte børn og unge.
Janni Nesager Toft Mikkelsen
8900 Randers C
Inspiration fra Fokus folkeoplysning i Aalborg
I Aalborg har Fokus Folkeoplysning taget et stort socialøkonomisk ansvar for udsatte borgere (udover at drive en velfungerende aften- og daghøjskole). Der er to interessante projekter for Fremtidens Randers:
1/ KaffeFair (www.kaffefair.dk/om) en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper unge videre i job og uddannelse med afsæt i køkkenarbejde/cafédrift og en venlig hånd i ryggen af gode ansatte. KaffeFair giver meget til deres unge og meget tilbage til byen med gode rammer og lækkert økologisk mad fx på uddannelsesinstitutioner.
2/ Små job med mening (www.smaajobmedmening.dk) Et projekt som matchmaker erhvervslivets små job fx klippe hæk, slå græs mv. med mennesker, som kan arbejde 1, 5 eller 10 timer om ugen. Det skaber værdi både for virksomheden og den ansatte. Projektet gør det nemt for virksomheder at tage socialt ansvar og få løst forskellige småjobs.
Direktøren og idémageren bag ovenstående er Bjørn Salling (www.fokus-folkeoplysning.dk). Jeg har arbejdet sammen med Bjørn i fbm. ombygning af deres flagskibs-hus på Strandvejen i Aalborg (som arkitekt) og vil meget gerne hjælpe med at sætte et møde op mellem Bjørn og relevante parter hos Randers Kommune. Hvis ikke blot til stor inspiration på deres måde at hjælpe unge og sårbare mennesker i arbejde, men hvem ved, om Fokus folkeoplysning/KaffeFair/Små jobs med mening kunne etableres i en version i Randers også.
Vedhæftet er print fra ovenstående links vedr. KaffeFair og Små jobs med mening.
Venligst Janni Toft
Louise Wulf Bundesen
8930 Randers NØ
Bedre kommunikationsredskaber i kommunen
Som kommunal hjemmesygeplejerske oplever jeg og mine kollegaer dagligt udfordringer med samarbejdet/kommunikation mellem sundhed/omsorg og socialområdet.
Vi ved ikke hvad hinanden går og laver - trods det ofte er de samme borgere vi arbejder på at støtte og hjælpe bedst muligt.
Dette kan bl.a. skyldes, at vi har to forskellige dokumentationssystemer. De forskellige dokumentationssystemer gør det vanskeligt for os at få et indblik og et samarbejde med hinanden.
Vi kører hvert vores løb i stedet for at arbejde sammen. Hvis dokumentationssystemerne blev ens ville vi kunne se hvad de andre arbejder på og nemmere komme i kontakt med hinanden gennem borgernes journaler.