Vejledning til tilforordnede
Vejledning til tilforordnede til folketingsvalg den 1. november 2022
Kære tilforordnede, valgstyrere og sekretærer
Jeg vil gerne takke for jeres deltagelse ved folketingsvalget. I bidrager aktivt til demokratiet, hvor den almindelige stemmeret er en grundsten.
Som formand for valgbestyrelsen vil jeg gerne opfordre til, at alle tilforordnede læser de dele af vejledningen, som har betydning for jeres opgaver på valgdagen.
Det forventes, at valgstyrerformændene og valgstyrersekretærerne læser hele vejledningen.
Valgstederne åbner klokken 8.00 og lukker kl. 20.00 eller snarest derefter, når den sidste vælger har afgivet sin stemme.
I skal jo også stemme, og jeg henstiller til, at I får brevstemt på forhånd, da det ikke er sikkert, at I får mulighed for at forlade valgstedet i løbet af dagen.
Endnu engang tak for jeres hjælp og god valgdag!
Torben Hansen
A. Anvendelse af digitale valglister
Digitale valglister blev anvendt første gang til kommunalvalget i 2021.
Ved anvendelse af digitale valglister afløses den klassiske papirvalgliste af en elektronisk valgliste på en PC. Stregkoden på vælgerens valgkort scannes med en scanner, og vælgerens data vil fremgå af en PC-skærm ved valgbordet.
Vælgeren er ved brug af digitale valglister ikke knyttet til et bestemt valgbord, men kan gå hen, hvor der er ledigt for at få udleveret sin stemmeseddel. Dette betyder med andre ord, at der er frit bordvalg for vælgeren.
Det frie bordvalg skulle gerne give vælgeren en oplevelse af hurtigere at kunne komme til at afgive sin stemme.
Idet sagsgangene ved valgbordet bliver nemmere og hurtigere, kan der betjenes flere vælgere pr. valgbord.
Med digitale valglister er det ikke længere nødvendigt, at der foretages nummerering af valgkort og i valglisten. Til løbende kontrol af, at antallet af udleverede stemmesedler passer med antallet af fremmødte vælgere, kan der aflæses oplysninger direkte fra PC'en på valgbordet. Valglisteføreren eller valgkortmodtageren er dog fortsat velkommen til at foretage nummerering på valgkortet, hvis det vurderes at lette den løbende kontrol.
Fordi vælgeren hurtigere er færdigbetjent ved valgbordet, er det vigtigt, at I hele tiden er opmærksomme på, at der ikke er for mange vælgere, der efter at have fået udleveret stemmeseddel, venter på at komme til i stemmerummene for at afgive deres stemme. Hvis for mange venter, er der risiko for, at nogen forlader valgstedet uden at have stemt, men med den udleverede stemmeseddel.
Frit bordvalg betyder også, at optælling af de afgivne stemmer foregår for hele valgstedet samlet, og ikke pr. valgbord.
Fremgangsmåden til optælling er nærmere beskrevet i afsnit H.
B. Oversigt over valgdagen
Den 1. november
06.00-06.15: Valgstyresekretærerne afhenter materiale på Laksetorvet.
06.30: Valgstyrersekretæren opstarter programmet Digitale Valglister på valgstedet.
06.45: Valgstyreformanden møder på valgstedet.
07.00: Øvrige valgstyrere og tilforordnede møder ind.
07.15-07.50: De tilforordnede afkrydses som fremmødt.
Valgstyrersekretæren orienterer om dagen.
Stemmesedlerne uddeles til valgbordene.
Stemmesedlerne tælles og eftertælles og bundtes á 25 stk.
Stemmerum, stemmeurner m.v. tjekkes.
Opslag samt øvrige plakater og skilte hænges op.
08.00-20.00: Valgstedet er åbent. De fremmødte skal se, at stemmeurnerne er tomme (også den til vognstemmer). Urnerne forsegles herefter med de særlig låsestrips. Stemmeurnen til vognstemmer forsegles også.
Vælgerne registreres løbende i valglisten og afgiver stemme.
Der føres løbende kontrol med, at antallet af udleverede stemmesedler stemmer overens med antallet af fremmødte vælgere.
Stemmerummene kontrolleres løbende. Bord og blyant afsprittes efter behov.
Det kontrolleres løbende, at alle stemmesedler kommer i valgurnen, og at ingen vælgere forlader valglokalet med stemmesedler.
20.00: Valgstedet lukker.
20.15: Stemmeopgørelsen laves.
Programmet Digitale Valglister lukkes ned.
Stemmesedlerne sorteres og tælles op.
Afstemningsbogen underskrives af alle fem valgstyrere.
Efter endt optælling indtelefonerer valgstyrersekretæren resultatet til IT, der indfører det i valgbogen.
Valgstyrersekretæren ringer ind til byrådssekretariatet, når valgstedet forlades.
Den 2. november
09.00: Fintællingen begynder i Arena Randers.
C. Nogle fagudtryk, det er nyttigt at kende
Randers Byråd har valgt en valgbestyrelse, der sammen med byrådet har det overordnede ansvar for valget.
Valget foregår på 30 valgsteder i kommunen. Adresseliste ses på de sidste sider.
En af valgstyrerne er udpeget som formand for valgstyrerne. Formanden og valgstyrerne skal garantere, at valget går rigtigt til på det enkelte valgsted.
Alle fem valgstyrere skal underskrive afstemningsbogen. Det er derfor vigtigt, at ingen af valgstyrerne forlader valgstedet om aftenen, før de har underskrevet.
Valgstyrerne får hjælp til det praktiske arbejde af et antal tilforordnede, som er udpeget blandt vælgerne i kommunen. De tilforordnede er udpeget dels af de politiske partier og dels blandt kommunale medarbejdere og borgere.
En af de tilforordnede medarbejdere er udpeget som valgstyrersekretær og er formandens direkte medhjælper. På valgsteder med to eller flere valgborde er der også en medhjælper for valgstyrersekretæren.
Valgstyrerne og de tilforordnede har en række forskellige opgaver:
Der er en valglistefører og en valgkortmodtager ved hvert valgbord. Valglisteføreren tager mod vælgerens valgkort, beder vælgeren oplyse sin fødselsdato, scanner valgkortet og registrerer vælgeren i den digitale valgliste. Herefter gives valgkortet til valgkortmodtageren, som udleverer stemmesedlen til vælgeren.
Vælgeren stemmer i et stemmerum, og der er en stemmerumskontrollør, som bl.a. ser efter, at der kun er én vælger i stemmerummet ad gangen, og at stemmerummet er i korrekt stand (f.eks. at der ikke er skrevet på opslagene i stemmerummet).
Vælgeren skal lægge stemmesedlen i en stemmeurne. En stemmemodtager holder øje med, at vælgeren ikke forlader stemmelokalet med stemmesedlen, men lægger den i en stemmeurne eller leverer den tilbage til valgbordet.
Ved valgsteder med to eller flere valgborde er der også en eller flere all-round tilforordnede, som særligt hjælper svagelige vælgere, men også generelt hjælper til, hvor der er behov.
