
Randers Kommune onsker fritagelse fra de obligatoriske test i folkeskolen
Randers Kommune ansoger nu Social- og Indenrigsministeriet om som forsog at være fritaget fra lovkravet om obligatoriske nationale test i folkeskolen. Onsket er at give skolerne mulighed for selv at bestemme omfanget af test i indskolingen.
Folkeskolerne i Randers Kommune skal have mulighed for selv at bestemme omfanget af test i indskolingen. Det onsker Randers Byråd, og derfor bliver der nu sendt en ansogning af sted til Social- og Indenrigsministeriet om som forsog at fritage skolerne fra lovkravet om obligatoriske nationale test.
Regeringen og KL har i okonomiaftalen for 2019 aftalt at sætte gang i en ny omgang såkaldte Frikommuneforsog, hvor udvalgte kommuner kan ansoge om frihed til at afprove forskellige tiltag. Og det er i den forbindelse, at Randers Kommune ansoger om dispensation fra de gældende regler.
Mindre præstationspres
I dag er der ti obligatoriske nationale test fra 2. til 8. klasse i læsning, matematik, engelsk og fysik/kemi. Ifolge Randers Kommunes ansogning kan de nationale test dog give anledning til, at nogle born og unge oplever et negativt præstationspres. Målet med fritagelsen er således at bidrage til at mindske det negative pres på folkeskoleeleverne så alle elever trives og motiveres for egen læring.
Samtidig onsker Randers Kommune med fritagelsen at gore det muligt for den lokale skoleledelse i dialog med skolebestyrelsen at beslutte omfanget af test på den enkelte skole.
Stadig fokus på elevens udbytte af undervisningen
Randers Kommune vil i stedet for test vurdere elevernes udbytte af undervisningen på andre måder, fx gennem lærerens systematiske observationer, elevsamtaler, formativ feedback, elevfremstillede produkter og oplæg. Desuden er tanken fortsat at lave elevplaner med individuelle mål og status for elevens læring.
Bliver ansogningen godkendt vil Randers Kommune evaluere forsoget ad to omgange. Forste gang i 2021 med fokus på skolernes brug af muligheden. Dernæst en slutevaluering i 2023 med de samlede erfaringer fra skolerne, elever og forældre.