Forældre får stotte til for tidligt fodte born

Sundhedsplejen i Randers Kommune har særligt fokus på at stotte forældre til præmature born - det vil sige born, der er fodt for uge 37 i graviditeten. Forældrene får hyppigere besog, bliver fulgt længere og har mulighed for at komme til åbent hus arrangementer, hvor personalet er særligt uddannet til at vejlede forældrene.

"Ja, så er vi kommet op i en storrelse 50," smiler Annette Zahl Larsen, mens hun klæder sin tre måneder gamle son på. Han er netop blevet vejet til åbent hus arrangementet for forældre til præmature, og nu måler og vejer han cirka det samme som en nyfodt, der er fodt til tiden.

Linus vejede 1.670 gram og målte 44 cm., da han blev fodt 7½ uge for termin. Han er Annettes tredje son, og hun har erfaring med et for tidligt fodt barn fra sin anden son Hjalte, der nu er 18 måneder gammel.

"Jeg ville onske, jeg kunne have fået samme stotte til Hjalte, som jeg får til Linus nu," fortæller Annette Zahl Larsen.

Det er hendes forste besog i det nystartede åbent hus for forældre til for tidligt fodte i Randers Sundhedscenter, og hun har talt med en sundhedsplejerske og en fysioterapeut med speciale i præmature born. Hun er helt tryg ved at komme til arrangementet, fordi der bliver taget hensyn til den forogede risiko for infektioner for præmature, og fordi stojniveau og andre sanseindtryk bliver holdt på et absolut minimum.

Cirka 3.600 born bliver fodt for tidligt hvert år i Danmark, og det svarer til godt seks procent af samtlige danske born.

Behov for særlig vejledning

Som forældre til for tidligt fodte born står man overfor helt andre udfordringer, end forældre til born fodt til tiden, og derfor har man også brug for særlig stotte og vejledning. Barnet mangler de ekstra uger eller måneder i livmoderen, hvor det gennemgår både fysisk og mental udvikling, og det kan komme til udtryk på forskellig vis.

"Mange præmature born er særligt folsomme og mere udsatte for at blive overstimuleret. Dertil kommer, at de også kan være motorisk forsinket i udviklingen," fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek, som tidligere har arbejdet i syv år på neonatal, afdelingen for præmature born, på Regionshospitalet Randers.

"Jeg kan for eksempel se på min mellemste son på 18 måneder, at hans vestibulære sans slet ikke er så fuldt udviklet, som den burde være i hans alder. Han falder, hvis han bare drejer en enkelt gang rundt om sig selv," fortæller Annette Zahl Larsen.

Annette sidder derfor længe sammen med fysioterapeut med speciale i for tidligt fodte born, Christa Lange, som indvier hende i forskellige ovelser, hun kan lave både med sin nyfodte og hans storebror.

Flere tilbud til forældrene

I Randers Kommune har man længe haft særligt fokus på for tidligt fodte born, og i efteråret 2015 intensiverede man indsatsen med en ny besogspakke, som tilbyder forældrene hyppigere besog af en sundhedsplejerske. Desuden bliver familien fulgt, til barnet er cirka halvandet år gammelt, hvor man normalt afsluttes, når barnet er 8-9 måneder, og born fodt for uge 32 bliver fulgt af særligt uddannet personale. Åbent hus for forældre til præmature er det nyeste initiativ i rækken.

"Formålet er selvfolgelig, at vi kan give forældrene særlig stotte og vejledning til deres born, men vi vil også gerne skabe rummet for netværk mellem familier med præmature born," fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek.

"Det er rigtig rart at omgås andre forældre til præmature born. Man kender til de samme problemer og særlige reaktioner, bornene har, så man behover ikke forklare sig hele tiden," fortæller Annette Zahl Larsen.

Åbent hus arrangementet for forældre til præmature holder åbent den forste tirsdag i hver måned kl. 10.00 - 12.00, og det foregår i Multisalen i Randers Sundhedscenter på Thors Bakke. 

Læs mere om åbent hus for præmature