På valgsteder med kun et valgbord er der ikke all-round tilforordnede, og opgaven med at hjælpe svagelige vælgere med at afgive deres stemme skal derfor varetages af de andre tilstedeværende tilforordnede.
All-round tilforordnede fungerer også som afløsere for andre tilforordnede, når der er behov for det.
Som tilforordnede skal I generelt være indstillede på, at jeres rolle/opgave kan variere i løbet af valgdagen. I skal således følge valgstyrersekretærens løbende anvisninger.
D. Valgagitation (eller anden form for holdningsmæssig påvirkning), pressens tilstedeværelse i valglokaler samt indsamlinger på valgstederne
Vælgerne må ikke udsættes for valgagitation eller anden form for holdningsmæssig påvirkning i stemmelokalerne eller på adgangsvejene på valgstedets grund.
Følgende er omfattet af forbuddet:
- Uddeling af propagandamateriale
- Ophængning af valgplakater
- Udspredelse af andet materiale, der udsætter vælgeren for holdningsmæssig påvirkning
- Udspredelse af andet materiale, der har til formål at oplyse om politiske emner
- Tændt TV, computere, telefoner, tablets m.v. i stemmelokalerne med ovenstående indhold
- Påtrængende udveksling af holdninger mellem vælgerne
- Valgstyrer og tilforordnede må ikke bære politisk påklædning (mærkater, emblemer m.v.)
- Rådgivning/opfordring med hensyn til hvad vælgeren skal stemme
- Ophængning af bannere, plakater m.v. for hjælpeorganisationer og lignende, der har deltaget aktivt i valgkampen.
Følgende er ikke omfattet af forbuddet:
- Vælgere må gerne bære politisk påklædning (mærkater, emblemer m.v.).
- Vælgere må gerne have deres telefoner, tablets m.v. tændt i stemmelokalerne.
- Valgplakater opsat på gadeareal.
På skoler og andre større bygninger, der anvendes som valgsted, gælder forbuddet kun for de gange og parkeringsarealer mv. på ejendommen, som vælgerne skal passere for at komme frem til valglokalerne.
D.1. Pressens tilstedeværelse
Det er de lokale valgstyrere, som har den endelige afgørelse af, om og på hvilke vilkår pressen må være til stede i stemmelokalerne. Pressen må dog ikke få mulighed for at blive bekendt med, hvordan en vælger stemmer (heller ikke selv om vælgeren ønsker at vise sin afkrydsede stemmeseddel frem), og pressen må ikke fotografere vælgere, hvis vælgerne protesterer mod det.
D.2. Indsamlinger
Kommunen giver sædvanligvis tilladelse til, at forskellige velgørende foreninger samler ind på valgstederne. Det er en betingelse for tilladelserne, at indsamling ikke sker i stemmelokalerne, og at indsamlingen ikke må forstyrre valghandlingen. Indsamlerne skal rette sig efter valgstyrernes anvisninger.
Hvilke indsamlingstilladelser der er givet, fremgår af den hvide A4-mappe, som er på valgstedet.
E. Vejledning for valgstyrerformænd og valgstyrersekretærer
Formændene møder senest kl. 06.45 på de respektive valgsteder.
Sekretærerne møder enten ved indgang C1 (hovedindgangen på Laksetorvet) eller indgangen ved Odinsgade 5 (vareindleveringen). Sekretærerne vil få særskilt besked om, hvor og hvornår de skal møde, da sekretærerne ved de fjernest beliggende valgsteder skal møde først.
Sekretærerne får udleveret følgende, hvoraf det meste ligger i den grå kasse eller IT-kassen:
- Stemmesedler
- Brevstemmer med tilhørende omslag og følgebreve. Endvidere kuverter med fortegnelse over eventuelle brevstemmer, som ikke kommer i betragtning til valget.
- Ekstra valgkort til vælgere, der har glemt valgkortet. Valgsteder med mere end én PC har dog en printer og skal som udgangspunkt altid printe erstatningsvalgkort.
- PC('er) til brug for digitale valglister samt USB-nøgle med selve valglisten. I kassen findes ligeledes en papirudgave af valglisten, såfremt det mod forventning skulle blive nødvendigt at overgå til manuel registrering af vælgeren. Dette kan dog alene ske efter forudgående aftale med byrådssekretariatet.
- Blanketter til opgørelse over stemmesedler ved hvert valgbord og et eksempel på en udfyldt blanket.
- Afstemningsbog og eksempel på en udfyldt afstemningsbog.
- Indenrigs- og Boligministeriets vejledning nr. 9292 af 21. marts 2022 om afholdelse af folketingsvalg.
- Vejledning om hvornår en stemmeseddel er ugyldig.
- Vejledning i digitale valglister.
- Blanketter til opgørelse af stemmerne.
- Fortegnelse over valgstyrerne og de tilforordnede ved valgstedet.
- Kopi af denne vejledning til udlevering til tilforordnede, der måtte være i tvivl om opgaven. Alle tilforordnede har fået tilsendt et link til den fulde vejledning før valgdagen.
- Lommeregner, blyanter, blyantspidsere, viskelæder, gummibånd og fingertutter m.v.
- "Dekorationer" til de tilforordnede
- Liste over de tilforordnede, som skal underskrives af hver enkelt tilstedeværende, som dokumentation for udbetaling af diæter. Diæterne indsættes på de tilforordnedes NemKonto.
- Liste med telefonnumre til øvrige valgsteder.
- Låsestrips til stemmeurner.
- Kvitteringsblanket for aflevering af valgmaterialet på valgaftenen.
- Mobiltelefon, strømforsyning og vejledning, medmindre valgstyrersekretærens arbejdsmobil anvendes. Mobiltelefonen skal være tændt hele dagen, indtil resultaterne er telefoneret ind, og valgmaterialet er blevet afhentet.
- Blanketter til notering af stemmetallet time for time.
- Opslag til stemmerum og opslagstavler.
E.1. Før afstemningen begynder
Formanden og sekretæren skal på valgstedet kontrollere:
- at lokaleskilte og vejledningsopslag er i orden.
- at der er blyanter i stemmerummene, samt at lup, sort pen og LED-lampe er tilgængelig efter anmodning. På Nørrevangsskolen og Fritidscentret vil der ligeledes være CCTV til rådighed.
- at der ikke er valgplakater eller lignende på valgstedet, jf. afsnit D i denne vejledning.
Formanden for valgstyrerne samler de tilforordnede og oplæser følgende bestemmelser fra valglov:
§ 51, stk. 1: De personer, der forestår eller yder personlig bistand til afstemningen, må ikke under afstemningen give en vælger råd eller opfordring med hensyn til, hvilket parti eller hvilken kandidat vælgeren skal stemme på. De personer, der forestår afstemningen, må ikke over for uvedkommende oplyse, om en vælger har været til stede for at afgive stemme, eller i øvrigt oplyse forhold vedrørende en vælgers stemmeafgivning.
§ 51, stk. 2: Ingen uvedkommende må føre systematisk kontrol med, at vælgerne møder og afgiver stemme.
