
Prisregn og fællesskab i smukke omgivelser: Landdistriktskonferencen 2025
Det var både inspirerende og hjertevarmt, da Randers Kommunes årlige landdistriktskonference løb af stablen den 7. maj på Gjessinggaard Gods. Blandt aftenens højdepunkter var uddelingen af Landdistriktsudvalgets hæderspriser.
Med et tætpakket program, fyldt med faglige oplæg, naturvandring og debatter, var der lagt op til en aften i dialogens og fællesskabets tegn – og det skuffede ikke. Et af højdepunkterne var den traditionsrige prisuddeling, hvor ildsjæle og initiativer, der gør en forskel i lokalsamfundene, blev hædret foran et fyldt lokale.
Hæder til hverdagens helte i landdistrikterne
Med applaus og oprigtig begejstring blev to særligt engagerede bidragydere til livet i landdistrikterne hædret. Prisen som Årets Ildsjæl gik til Hans Jørgen Larsen fra Værum, der med både energi og vedholdenhed har sat tydelige aftryk i sit lokalområde. Som formand for Værum IF og bestyrelsesmedlem i Hundelegepladsen er han involveret i næsten alt, hvad der skaber fællesskab og aktivitet i byen. Udover at være drivkraft i idrætslivet, er han aktiv i udviklingsprojekter som Værum-Ørum Fællesrum og den nye cykelsti til Haslund – alt sammen med fokus på sammenhæng og fremtid i nærområdet.
Samtidig blev De Gamle Spejdere fra Havndal hædret med prisen for Årets Initiativ. Gruppen består af en lille flok tidligere spejdere, som i dag fungerer som rygraden i det lokale foreningsliv. De løfter alt fra opstillinger og praktiske gøremål ved fester og events til madlavning og servicering – og deres nyligt opstartede værksted for unge knallertentusiaster blev fremhævet som et eksempel på, hvordan tradition, håndværk og fællesskab kan gå hånd i hånd. Deres indsats er uundværlig for Havndal Borgerforening og mærkbar i hele byen.
Begge priser blev overrakt af udvalgsformand Anne Hjortshøj, og de blev ledsaget af henholdsvis 10.000 og 25.000 kr. – penge, der forhåbentlig kan støtte det fortsatte engagement og inspirere flere til at gøre en forskel.
Stemning og samtale i det grønne
Under overskriften “Hvordan skal vi bruge landdistrikternes arealer?” satte konferencen fokus på fremtidens arealanvendelse. Blandt oplægsholderne var kulturgeograf Helga Grønnegaard og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen, der begge understregede vigtigheden af mod, nytænkning og samarbejde i udviklingen af landdistrikterne. Rundvisningen på godsets arealer med godsejer Peter Greve Bernstorff blev et levende indblik i arbejdet med naturpleje, vådområder og grøn omstilling.
Konferencens varme stemning og det store fremmøde viste endnu en gang, at engagementet i Randers Kommunes landdistrikter lever i bedste velgående. Og med både hæder, hygge og håb for fremtiden blev det en aften, der vil blive husket.