
Orientering om sygedagpenge og ressourceforlobsydelse
Du har ret til at få genoptaget din sag, hvis du er blevet frakendt sygedagpenge eller ressourceforlobs-ydelse i jobafklaringsforlob med tilbagevirkende kraft. Det skyldes en dom fra Ostre Landsret fra 4. maj 2018, som kendte kommunernes tidligere praksis ulovlig. Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune har derfor besluttet at orientere om din mulighed for at få genoptaget din sag.
Hvis du mener, at din sag om standsning af sygedagpenge eller jobafklaringsforlob ved raskmelding kan genoptages, eller har du sporgsmål til det, så kontakt faglig konsulent Camilla E. Petersen på tlf 89157830 (sygedagpenge) eller Afdelingsleder Per Damgaard Petersen på tlf. 89157959 (Jobafklaringsforlob).
Tilbagevirkende kraft
"Tilbagevirkende kraft" betyder, at kommunen har standset udbetaling af sygedagpenge eller ressourceforlobsydelse for den dag, hvor en borger modtog afgorelsen. Hvis Jobcenteret for eksempel har raskmeldt dig til en dato, der ligger forud for den dato, hvor du fik afgorelsen om raskmelding, så kan sagen om sygedagpenge genoptages. Det samme gælder jobafklaringssager. Bemærk at en mulig genoptagelse ikke gælder, hvis du af egen drift har genoptaget dit arbejde fuldt ud, eller har raskmeldt dig som ledig. Man kan normalt kun modtage ydelse i den periode, man er sygemeldt.
Forældelse:
Din sag kan være forældet. Det afhænger af en konkret vurdering i de enkelte sager.
Kommunen skal ved behandling af en sag om genoptagelse tage stilling til sporgsmålet om forældelse. De enkelte månedlige udbetaler forældes lobende efter tre år. Datoen for Ostre Landsrets dom regnes som skæringstidspunkt for afbrydelse af forældelsesfristen. Det betyder, at krav på sygedagpenge, er kunne have været krævet udbetalt for den 4. maj 2015 som udgangspunkt er forældede - med mindre forældelsesfristen i det konkrete tilfælde har været suspenderet. Sporgsmål om forældelse afgores derfor konkret i hver enkelt sag.
Modregning:
Kommunen skal tage stilling til, om der skal ske modregning i andre ydelser, du eventuelt har fået i den periode, som kravet om efterbetaling handler om. Man kan ikke få udbetalt to ydelser til forsorgelse samtidig.
Baggrund:
Ostre Landsret afgjorde ved en dom 4. maj 2018, at kommunerne ikke kunne træffe afgorelse om, at sygedagpenge ophorer med tilbagevirkende kraft, fordi borgeren ikke længere syg/uarbejdsdygtig (sygedagpengelovens 7). Ankestyrelsen orienterede i et nyhedsbrev (med henvisning til principafgorelse 40-18) den 29. juni 2018 kommunerne om dommens betydning. Og at den nye praksis betyder, at kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage sager, hvor der er truffet afgorelse om stop af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft til det tidspunkt, hvor det har været dokumenteret, at en borger ikke længere var uarbejdsdygtig/syg. Sagerne omfatter også jobafklaringssager. Ostre Landsrets dom af 4. maj 2018 kendte kommunernes praksis ulovlig.