Hertil oplyses de tilforordnede om, at overtrædelse af disse bestemmelser er strafbart.
Formanden for valgstyrerne sørger for, at de stemmesedler, der er udleveret til valgstedet, fordeles til valgbordene.
De tilforordnede får udleveret "dekoration", der skal bæres synligt.
E.2. Huskeliste med opgaver, der skal nås inden kl. 08.00
- Ledninger sættes i PC('erne), der tændes, hvorefter programmet "Digitale Valglister" opstartes – se nærmere i den særskilte vejledning herom, der findes i den hvide A4-mappe.
- Velkomst ved formanden og præsentation af formand, valgstyrere, sekretær og evt. medhjælper.
- Afkrydsning af fremmødte tilforordnede.
- Valgstyrerformanden oplæser reglerne for valgets afholdelse.
- Valgstyrersekretæren giver orientering til de tilforordnede omkring de forskellige roller, valgdagen generelt samt eventuelle nye tiltag, såfremt det vurderes nødvendigt.
- Valgmaterialet deles ud til valgbordene (stemmesedler, blanke valgkort (til valgsteder med kun et valgbord), blyanter, linealer m.v.)
- Stemmesedler tælles og eftertælles og bundtes á 25 stk.
- Stemmebokse, stemmeurner, skilte m.v. tjekkes – har valgbordet, hvad det skal bruge.
- Diæt-listen sendes rundt til kvittering.
E.3. Brevstemmer
Valgstyrersekretæren har om morgenen, sammen med det øvrige valgmateriale, fået udleveret de modtagne brevstemmer med omslag og følgebrev.
Dagen før valget er omslagene med brevstemmer åbnet, og det er kontrolleret, hvorvidt brevstemmerne kan komme i betragtning. De afgivne brevstemme er registreret i den digitale valgliste, og der er lavet en oversigt over antallet af brevstemmer for hvert valgsted.
Brevstemmerne skal dermed ikke registreres i den digitale valgliste om morgenen.
Brevstemmerne med omslag og følgebrev opbevares af formanden for valgstyrerne, indtil afstemningen er afsluttet kl. 20.00.
Først efter afstemningens afslutning udleveres brevstemmerne og tælles med, når de øvrige stemmer optælles. Brevstemmerne må ikke åbnes, førend optællingen går i gang.
Omslagene og følgeskrivelserne til brevstemmerne skal opbevares og pakkes ned sammen med det øvrige valgmateriale, når optællingen er afsluttet.
En vælger, der har afgivet brevstemme, har ikke ret til at stemme på valgdagen.
Valgstyrersekretæren har endvidere fået en kuvert med fortegnelse over eventuelle brevstemmer, som ikke kommer i betragtning til valget, og som derfor ikke er afmærket i valglisten. Disse brevstemmer må ikke tages med i optællingen af afgivne stemmer, men skal opbevares sammen med det øvrige stemmemateriale. Oplysningerne om disse brevstemmer er af byrådssekretariatet efter brevstemmekontrollen indført i afstemningsbogen med, hvor mange af brevstemmerne der ikke er taget i betragtning og fordelt efter årsagen hertil.
Brevstemmer modtaget på Laksetorvet på valgdagen bringes ud til valgstedet. Modtagelsestidspunktet står skrevet på omslaget.
- De brevstemmer der er modtaget på valgdagen før kl. 08.00, registreres i den digitale valgliste (se vejledning heri, der findes i den hvide A4-mappe) og opbevares sammen med de øvrige brevstemmer, indtil afstemningen slutter kl. 20.00, hvorefter de tælles med.
- De brevstemmer der er modtaget efter kl. 08.00, skal ikke registreres i valglisten og kommer ikke i betragtning til valget. De skal lægges sammen med de øvrige brevstemmer, der ikke kommer i betragtning, og det samlede antal indføres i afstemningsbogen.
E.4. Under afstemningen
E.4.1. Indberetning af stemmetal
Det afgivne stemmetal skal hver time fra kl. 09.00 oplyses til enten:
- Charlotte Mølgaard Abel telefonisk på 8915 1928 eller pr. sms til 5156 2001 eller pr. mail til Charlotte.Molgaard.Abel@randers.dk
- Janos Damm telefonisk på 8915 1002 eller pr. mail til janos.christian.orbaek.damm@randers.dk.
Sidste gang stemmetallene indberettes, er umiddelbart efter kl. 20.00, når afstemningen er slut.
Stemmetallet aflæses på PC-A (valgstyrersekretær-PC'en) – følg den særskilte vejledning i digitale valglister, der findes i den hvide A4-mappe.
I den hvide A4-mappe er der blanketter til notering af stemmetallene time for time.
E.4.2. Ved problemer (kontaktoplysninger)
Hvis der opstår problemer i relation til, om en vælger er optaget på valglisten og lignende, kan medarbejdere fra folkeregisteret kontaktes på valgdagen mellem kl. 08.00 og kl. 20.00 på tlf. 8915 1042 eller tlf. 8915 1007.
Hvis der opstår problemer i relation til forplejning, stemmerum, stemmeurner og lignende, kan Kasper Juul Jensen kontaktes på tlf. 6112 0452.
Hvis der opstår problemer i relation den digitale valgliste, kontakt da Mikkel Unna-Lindhard på tlf. 5327 1618.
Hvis der på valgstedet i løbet af valgdagen eller under optællingen i øvrigt opstår problemer vedrørende afviklingen af valget, bedes valgstyrerformanden eller valgstyrersekretæren kontakte Randi Theill Reimann på tlf. 5156 2062 eller Ulla Marcus på tlf. 8915 1006 eller 5156 2006.
E.5. Efter afstemningen
Formanden for valgstyrerne slutter afstemningen kl. 20.00, når der ikke er flere vælgere, der melder sig.
Herefter skal antallet af stemmesedler udleveret til valgbordet inden afstemningens begyndelse afstemmes med antallet af registrerede fremmødte vælgere (tallet aflæses af PC-A (valgstyrersekretær-PC'en) - følg vejledningen i digitale valglister, der findes i den hvide A4-mappe) samt med ombyttede, tilbageleverede og ikke udleverede stemmesedler ved brug af de udleverede blanketter, der findes i den hvide A4-mappe. Hvis valgstedet har flere valgborde, skal opgørelsen laves for hvert valgbord, hvorefter valgstyresekretæren sammenstiller opgørelserne, inden tallene føres ind i afstemningsbogen.
Formanden for valgstyrerne sikrer sig herefter, at følgende er til stede:
- valgkortene
- stemmesedler, som ikke er udleveret
- stemmesedler, som er ombyttet, fordi vælgeren ønskede en ny stemmeseddel
- blanket med stemmeseddelopgørelsen, jf. det ovenfor beskrevne
- stemmeurner med stemmesedlerne
- afgivne brevstemmer, der kan komme i betragtning
- kasser med øvrigt stemmemateriale.
Når stemmeseddelopgørelsen stemmer, kan valgstyrersekretæren lukke programmet Digitale Valglister ned. Følg den særskilte vejledning heri, der findes i den hvide A4-mappe.
