Astronomisk Energifestival: Bæredygtig energi i børnehøjde

Verdensmål nummer 7: Det var 500 regntøjsklædte børnehave- og vuggestuebørn fra Dagtilbud Nordøst, der torsdag mødtes til Astronomisk Energifestival i regnvejr på parkeringspladsen ved Ommersysselhallen i Øster Tørslev. Festivalen er kulminationen på børnenes arbejde med FN’s verdensmål nummer 7: Bæredygtig Energi – vejret spillede en væsentlig rolle

Det officielle logo for Dagtilbud Nordøsts Astronomisk Energifestival

Når store vandpytter er det fedeste, så er det intet problem for de mindste børn, at bruge en dag i det fri. Emnet for dagens festival var bæredygtig energi, så det at kunne mærke naturens kræfter, var kun en fordel. I området omkring hallen i Øster Tørslev gik børnene fra planet til planet og oplevede poster med eksperimenter, hvor både vind-, vand- og solenergi kom i spil.

Lav din egen regnsky, udnyt vindens kræfter og mærk solens varme

Det første eksperiment nogle af børnene kom til foregik på Jorden, hvor opgaven var, at de skulle lave deres egen regnsky. Det gør man ved at fylde en svamp med vand fra en spand og så løbe over til en anden spand og klemme svampen, så det regner.

Børnenes egen regnsky

På Saturn eksperimenterede de med energi fra solceller, der fik en lille motor til at køre, som skabte en vandspring.

Solenergi skaber et lille springvand

På Uranus var det vinden, de udnyttede til at få deres egen drage i luften.

Barn udnytter vindens energi til at få dragen i luften

På Mars skulle børnene så en solsikke.

Med vandkander i hånden er fire børnehavebørn klar til at så deres egen solsikke

På solen kunne de mærke varmen fra et bål – det var faktisk meget rart, på en våd og kold sommerdag.

Fire børn er klar til at mærke solens varme

Når man siger FNs verdensmål, kan man godt tænke, om det overhovedet kan lade sige gøre, at formidle det i et sprog, så selv de mindste vuggestuebørn forstår det. Nu kender børnene til nummer 7: Bæredygtig Energi og ved meget mere om det, end de gjorde før Astronomisk Energifestival.

”Det er en dag, som både børn og personale har set frem til og emnet bæredygtig energi har de arbejdet med i lang tid. Det er fedt for børnene at komme ud og fordybe sig i mindre grupper sammen med en voksen, og det har de virkelig fået mulighed for i dag,” siger Jane Andersen der er Dagtilbudsleder i Nordøst