
Gå eller løb dig til viden om Randers´ arkitektoniske skatte og byrum
Oplev byens særlige arkitektur og byrum på tre byvandringer og en anderledes løbetur rundt i Randers midtby.
Hvad er det, der skaber den helt særlige atmosfære i Tøjhushavekvarteret? Hvilke gode fortællinger gemmer sig i Schousgadekvarteret? Og hvordan ser fremtidens stemningsfulde byrum ud? Det og meget mere kan man blive klogere på, når Randers Kommune inviterer på tur i Randers midtby i maj og juni.
Fælles for alle turene er, at de giver anledning til at tale om den arkitekturpolitik, som Randers Kommune vedtog i januar 2025.
”Arkitekturpolitikken lægger vægt på dialog, kvalitet og omtanke i udviklingen af vores byer og byrum, og Randers rummer mange gode eksempler på, hvordan arkitektur kan være med til at skabe en særlig stemning og samtidig fortælle om byens historie, nutidens udvikling og fremtidens muligheder. Byvandringerne er en mulighed for at gå på opdagelse i byen med nye øjne – for virkelig at mærke, hvordan bygninger og byrum former vores oplevelse af stedet,” siger Claus Berggren, formand for Erhvervs – og planudvalget.
Gode historier fra byens charmerende kvarterer
På hver byvandring kan man opleve forskellige kvarterer og steder i Randers by.
Tirsdag den 27. maj går turen fra Jens Otto Kraghs Plads gennem ukendte passager og baggårde i midtbyen til fremtidens byrum ved vandet – herunder Flodbyen. Tirsdag den 10. juni kan man komme med Tina Knudsen Jensen, arkivar på Randers Stadsarkiv, på tur gennem det charmerende Schousgadekvarter og høre nogle af de spændende historier, som de gamle bygninger kan fortælle. Torsdag den 19. juni er der fokus på Tøjhushavekvarteret, som rummer mange forskellige bygningstyper og kunstfærdige beboelsesejendomme fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.
Arkitekturløb i Randers
Udover den mere klassiske byvandring den 27. maj er det samme dag også muligt at snørre løbeskoene og tage på løbetur gennem byens gader. På turen, som starter i Danmark ældste offentlige park, Tøjhushaven, er det Kim Bak Kolstrup, arkitekt i Randers Kommune, der fører an som holdkaptajn. På turen løber vi gennem en ganske særlig baggård i Østergade på vejen mod Justesens Plæne og Storkeengen.
Løbeturen er ca. 5 ½ kilometer og undervejs er der indlagt stop med fortællinger, hvor man samtidig kan puste ud. Tempoet vil være let med pauser så alle, der kan lide at løbe, kan være med.
Man kan læse mere og tilmelde sig på randers.dk/oplevarkitektur