E.6. Optælling på valgaftenen
Optællingen af stemmesedler er offentlig og foregår i et lokale på valgstedet.
På valgaftenen er det alene listestemmerne, der optælles. De personlige stemmer tælles først næste dag i forbindelse med fintællingen.
Når stemmeopgørelser passer, giver formanden tilladelse til, at stemmesedlerne lægges på sorteringsbordene, og sorteringen kan begynde.
Når størstedelen af stemmesedlerne er sorteret, giver valgstyrerformanden tilladelse til, at optællingen kan begynde.
Valgstyrersekretærerne har forud for valgdagen modtaget et excelark, der skal lette sammentællingen af stemmer, inden det endelige resultat indføres i afstemningsbogen. Excelarket skal, når optællingen er afsluttet, gemmes ned på et USB-stik og lægges ned i den røde A4-kuvert, der pakkes ned i valgurnen sammen med afstemningsbogen, så det er tilgængeligt ved fintællingen dagen efter.
Når optællingen er afsluttet, indtelefoneres resultatet straks til IT-afdelingen på tlf. 2137 7499 og indføres i afstemningsbogen samt bekendtgøres for de tilstedeværende.
For nærmere om selve stemmeoptællingen henvises til afsnit H.
E.7. Efter optællingen
Når optællingen er afsluttet og resultatet indtelefoneret, pakkes valgmaterialet i stemmeurnerne.
Afstemningsbogen, den røde A4-kuvert med usb-stikket med excelarket samt usb-stikket med den digitale valgliste, gyldige stemmer samt blanke og ugyldige stemmer pakkes i samme stemmeurne, mens ikke-udleverede stemmesedler, bundterne med ombyttede stemmesedler og tilbageleverede stemmesedler pakkes sammen med øvrigt materiale i andre stemmeurner. (Pakkevejledningen findes i afsnit I samt særskilt i den hvide A4 mappe, der udleveres på valgdagen).
Herefter bestiller valgstyrersekretæren/medhjælperen afhentning af materialet på tlf. 6112 8657.
Valgstyrersekretæren eller medhjælperen skal blive på valgstedet, indtil materialet er afhentet og skal have kvittering for det afleverede materiale.
Intet valgmateriale, herunder afstemningsbogen, må tages med hjem med henblik på at bringe det ud til fintællingen dagen efter. Alt skal være pakket ned i valgurner og afleveret til Ejendomsservice.
F. Vejledning for valgstyrerne og de tilforordnede
Alle valgstyrere og tilforordnede skal møde kl. 07.00 på deres respektive valgsted. Valgstyrerne og de tilforordnede bærer hver for sig ansvaret for deres virksomhed.
F.1. Før afstemningen
Før afstemningen oplæser formanden for valgstyrerne dele af lov om folketingsvalg. Efter denne oplæsning kan man ikke undskylde sig med manglende viden om lovbestemmelserne.
Valgstyrerformanden eller valgstyrersekretæren uddeler stemmesedler og på de valgsteder, der ikke har printer, ekstra erstatningsvalgkort til valgbordene.
Stemmesedlerne optælles for hvert valgbord i bundter á 25. Det opfordres, at stemmesedlerne tælles igen, hver gang der tages et nyt bundt.
Afstemningen begynder kl. 08.00, men inden den første stemmeseddel lægges i stemmeurnerne, skal en af de tilforordnede vise de tilstedeværende, at stemmeurnerne er tomme (husk stemmeurnen til vognstemmerne).
Herefter skal urnerne straks forsegles med de udleverede låsestrips. Dette gælder også den transportable stemmekasse til vognstemmerne.
F.2. Under afstemningen
F.2.1. Valglisteføreren
Vælgeren skal aflevere sit valgkort til valglisteføreren, som scanner valgkortet for at registrere vælgeren i den digitale valgliste – se den særskilte vejledning i betjening af digitale valglister, der ligger på valgbordet ved siden af PC'en.
Valglisteføreren skal være særlig opmærksom på:
- at vælgeren skal oplyse sin fødselsdato
- at vælgeren har valgret
- at vælgeren ikke allerede har brevstemt.
Hvis vælgeren ikke har valgkort med, må vælgerens identitet fastslås på anden vis. Valgstyrersekretæren tilkaldes, og denne printer/udfylder manuelt et erstatningsvalgkort til vælgeren. Valgkortet scannes herefter på sædvanlig vis og opbevares sammen med de øvrige valgkort.
Bemærk, at valglisteføreren kan bede vælgeren om at oplyse navn og adresse. Hvis der er tvivl om en vælgers identitet, skal der om fornødent fremlægges dokumentation (tilkald formanden eller sekretæren i disse tilfælde).
F.2.1.1. Registrering i valglisten
Med digitale valglister bliver vælgeren registreret i valglisten, når valgkortet er scannet.
Det er muligt fra programmet på hvert valgbord løbende at se, hvor mange vælgere der er mødt frem (se særskilt vejledning herom på valgbordet), og det er derfor ikke længere nødvendigt at foretage fortløbende nummerering af valgkort. Der er dog intet i vejen for fortsat at nummerere valgkortene som en ekstra kontrol.
Der opfordres til, at der løbende føres kontrol med, at antallet af fremmødte vælgere stemmer overens med antallet af udleverede stemmesedler – f.eks. hver gang et bundt på 25 stemmesedler er opbrugt.
Når valglisteføreren har scannet valgkortet og registreret vælgeren i den digitale valgliste, giver valglisteføreren valgkortet videre til valgkortmodtageren, som derefter udleverer stemmesedlen til vælgeren.
Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på, at der ikke er for mange vælgere, der efter at have fået udleveret stemmesedlen venter på at komme til i stemmerummene for at afgive deres stemme. Hvis for mange venter, er der risiko for, at nogen forlader valgstedet uden at have stemt, men med den udleverede stemmeseddel.
F.2.1.2. Bundtning og opbevaring af valgkort
De modtagne valgkort bundtes á 25 stk. Når der er fire bundte, bundtes de sammen til et bundt á 100 stk. og lægges i valgkortkassen.
F.2.1.3. Ombytning af stemmesedlen
En vælger kan få ombyttet en stemmeseddel, hvis den er fejlagtigt afkrydset eller uagtsomt gjort ubrugelig. Dog kan en stemmeseddel naturligvis ikke ombyttes, hvis den er lagt i stemmeurnen.
Hvert valgbord laver en bunke af ombyttede stemmesedler, som skal tælles med, når opgørelsen over stemmesedler skal laves forud for optællingen af de afgivne stemmer. På samme måde laver hvert valgbord en bunke med tilbageleverede stemmesedler, der ligeledes skal indgå i opgørelsen over stemmesedler.
F.2.1.4. Flytning inden valget – hvor skal borgeren stemme
Hvis en vælger flytter til Randers Kommune senest tirsdag den 17. oktober 2022 og senest denne dag har anmeldt flytning, bliver vælgeren optaget på valglisten i Randers Kommune.
Flytter vælgeren til Randers Kommune senere end den 17. oktober 2022, vil vælgeren skulle stemme i fraflytningskommunen.
