Hjernesagens Ærespris 2022 går til landets hjerneskadekoordinatorer

I weekenden modtog hjerneskadekoordinator Anne-Britt Moller Nielsen Roesen fra Randers Kommune på vegne af alle landets 98 kommuner Hjernesagens Ærespris 2022. De får prisen for deres vigtige indsats for de hjerneskaderamte og deres pårorende, som efter ophold på hospitalet vender hjem til en helt ny hverdag med behov for hjælp og stotte.

Hjernesagens Ærespris går i år til alle kommunernes hjerneskadekoordinatorer, fordi de hver eneste dag gor en enorm forskel for mennesker med hjerneskade tæt inde på livet. De guider, hjælper og stotter i det, der for mange tusinder danskere er en stor livskrise. Formanden for KL's Socialudvalg, borgmester Ulrik Wilbek fra Viborg Kommune, modtog sammen med en repræsentant for hjerneskadekoordinatorerne fra fire af landets fem regioner prisen på alle hjerneskadekoordinatorernes vegne.

Der var stående klapsalver på Hjernesagens repræsentantskabsmode, da landsformand Tue Byskov Botkjær sondag den 22. maj overrakte Hjernesagens Ærespris til landets hjerneskadekoordinatorer.

- Hjerneskadekoordinatorerne er rent teknisk et bindeled mellem hospitalet over rehabiliteringen til en ny hverdag. Men i bund og grund er det en ordning, som tilbyder det, man har allermest brug for i en meget sårbar position og en udsat fase af livet: Et menneske, som lytter og forsoger at hjælpe dig og din nærmeste videre i livet. Det gor hjerneskadekoordinatorerne til et enestående vigtigt bindeled - og det vil jeg gerne på vegne af Hjernesagens 10.000 medlemmer sige tak for, lod det blandt andet i Tue Byskov Botkjærs tale.

En enestående ordning
Ordningen med de kommunale hjerneskadekoordinatorer er noget nær enestående for hjerneskadeområdet; ingen andre sygdomsområder har helt den samme ordning i kommunerne. Og der er virkelig grund til at værdsætte den indsats, de gor.

- Hjerneskadekoordinatoren er garant for et mode i ojenhojde i en livsforandrende og kaotisk situation efter en hjerneskade. Samtidig tilbyder de en helt igennem uundværlig hjælp i en jungle af regler og uoverskuelig lovgivning for personer, der for manges vedkommende går fra at være helt uden kontakt med det sociale system til i en eller anden grad at være afhængig af offentlig stotte, siger Tue Byskov Botkjær.

Derfor har Hjernesagen da også kæmpet for ordningen gennem årene. Der er blevet råbt op, når enkelte kommuner har valgt at nedlægge eller beskære ordningen, og man har igen og igen påpeget det urimelige i, at man i nogle kommuner kun tilbyder ordningen til personer, som er på arbejdsmarkedet.

Vigtigere end nogensinde
I de her år er det danske sundhedsvæsen under pres og forandring. Vi ser kortere indlæggelsestider, flere opgaver som skal loses i kommunalt regi, færre hænder til at lose dem og flere ældre og kronisk syge. Netop derfor er hjerneskadekoordinatorerne vigtigere end nogensinde:

- Som patientforening er vi selvfolgelig bekymrede for, hvordan de store velfærdsopgaver skal loses i fremtiden. Vi er bekymrede for, om endnu flere mennesker med stroke og andre hjerneskader vil komme i klemme mellem sektorerne. Og selvfolgelig er hjerneskadekoordinatorerne ikke losningen på alle udfordringerne, men de udgor et enormt vigtigt bidrag, understreger Tue Byskov Botkjær.

Prisen blev modtaget af borgmester og formand for KL's Socialudvalg, Ulrik Wilbek, sammen med Anne-Britt Moller Nielsen Roesen, Randers Kommune, Signe Vinther Molgaard, Odsherred Kommune, Heidi Schroder, Vejle Kommune og Margit Davies, Ballerup Kommune. Efter overrækkelsen bliver der sendt et diplom ud til samtlige kommuner i Danmark. Hjernesagens Ærespris er blevet uddelt siden 2010.