Specialeprojekt undersoger effekten af aktive pauser i skolen

To 7. klasser på Tirsdalens Skole deltager i et specialeprojekt, i samarbejde med Dansk Skoleidræt og Syddansk Universitet, om effekten af aktive pauser på kognitiv funktion og koncentrationsevne.

De næste seks uger bliver 15 minutters aktiv pause en del af undervisningen i 7.e og 7.f. Eleverne har udfyldt et sporgeskema og gennemfort en computerbaseret test, der bruges til at måle elevernes koncentrationsevne og andre kognitive funktioner både inden og efter projektet. Tidligere forskning har vist, at fysisk aktivitet fremmer de parametre. Nu undersoger Signe Nordahl og Malthe Jordt fra Syddansk Universitet, om udforelse af "Fun Skills" som aktiv pause har en lignende effekt.

Fun Skills er en række ovelser, udviklet af Dansk Skoleidræt, der kombinerer bevægelse med hjernetræning. Fun Skills består af 60 ovelser, der findes som korte videoklip, og de er målrettet udskolingselever.

"Det er generelt svært at få udskolingselever til at være nok fysisk aktive i lobet af en dag. Fun Skills er derfor et forsog på at gore det nemmere for lærerne at få indarbejdet de 45 minutters bevægelse, eleverne ifolge folkeskoleloven skal have," siger Signe Nordahl.

Aktive pauser i undervisningen blev sat i gang mandag d. 18. februar 2020. For en af klasserne betyder det en tur i skolegården, mens det for den anden betyder hjernetræning med bevægelse, såkaldte Fun Skills. I 7.e er de ikke sikre på, hvilken type aktivitet der er bedst.

"Forst var vi lidt sure over, at vi skulle lave de der ovelser, fordi de andre får lov til at være udenfor, men det bliver sjovt at se forskellen mellem klasserne, når vi er færdige. Vi bevæger os mere og træner hjernen imens, fordi vi laver Fun Skills, men det er jo også godt at få frisk luft. Allerede den forste dag synes jeg, vi trænede hjernen, så måske bliver vores hjerner bedre til at opfatte ting og huske bedre," siger Sarah Henriksen, der går i 7.e.

Bevægelse understotter et godt læringsmiljo

I 2020 igangsætter Randers Kommune en proces, der skal skabe en ramme, lærerne kan bruge til at skabe mere aktivitet og bevægelse i lobet af skoledagen. Arbejdsgruppen består af 5-6 lærere/pædagoger, 3 skoleledere og repræsentanter fra DGI Ostjylland og Born og Skole forvaltningen. Fun Skills kunne være et af elementerne i den rammesætning.

"Bevægelse understotter et godt læringsmiljo på alle mulige måder. Det gode ved Fun Skills er, at man står og har det sjovt med hinanden, imens man bevæger sig, og det har nogle overforbare værdier, der for eksempel giver et godt socialt miljo i en klasse. Hvis det viser sig, at resultaterne af projektet er gode, så er det helt oplagt at trække Fun Skills ind i arbejdet med rammesætning," siger Jesper Bjorn Jakobsen, der er projektleder i Bevæg dig for livet Randers og en del af arbejdsgruppen.

Idéen om at det er sjovt at bevæge sig, bakker eleverne i 7.e op om.

"Det er også en grinepause, fordi det er sjovt at lave ovelserne. Så får man grint af inden man skal ind at have undervisning igen, vi får mere energi af det, og så kan vi bedre koncentrere os bagefter. Og jo mere man gor det, jo nemmere bliver det. Jeg tror helt sikkert vores klasse viser sig at have fået mest ud af projektet," siger Merle Nordlyng fra 7.e.

Fakta

Dansk Skoleidræt har udviklet konceptet Fun Skills, som skal hjælpe lærere med at implementere aktive pauser i undervisningen. Fun Skills er sjov og udfordrende hjernetræning gennem bevægelse målrettet udskolingselever.

De 60 små Fun Skills-videoer udfordrer elevernes krop og hjerne gennem et fokus på krydsbevægelser, uensartede bevægelsesformer, koordination og kognitive opgaver med positive effekter på elevernes indlæringsevne til folge.