130 mio. kr. til sikring af værdifuld natur i Himmerland og Midtjylland
EU-Kommissionen har godkendt en ansogning om et projekt til 130,5 mio. kr., som skal gore det rentabelt for landmændene at sikre værdifuld natur i ådale i Himmerland og Midtjylland - herunder i Randers Kommune
Randers Kommune har samarbejdet med 7 andre kommuner (Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild, Skive, Vesthimmerland, Viborg og Aalborg), landbruget og Naturstyrelsen om at skrive en ansogning til EU-Kommissionens LIFE-program om et integreret naturprojekt i en række ådale i Himmerland og Midtjylland. Projektet, der har undertitlen "Landmanden som naturforvalter", fokuserer på at gore naturpleje til en rentabel driftsgren for landbruget.
Ansogningen er nu godkendt af EU-Kommissionen. Det samlede belob er på 130,5 mio. kr., som skal anvendes over en periode på 8 år. EU betaler 77,7 mio. kr., og Miljoministeriets medfinansiering er på 33 mio. kr. Kommunerne lægger samlet set 8 mio. kr. i projektet, og resten finansieres af Aage V. Jensens Fonde og 15. Juni Fonden.
Projektet er målrettet sjælden og sårbar natur i 11 Natura 2000-områder, men erfaringerne og de værktojer der udvikles skal også kunne bruges i andre naturområder. Der skal derfor også arbejdes med en samling af driften af små jordlodder, vækst og udvikling i landdistrikterne, vandrammemål og klimamål. Virkemidlerne omfatter jordfordeling, bedre muligheder for græsning i ådalene, udvikling af biomassehost, og uddannelse i naturpleje som driftsgren. Der skal endvidere også arbejdes med afsætning af kod fra dyr der afgræsser naturarealer, og samtænkning af forskellige stotteordninger.
"Vi er glade for at deltage i projektet og håber, det kan bidrage til en god udvikling både for landbrugene og naturtyperne i projektområderne. Randers er stolt af at kunne give mulighed for deltagelse i projektet for både lodsejer, lokale interessegrupper med videre," siger Claus Omann Jensen, der er borgmester i Randers Kommune.
I projektet indgår arealer i to af de fire Natura 2000-områder, som findes i Randers Kommune. Det drejer sig samlet set om over 10.000 ha, hvoraf en del bliver udgjort af områderne Bjerregrav Mose, Fussing So, Læsten Kær og Kastbjerg Ådal. Således ligger en stor del af projektområderne i Randers Kommune.
Projektet starter officielt den 1. januar 2018, og strækker sig over godt 8 år.
Du kan se mere om de fire Natura 2000-områder i Randers Kommune her