Flytter vælgeren fra Randers Kommune senere end tirsdag den 17. oktober 2022, forbliver vælgere optaget på valglisten i Randers Kommune og skal således på afstemningsdagen stemme på det valgsted, vælgerens fraflytningsadresse hører under.
Hvis vælgeren senere end tirsdag den 17. oktober 2022 flytter inden for kommunen, forbliver vælgeren også optaget på valglisten på den tidligere bopæl. Hvis vælgeren vil stemme på afstemningsdagen, skal vælgeren dermed stemme på sit "gamle" afstemningssted og ikke det afstemningssted, der er tilknyttet den nye bopæl.
F.2.1.5. Tilfælde, hvor vælgeren ikke kan stemme på valgdagen
En vælger der har afgivet brevstemme, har ikke ret til at stemme på valgdagen. Det vil fremgå, når vælgerens valgkort scannes, om vælgeren har brevstemt.
Hvis en person der ikke er opført i valglisten, påstår at være berettiget til at stemme, skal formanden for valgstyrerne eller valgstyrersekretæren rette henvendelse til folkeregisteret på tlf. 8915 1042 eller tlf. 8915 1007 for at afklare forholdet.
F.2.2. Valgkortmodtageren
Valglisteføreren giver valgkortet videre til valgkortmodtageren, som derefter udleverer stemmesedlen til vælgeren.
Stemmesedlen må ikke være sammenfoldet. De modtagne valgkort bundtes á 25 stk. Når der er fire bundter, bundtes de sammen til et bundt á 100 stk. og lægges i valgkortkassen.
Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på, at der ikke er for mange vælgere, der efter at have fået udleveret stemmesedlen venter på at komme til i stemmerummene for at afgive deres stemme. Hvis for mange venter, er der risiko for, at nogen forlader valgstedet uden at have stemt, men med den udleverede stemmeseddel.
F.2.2.1. Bundtning og opbevaring af valgkort samt løbende kontrol
Valglisteføreren og valgkortmodtageren bør så ofte som muligt sammenligne antallet af fremmødte vælgere, der aflæses på valgbords-PC'en med antallet af udleverede stemmesedler – f.eks. hver gang, der er brugt et bundt á 25 stemmesedler.
Ved opgørelsen om aftenen skal disse tal (stemmerseddelopgørelsen) passe, inden optællingen kan gå i gang. Det er lettere at finde eventuelle fejl, hvis det i løbet af dagen sikres, at tallene stemmer. Det kan anbefales, at man dagen igennem arbejder med bundter på 25 stemmesedler.
Hvis vælgeren alligevel ikke ønsker at stemme efter at have fået udleveret sin stemmeseddel, skal vælgerens stemmeseddel lægges i en bunke med tilbageleverede stemmesedler. Hvert valgbord laver om nødvendigt en sådan bunke.
Bunken med tilbageleverede stemmesedler tælles med, når stemmeopgørelsen laves, inden optællingen går i gang.
De modtagne valgkort bundtes á 25 stk. Når der er fire bundter, bundtes de sammen til et bundt á 100 stk. og lægges i valgkortkassen.
F.2.2.2. Ombytning af stemmesedlen
En vælger kan få ombyttet en stemmeseddel, hvis den er fejlagtigt afkrydset eller uagtsomt gjort ubrugelig. Dog kan en stemmeseddel naturligvis ikke ombyttes, hvis den er lagt i stemmeurnen.
Hvert valgbord laver en bunke af ombyttede stemmesedler, som skal tælles med, når opgørelsen over stemmesedler skal laves forud for optællingen af stemmer. På samme måde laver hvert valgbord som nævnt en bunke med tilbageleverede stemmesedler, der ligeledes skal indgå i opgørelsen over stemmesedler.
F.2.3. De tilforordnede ved stemmerummene
De tilforordnede ved stemmerummene holder øje med, at alt går rigtigt til ved stemmerummene. De skal straks påtale, hvis der sker uregelmæssigheder, og underrette formanden for valgstyrerne herom. De holder bl.a. øje med, at blyanten i stemmerummet er i orden, og at der ikke er skrevet noget på plakater eller andetsteds i stemmerummene.
På valgstedet vil der være afspritningswipes. Stemmerumskontrolløren kan efter behov sørge for at afspritte bord og blyant i stemmerummene.
F.2.4. Stemmemodtagerne
Stemmemodtagerne skal sikre, at alle udleverede stemmesedler lægges i stemmeurnerne.
En vælger må under ingen omstændigheder medtage en stemmeseddel, når vælgeren forlader stemmelokalet.
F.2.6. Allround-tilforordnede
All-round tilforordnede skal møde på valgstedet kl. 07.00.
All-round tilforordnede skal yde bistand til svagelige vælgere og i øvrigt være afløsere andre steder efter behov.
Omtalen af hjælp til svagelige vælgere står i afsnit G i denne vejledning, men husk, at den svagelige vælger kan hjælpes ved brug af hjælpemidler (lup, sort pen m.v.) eller ved personlig bistand enten
- af to tilforordnede
- af en person vælgeren selv udpeger samt en tilforordnet
- af en person vælgeren selv udpeger, hvis visse betingelser er opfyldt (se afsnit G).
F.3. Efter afstemningen
Afstemningen fortsætter frem til kl. 20.00. Formanden for valgstyrerne slutter afstemningen, når der ikke er flere vælgere, der melder sig.
Herefter skal antallet af stemmesedler udleveret til valgbordet inden afstemningens begyndelse afstemmes med antallet af registrerede fremmødte vælgere (tallet aflæses af PC-A (valgstyrersekretær-PC'en) - følg vejledningen i digitale valglister, der findes i den hvide A4-mappe), samt med ombyttede, tilbageleverede og ikke-udleverede stemmesedler.
Opgørelsen laves af valglisteføreren ved brug af de udleverede blanketter, der findes i den hvide A4-mappe.
Hvis valgstedet har flere valgborde, skal opgørelsen laves for hvert valgbord, hvorefter valgstyrersekretæren sammenstiller opgørelserne, inden tallene føres ind i afstemningsbogen.
Når valgstedets stemmeseddelopgørelse passer, kan følgende lægges til side eller pakkes ned:
- Valgkortene
- Stemmesedler, som ikke er udleveret
- Stemmesedler, der er tilbageleveret
- Stemmesedler, som er ombyttet, fordi vælgeren ønskede en ny stemmeseddel.
Se evt. pakkevejledning i afsnit I.
Optællingen af stemmesedlerne, beskrevet i afsnit H, kan herefter gå i gang.
G. Kort om reglerne for hjælp til stemmeafgivningen
Retten til at forlange hjælp til stemmeafgivningen gælder alle vælgere, herunder personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
Også vælgere med behov for at få forklaret stemmesedlens indhold eller fremgangsmåden ved stemmeafgivningen har ret til at få personlig bistand.
