
Omskoling skal sikre flere hænder til virksomhederne
Gennem de seneste to måneder har Jobcenter Randers i tæt samarbejde med erhvervslivet, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner afholdt et opkvalificeringskursus for ledige, der efter endt forlob kan foretage brancheskift fra en branche, der ikke oplever mangel på arbejdskraft, til en branche der gor, nemlig byggebranchen. 17 kursister har gennemfort forlobet, 12 af dem er blevet tilbudt fastansættelse eller læreplads på baggrund af deres nyerhvervede kompetencer.
For at frigore de alt for få håndværkere, der er til de forskellige byggeopgaver, har Jobcenter Randers Erhverv spurgt byens håndværksvirksomheder, hvad der kunne give mening for dem, når der er så stor mangel på arbejdskraft i branchen. Det er der kommet et opkvalificeringsforlob ud af, som giver ledige borgere en ny kasket som byggepladsmedarbejder.
Hjælp fra byens virksomheder
Fire virksomheder har, sammen med Dansk Byggeri, 3f, Tradium og Jobcenter Randers, været med til at udvikle opkvalificeringsforlobet. Vinther & Lassen A/S', Raunstrup Tomrer A/S', Tomrerfirma Poul Nielsen A/S' og Elming Byg ApS' bidrag, i form af tilkendegivelse af deres fremtidige kompetencebehov, har dannet grundlag for, hvilke kurser de oplevede som relevante, for at deltagerne kunne blive en kvalificeret kommende medarbejder for dem eller andre byggevirksomheder.
Udover de netop fire nævnte virksomheder, så har folgende randrusianske virksomheder deltaget i projektet: Kemp & Lauritzen A/S, Ostjysk Facaderens og Overfladebehandling ApS, Harridslev Smede- og Maskinforretning A/S, Tomrermester Hans Kirk. Randers A/S, Helstrup Tomrer og Snedker, Jensen Byg Service ApS, MS Byg, Murermester Jens Ole Pedersen ApS, Rishoj Byg ApS, Confac A/S og Madsens Tagrenovering.
Succesfuldt projekt
12 ud af 17 deltagere er kommet enten i job eller starter i uddannelse inden for byggebranchen.
"Udbyttet er udtryk for, at vi, ved at have loftet i flok via inddragelse af byens håndværksvirksomheder og forlobets andre aktorer, har formået at skabe et opkvalificeringsforlob, som har gjort en positiv forskel for virksomhederne, der i dagligdagen mærker den store mangel på kvalificeret arbejdskraft, som byggebranchen i dag desværre oplever. Det er en tilgang, vi rigtig gerne fortsætter med fremover, og vi har da også blandt virksomhederne fået mange tilkendegivelser på, at de gerne vil deltage i lignende projekter i fremtiden, hvilket er ekstremt positivt," siger virksomhedskonsulent hos Jobcenter Randers Erhverv, Maria Hulvej.
Forlobets enkle opskrift
Et opkvalificeringsforlob på ni uger til byggepladsmedarbejder blev afsluttet i juli 2017. Formålet med forlobet har været at afhjælpe virksomhedernes arbejdskraftsbehov og derfor klæde de, som har et onske om at arbejde i byggeindustrien og/eller går med tanker om et brancheskifte, på til byggebranchen. Forlobet har haft en opbygning med skiftevis kurser på Tradium og praktik i virksomheder, hvor deltagerne kunne opnå praktisk erfaring og prove faget af.
Projektet adopteres af flere brancher
Modellen for forlobet har vist sig som en model, der med fordel kan benyttes til andre opkvalificeringsforlob. Lige nu er der således et opkvalificeringsforlob i gang inden for hotel- og restaurationsbranchen. Derudover er der to planlagte forlob inden for henholdsvis Metalindustrien og autobranchen, som forventes at have opstart efteråret 2017.
Hvad siger virksomhederne?
Ostjysk Facaderens og Overfladebehandling ApS
Ostjysk Facaderens og Overfladebehandling ApS (OFO) er meget positive i forhold til forlobet. De valgte at deltage, da de vidste, de ville komme til at mangle en medarbejder. Derudover appellerede forlobets opstillede AMU mål til OFO, da målene stemmer godt overens med de kompetencer, virksomheden eftersporger i en kommende medarbejder. De er særligt tilfredse med kurserne i stilladsbygning og epoxy. OFO har valgt at ansætte Adam efter endt forlob. Dette på trods af, at Adam ikke taler dansk. Adam er tidligere slagterimedarbejder.
Vinther & Lassen A/S
Vinther og Lassen A/S er positiv i forhold til forlobet. De valgte at være en del af en fokusgruppe forud for forlobet, hvor de i samarbejde med blandt andre Jobcenter Randers Erhverv og Tradium definerede, hvilke kompetencer en byggepladsmedarbejder skulle indeholde. For Vinther og Lassen A/S er det vigtigt at være med til at opkvalificere arbejdsstyrken, så de selv og andre kan få udbytte af disse personer. De er særligt tilfredse med kurserne i rulle- og bukkestillads samt truck og epoxy. I forbindelse med fremtidige lignende forlob, onsker Vinther og Lassen A/S at være med igen. Efter endt forlob har Vinther og Lassen A/S valgt at ansætte Arnold, og de gor sig allerede tanker omkring specialisering inden for opsætning af stillads.
Kemp & Lauritzen A/S
Kemp og Lauritzen A/S har oplevet forlobet som positivt. Efter forlobet har virksomheden beholdt Henrik, som starter som vvs-lærling i virksomheden. Henrik foretager et brancheskift, da han i flere år har arbejdet som underviser. Henrik havde i forvejen puslet lidt med tankerne om at soge over i byggebranchen, og da han lige var på nippet til at tage springet dukkede opkvalificeringsforlobet op, som han derfor ikke tovede med at springe på. Kemp og Lauritzen A/S ser meget positivt på de kompetencer, Henrik har med i rygsækken fra hans tidligere metier og oplever derudover at de kan drage nytte af de nye ojne, som Henrik ser virksomheden med.