
Flere bruger cyklen som det daglige motionsredskab
Flere borgere i Randers vælger cyklen til og fra arbejde og fritid, fordi de onsker at få et sundere liv med mere motion. Det viser et helt nyt cykelregnskab fra Randers Kommune.
Cyklen er gennem de senere år blevet et mere populært transportmiddel for mange borgere, der onsker en sundere livsstil. Det nye cykelregnskab viser, at hele 84 procent af de adspurgte cyklister i undersogelsen springer på jernhesten, fordi de vil have mere motion ind i dagligdagen. Det er en stigning på 10 procent i forhold til cykelregnskabet fra 2012.
De flotte tal undrer ikke Henrik Ostergård. Han vælger dagligt at tage cyklen til sit arbejde på stålvirksomheden Lemvigh Müller i Randers for at få mere motion:
"Jeg har et stillesidden job, og vælger derfor at træde i pedalerne for at få mere bevægelse ind i hverdagen. Man bliver simpelthen mere frisk og foler et storre velvære ved at få pulsen lidt op, inden man sætter sig ved computeren," siger Henrik Ostergård, der i sommerhalvåret også hiver sin MTB-cykel ud af skuret efter fyraften for at få endnu mere motion i sadlen.
Længere afstande giver udfordringer
Udover at borgerne bruger cyklen til at få mere sundhed og bevægelse ind i hverdagen, viser det nye cykelregnskab også, at flere er begyndt at træde i pedalerne, siden Randers Cykelby startede som et projekt i 2009.
Til gengæld har der været et mindre fald i antallet af cykelture siden 2012 i Randers Kommune:
"Siden starten af 2014 har vi haft fokus på nye cykeltiltag- og kampagner i områder, der ligger længere væk fra Randers by. Vejene i landområderne er ofte smalle uden cykelstier og uden belysning, og i kombination med bilernes hoje fart er det utrygt at færdes på cykel. Det er nogle af de faktorer, der giver anderledes udfordringer, når vi skal motivere borgere ud af biler og over på cykler," siger Frank Norgaard, formand for Miljo- og teknikudvalget i Randers Kommune.
Fokus på både by og land
Randers Kommune blev i 2013 kåret til årets cykelkommune, fordi det var lykkedes at få flere til at springe i sadlen:
"Vi opnåede gode resultater med Randers Cykelby fra 2009 til 2013, fordi vi koncentrererede os om områder, der lå meget tæt på Randers by. De korte afstande gjorde det lettere at flytte borgerne over på cyklen. Det nye cykelregnskab viser, at vi skal fortsætte med at lave kampagner i Randers by samtidig med, at vi laver cykeltiltag -og aktiviteter andre steder i kommunen," siger Frank Norgaard.