Hjælpen skal altid ydes ved personlig bistand eller ved brug af hjælpemidler. En vælger kan godt på samme tid få hjælp til stemmeafgivningen ved personlig bistand og ved brug af hjælpemidler. Anmoder vælgeren om det, kan lup, LED-lampe, sort pen og overlægsplade stilles til rådighed på alle valgsteder, mens CCTV, hæve-/sænkebord samt ekstra stort stemmerum kun er tilgængeligt på Nørrevangskolen og Fritidscenteret.
G.1. Kort om reglerne for personlig bistand
Vælgeren kan på anmodning få personlig bistand til stemmeafgivningen. Personlig bistand ydes af enten:
- to tilforordnede
- en person vælgeren selv udpeger samt en tilforordnet
- en person vælgeren selv udpeger, hvis visse betingelser er opfyldt, jf. nedenfor.
Vælgeren skal selv give udtryk for ønske om hjælp til stemmeafgivningen. Udpeger vælgeren selv en person, så skal udpegningen være utvetydig og ikke til at misforstå. Vælgerens tilkendegivelse om behov for hjælp behøver dog ikke at blive fremsat umiddelbart overfor valgstyreren eller den tilforordnede, og den kan derfor godt ske f.eks. på et andet sprog end dansk og kan eventuelt formidles gennem en anden person, f.eks. et familiemedlem eller en tolk.
Hvis den personlige hjælp skal ydes alene af én person, som vælgeren selv har udpeget, skal følgende to betingelser være opfyldt:
- vælgeren skal udtrykkeligt og utvetydigt tilkendegive ønske herom
- ønsket skal være begrundet i en umiddelbart konstaterbar eller dokumenterbar fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
G.2. Hjælp til afkrydsning på stemmesedlen
Der må kun gives hjælp til selve afkrydsningen på stemmesedlen, hvis vælgeren umiddelbart over for dem, der yder hjælp, utvetydigt kan tilkendegive, hvad vælgeren ønsker at stemme.
Hvis vælgeren medbringer en hånd- eller maskinskreven seddel, som angiver, hvad han ønsker at stemme, kan det ikke anses for at være en umiddelbar tilkendegivelse.
En tilkendegivelse formidlet gennem en tolk er som udgangspunkt heller ikke en umiddelbar tilkendegivelse.
G.3. Mulighed for at stemme uden for stemmelokalet
En svagelig vælger kan stemme uden for stemmelokalet. I så fald skal to all-round tilforordnede eller andre tilforordnede bringe stemmesedlen ud til vælgeren. Efter vælgeren har stemt, sammenfoldet stemmesedlen og lagt den i den transportable stemmeurne, skal de to personer bringe stemmeurnen tilbage til stemmelokalet.
Husk at få vælgeren registreret i den digitale valgliste ved scanning af valgkortet, når stemmesedlen hentes. I skal være sikre på, at vælgeren har stemmeret og ikke har brevstemt.
Stemmesedlen forbliver i den transportable stemmeurne, indtil valgstedet lukker kl. 20.00. Herefter optages stemmesedlerne fra den transportable stemmeurne og nedlægges i en af de øvrige stemmeurner, således at stemmerne kan blive talt med under optællingen. På grund af de digitale valglister har vælgerne frit bordvalg. Det er derfor underordnet, hvilken stemmeurne stemmesedlerne lægges i, da valgstedet optælles samlet.
Man skal omhyggeligt sørge for, at stemmeafgivningen sker på betryggende måde, så vælgeren ikke udsættes for nogen påvirkning af, hvordan han/hun skal stemme. I øvrigt må ingen få lejlighed til at gøre sig bekendt med, hvordan en vælger har stemt, bortset fra de situationer hvor vælgeren har anmodet om assistance til selve afkrydsningen.
Nærmere vejledning om hjælp til stemmeafgivningen findes i den hvide A4-mappe, som udleveres til valgstyrersekretæren på valgdagen.
H. Vejledning til stemmeoptællingen på valgstederne
Optællingen er offentlig og foregår i et lokale på valgstedet. Optællingen ledes af formanden eller sekretæren. I lokalet er der borde til sortering og optælling. Det er alene listestemmerne, der tæller på valgaftenen. De personlige stemmer tælles først dagen efter til fintællingen.
H.1. Efter afstemningen
Når afstemningen er slut, skal antallet af stemmesedler udleveret til valgbordet inden afstemningens begyndelse afstemmes med antallet af registrerede fremmødte vælgere (tallet ses af valgbords-PC'en), samt med ombyttede, tilbageleverede og ikke-udleverede stemmesedler ved brug af de udleverede blanketter, der findes i den hvide A4-mappe.
Hvis valgstedet har flere valgborde, skal opgørelsen laves for hvert valgbord, hvorefter valgstyrersekretæren sammenstiller opgørelserne, inden tallene føres ind i afstemningsbogen.
Formanden for valgstyrerne sikrer sig herefter, at følgende er til stede:
- valgkortene
- stemmesedler, som ikke er udleveret
- stemmesedler, som er ombyttet, fordi vælgere ønskede en ny stemmeseddel
- blanket med stemmeopgørelsen, jf. det ovenfor beskrevne
- stemmeurner med stemmesedlerne (husk vognstemmerne)
- afgivne brevstemmer, der kan komme i betragtning
- kasser med øvrigt stemmemateriale.
Når opgørelsen over de afgivne stemmer er godkendt af valgstyrerformanden/valgstyrersekretæren, tages stemmesedlerne ud af stemmeurnerne. Husk at eventuelle vognstemmer samt de afgivne brevstemmer også tælles med.
Valgstyrersekretærerne har forud for valgdagen modtaget et excelark, der skal lette sammentællingen af stemmer, inden det endelige resultat indføres i afstemningsbogen. Excelarket skal, når optællingen er afsluttet, gemmes ned på et USB-stik og lægges ned i den røde A4-kuvert, der pakkes ned i valgurnen sammen med afstemningsbogen, så det er tilgængeligt ved fintællingen dagen efter.
H.2. Selve optællingen
De tilforordnede går derefter i gang med at sortere stemmesedlerne.
Da vælgeren med indførelse af digitale valglister har frit bordvalg, foregår optællingen samlet for hele valgstedet.
Stemmesedlerne sorteres ud på partierne, blanke stemmesedler og ugyldige stemmesedler for valgstedet samlet.
Det kan i sorteringen være en fordel at lave bunker til de partier, der forventes at få flest stemmer samt en "diverse bunke" til resten af partierne. "Diverse bunken" fordeles løbende, mens resten af de ufordelte stemmer fortsat fordeles på de store partier og resten. Under optællingen skal valgstyrersekretærens anvisning dog til en hver tid følges, da valgstyrersekretæren kan have en anden fremgangsmåde.
Når størstedelen af stemmesedlerne er sorteret, giver formanden tilladelse til, at optællingen kan begynde.
Vær særligt OBS på, at kandidater, der er opstillet til valget og er tilforordnede, ikke må deltage i optællingen af stemmer til det parti, de stiller op for, herunder naturligvis også personlige stemmer. Det samme gælder nærtstående til kandidaterne.
