Randers-born får okologi på menuen

Dagtilbud Sydvest i Randers Kommune satser på okologi i deres afdelinger med egen madproduktion. De gor de så godt at alle afdelingerne har opnået det okologiske spisemærke. Særligt hos Bornehuset Æblehaven i Hornbæk har okologien vundet indpas. Her er op mod 90 procent af den mad som serveres okologisk.

Samtidig med at flere og flere bornehaver og vuggestuer får madordninger stiger forventningerne og kravene fra forældrene til den mad, som deres born for serveret i institutionen. Hos Bornehuset Æblehaven har man i de sidste par år oplevet en stigende eftersporgsel på okologiske fodevarer. En eftersporgsel som også har bredt sig til andre afdelinger hos Dagtilbud Sydvest.

"Forældrene er i dag meget fokuseret på om deres born får sund okologisk mad uden pesticider og andre affaldsstoffer. Det har fået os til at gå mere og mere over til okologi, " fortæller Pædagogisk leder i Bornehuset Æblehaven, Jeanette Norager.

Hos Bornehuset Æblehaven har de ligefrem Okologisk Landsforening og Fodevarestyrelsens certifikat på at 60-90 procent af bornenes mad er okologisk. Leder af kokkenet, Lene Schou, bærer det synlige bevis på sit toj, det Okologisk Solv-spisemærke. En anerkendelse som langt fra kun er til pynt.

"Vi skal forer noje okologi-regnskab med både indkob og den daglige madlavning, som vi skal sende ind som dokumentation. Alt fra eksempel frugt, mælk og kornprodukter er kobt okologisk. Franskbrod og boller bager vi selv og kan 100 procent stå inde for ingredienserne, " fortæller Lene Schou.

Janni Walker er mor til en pige på fire år, der er en af i alt tyve born i Æblehavens naturgruppe Troldebo i Fladbro Skov.

"Vi spiser selv så vidt muligt okologisk derhjemme. Der er en stor tryghed i at vide, at min datter får mad af hoj kvalitet uden sprojterester. Det gavner både hendes sundhed og miljoet," forklarer Janni Walker.

Mens Bornehuset Æblehaven har modtaget det Okologiske Solv-Spisemærke har de andre afdelinger i Dagtilbud Sydvest opnået Bronze-mærket, som bevis for at op til 60 procent af madlavningen er okologisk.

"Det er vi som helhed i Dagtilbud Sydvest ganske godt tilfreds med på nuværende tidspunkt, taget i betragtning af, at det også er mere resursekrævende at servere certificeret okologisk mad," slutter Jeanette Norager.