Optælling foregår for hvert parti for sig. Stemmesedlerne optælles af hold på to personer og bundtes á 100 stemmesedler. Bag på et bundt anføres på en gul lap antallet, partiets bogstavbetegnelse, ordet "talt" og tællerens navn/initialer. Bundtet eftertælles derefter af en anden tilforordnet, der på samme gule lap skriver "eftertalt" og sit navn/initialer. Hvis tælleren og eftertælleren ikke kommer til samme resultat, tælles bundtet på ny. Der må ikke skrives direkte på stemmesedlerne. Der skal anvendes gule lapper eller lignende.
Stemmesedlerne må ikke rulles, når de bundtes. Rulles stemmesedlerne, gør det fintællingen meget mere besværlig, da stemmesedlerne bliver ved med at rulle sig sammen under optællingen.
Hvis der er nogen som helst tvivl om en stemmeseddels gyldighed, afleveres den til valgstyresekretæren, der træffer afgørelsen sammen med valgstyrerne.
En stemmeseddel er bl.a. ugyldig:
- når det ikke med sikkerhed kan afgøres, hvilken kandidatliste vælgeren har villet stemme på.
- når der er givet stemmesedlen et særpræg.
I den hvide A4-mappe er der en detaljeret vejledning om, hvornår en stemmeseddel er ugyldig.
Når optællingen er færdig, føres resultatet ind på optællingslisterne. Listerne afleveres til valgstyrerformanden/valgstyrersekretæren, der kontrollerer, om det stemmer med valgstedets stemmeseddelopgørelse.
De ugyldige stemmesedler gennemgås af valgstyrerne og bundtes, hvorefter valgstyrersekretæren indfører begrundelsen for ugyldigheden i afstemningsbogen. Hvis der er tvivl om, hvilken ugyldighedsgrund der er den rigtige, kan valgstyrersekretæren nøjes med at indføre det samlede antal ugyldige stemmer i afstemningsbogen, og herudover på en gul lap bag på hver ugyldig stemme eller hvert bundt med ugyldige stemmer med samme ugyldighedsgrund angive den formodede ugyldighedsgrund. Der vil herefter blive taget endelig stilling til den korrekte ugyldighedsgrund til fintællingen.
De blanke stemmesedler tæller og bundtes på samme vis, og antallet indføres i afstemningsbogen. Herefter lægges stemmesedlerne til side.
Så snart optællingen er afsluttet, indtelefoneres resultatet på tlf. 5156 2803 eller 5156 2806 og indføres i afstemningsbogen samt bekendtgøres for de tilstedeværende. Valgstyrersekretæren må ikke forlade aftsemningsstedet, før resultatet er indtelefoneret.
H.3. Efter optællingen
Når optællingen er slut, pakkes valgmaterialet i stemmeurnerne. Afgivne stemmer (gyldige, ugyldige og blanke) pakkes i samme stemmeurne sammen med afstemningsbogen. USB-stik med excelarket til brug for optællingen samt USB-stik med den digitale valgliste lægges ned i den røde A4-kuvert, og pakkes herefter øverst i stemmeurnen.
Ikke-udleverede stemmesedler pakkes sammen med øvrigt materiale i andre stemmeurner.
Sekretæren tilkalder herefter en bil (Poul Ladefoged på tlf. 6112 8657) til afhentning af valgmaterialet.
Sekretæren skal blive på valgstedet, indtil materialet er afhentet, og skal have en kvittering for det afleverede materiale.
Når materialet er afhentet og valgstedet lukkes, skal Randi Theill Reimann kontaktes på tlf. 5156 2062 med oplysning om, at valgstedet forlades.
I. Pakkevejledning
- Afgivne stemmer (gyldige, ugyldige og blanke stemmer) pakkes sammen med afstemningsbogen, USB-stik med excelark og USB-stik med den digitale valgliste i samme stemmeurne. De to USB-stik lægges i den røde A4-kuvert, inden de lægges ned i valgurnen.
- I en anden stemmeurne pakkes ikke-udleverede, ombyttede og tilbageleverede stemmesedler sammen med valgkort, omslag og følgebreve fra brevstemmerne og papirvalglisterne.
- Øvrigt materiale såsom kontorartikler m.v. pakkes i den grå kasse.
- Pakkevejledning til nedpakning af IT-udstyret er beskrevet i den særskilte vejledning til digitale valglister, der findes i den hvide A4-mappe.
- Valgstyrersekretæren eller medhjælperen bestiller afhentning hos Poul Ladefoged på tlf. 6112 8657.
- Valgstyrersekretæren eller medhjælperen bliver på valgstedet, indtil afhentning er gennemført, og informerer Randi Theill Reimann på sms til tlf. 5156 2062, når valgstedet er lukket. Klokkeslæt og valgstedets navn oplyses.
J. Vejledning til fintællingen i Arena Randers torsdag den 2. november 2022 kl. 9.00
Dagen efter valget skal der foretages fintælling af de afgivne stemmer.
Optællingen ledes af valgbestyrelsen. Optællingen foregår for hvert valgsted for sig, som er tildelt et antal borde.
Alle deltagere i optællingen henvender sig til valgstyrersekretæren ved det valgsted, hvor de er udpeget som tilforordnede. Der er opsat planer over, hvor de enkelte valgsteder er blevet tildelt optællingsborde i hallen, og valgstedets stemmeurner med stemmesedler er bragt ud til bordene.
Ved tvivl om hvor man skal fintælle, kontaktes kontrolbordet.
J.1. Fintælling af de afgivne stemmer
Stemmesedlerne er ved optælling på valgaftenen sorteret i partier. De skal nu for hvert parti sorteres på ny i bunker med de stemmesedler, der alene er afkrydset som listestemmer, og bunker for hver kandidat for sig, hvor der er afkrydset ud for navnet på den pågældende kandidat.
Sorteringen af stemmer på den enkelte kandidat kan foregå ved, at der for hvert parti laves bunker med de kandidater, der forventes at få flest personlige stemmer og en "diverse-bunke" med resten. "Diverse bunken" fordeles løbende, mens resten af de ufordelte stemmer fortsat fordeles på de store kandidater og resten. Under optællingen skal valgstyrersekretærens anvisning dog til en hver tid følges, da valgstyrersekretæren kan have en anden fremgangsmåde.
Når sorteringen er færdig, tælles og eftertælles de rene listestemmer og bundtes i bundter á 100 stemmesedler. Bag på bundterne på en gul lap skrives "listestemmer" og partibogstav, antal samt "talt" og "eftertalt" og navnene på tæller og eftertæller.
Tilsvarende tælles og eftertælles samt bundtes for hver enkelt kandidat de stemmesedler, der er afkrydset ud for navnet på kandidaten, idet der bag på bundterne på en gul lap skrives kandidatens navn i stedet for "listestemmer" samt partibogstav og "talt" og "eftertalt" samt navn på tæller og eftertæller.
Når antallet af personlige stemmer for de enkelte kandidater er opgjort, indføres resultatet i et særligt skema, som findes i den hvide A4-mappe og i excelarket. Det skal kontrolleres, om antallet af afgivne personlige stemmer for en liste og de afgivne rene listestemmer for samme liste svarer til det optalte antal stemmer, som blev indført i afstemningsbogen på valgaftenen.
Afstemningsbogen skal revideres, hvis fintællingen giver anledning til det. Overalt i afstemningsbøger og optællingslister skal der skrives "0" ved de kandidatlister og kandidater, som ikke har fået nogen stemmer.
Optællingsholdet afslutter optællingen og sørger for, at listernes stemmer (rene listestemmer og personlige stemmer) ligger adskilt i alfabetisk rækkefølge på valgstedets optællingsbord.
Afstemningsbogen skal revideres, hvis fintællingen har givet anledning til det og afleveres sammen med de ugyldige stemmer til kontrolbordet.
J.1.1. Aflevering af resultatet til kontrolbordet
Når optællingen er afsluttet, bringer valgstyrersekretæren afstemningsbogen, optællingsskemaer samt ugyldige og blanke stemmer til kontrolbordet.
De ugyldige stemmer vurderes af kontrolbordets jurister.
Derefter godkendes afstemningsbogen af kontrolbordets regnskabsmedarbejdere og økonomer.
Når kontrolbordet har godkendt valgstedets afstemningsbog, kan "valget" for det pågældende valgsted pakkes ned i stemmeurnerne.
Valgbordet må ikke forlades, før afstemningsbogen er endelig godkendt. Når denne er godkendt, opfordres alle til at tilbyde assistance til de valgsteder, der fortsat ikke er færdigtalte.
Efter fintællingen serveres der sandwich, der enten kan spises i cafeteriet i Arena Randers eller tages med.
K. Nogle vigtige telefonnumre
Spørgsmål og problemer vedrørende afviklingen af valget
Byrådssekretariatet, Camilla Juul Nielsen på tlf. 23 35 24 75
Byrådssekretariatet, Ulla Marcus på tlf. 89 15 10 06 eller 51 56 20 06
Oplysning om stemmetallet hver hele time gives til enten
Charlotte Mølgaard Abel på tlf. 89 15 19 28 eller pr. sms til 51 56 20 01 eller pr. mail til Charlotte.Molgaard.Abel@randers.dk
Janos Damm telefonisk på 89 15 10 02 eller mail til janos.christian.orbaek.damm@randers.dk
Folkeregisteret
Semsudin Hodzic / Emil Jonstrup Nielsen / Rikke Nyrup Christensen / Regitze Schaumann på tlf. 89 15 10 42 eller 89 15 10 07
Indtelefonering af optællingsresultat
Tlf. 21 37 74 99
Lokaleforhold og lignende i løbet af valgdagen
Kasper Juul Jensen på tlf. 61 12 04 52
Tilkalde bil til at hente valgmateriale m.v.
Poul Ladefoged på tlf. 61 12 86 57
L. Adresser på valgstederne
Asferg Træningshus
Søndergade 17B, Asferg, 8990 Fårup
Assentofthallen
Stadionvej 41, Assentoft, 8960 Randers SØ
Blicherskolen
Haldvej 6, 8981 Spentrup
Fritidscentret
Vestergade 15, 8900 Randers C
Gjerlev Aktivitetsshus
Tønagervej 13, 8983 Gjerlev J
Hald Forsamlingshus
Tvedevej 3, Hald, 8983 Gjerlev J
Havndalhallen
Søringen 6, 8970 Havndal
Hobrovejens Skole
Gethersvej 36, 8900 Randers C
Hornbækhallen
H C Andersens Vej 5, 8920 Randers SV
Jebjerg Forsamlingshus
Jebjergvej 33, Jebjerg, 8870 Langå
Korshøjskolen
Skolevænget 1, Harridslev, 8930 Randers NØ
Kulturhuset Langå
Bredgade 4, 8870 Langå
Kultur- og Aktivitetshuset Gassum
Nyvej 1B, Gassum, 8981 Spentrup
Huset Tværs
Gl. Hadsundvej 3, 8900 Randers C
Nørrevangsskolen
Glentevej 15, 8930 Randers NØ
Paderup Gymnasium
Apollovej 64, 8960 Randers SØ
Purhushallen
Bakkevænget 12, 8990 Fårup
Randers Badmintonhaller
Boghvedevej 30, 8920 Randers
Randers Specialskole, Afdeling Borup Byvej
Borup Byvej 14, 8920 Randers NV
Rismølleskolen
Rismøllegade 15, 8930 Randers NØ
Romalt Aktivitetshal
Romalt Boulevard 28, 8960 Randers SØ
Råby Forsamlingshus
Udbyhøjvej 660, Råby, 8970 Havndal
Stevnstrup Forsamlingshus
Landsbygaden 25, 8870 Langå
Søndermarkskolen
Skanderborggade 65, 8940 Randers SV
Tirsdalens Skole
R. Hougårdsvej 50, 8960 Randers SØ
Uggelhuse Forsamlingshus
Bygaden 8, Uggelhuse, 8960 Randers SØ
Vestervangsskolen
Nålemagervej 120, 8920 Randers NV
Ø. Bjerregrav Forsamlingshus
Østervang 2, Ø. Bjerregrav, 8920 Randers NV
Øster Tørslev Fritidslokaler
Stangerumvej 12, Ø. Tørslev, 8983 Gjerlev J
Østervangsskolen
Dronningborg Boulevard 33, 8930 Randers NØ
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår kan man få hjælp til stemmeafgivning?
Både på valgdagen og ved brevstemmeafgivning.
Hvem kan få hjælp til at stemme?
Alle.
Hvem kan få hjælp alene af én person, som de selv udpeger?
Kun personer med fysisk eller psykisk handicap.
Skal en vælger altid have hjælp til at stemme, hvis vælgeren har et synshandicap?
Nej, det er frivilligt.
Hvad gør du, hvis du er i tvivl om reglerne for at kunne få hjælp til stemmeafgivning eller anvende hjælpemidler?
Spørger valgstyrerformanden eller en anden medarbejder på valgstedet.
Hvis du hjælper en vælger med at stemme, har du så tavshedspligt?
Ja, både oplysningen om, hvad vælgeren har stemt, og at vælgeren overhovedet har stemt.
Hvem må anvende hjælpemidler ved stemmeafgivning?
Alle.
Hvornår kan man anvende hjælpemidler til stemmeafgivning?
Både på valgdagen og ved brevstemmeafgivning.
Hvilke hjælpemidler skal være på alle valgsteder på valgdagen?
Sort pen, lup og LED-lampe.
Må en vælger tage sit eget hjælpemiddel med?
Ja.
Må du kontakte Indenrigs- og Boligministeriet, hvis du har et spørgsmål om reglerne om hjælp til stemmeafgivning eller hjælpemidler?
Ja, men kontakt gerne den valgansvarlige i kommunen først.
Hvad gør du, hvis en vælger er utilfreds med hjælpen?
Kontakter valgstyrerformanden eller en af de andre medarbejdere på valgstedet for at være sikker på, at reglerne er overholdt. Hvis vælgeren herefter fortsat er utilfreds, gives klagevejledning.