Stor tilfredshed med Tandplejen i Randers
96 procent er tilfredse eller meget tilfredse med Tandplejen i Randers Kommune. Det viser en brugerundersogelse, hvor forældre har besvaret et antal sporgsmål om blandt andet forebyggelse, tryghed ved tandlægebesog og forældreinddragelse.
"Tak for jeres professionelle behandling - både tandfagligt, men ikke mindst jeres tilgang til vores son." "Er især tilfreds med den meget pædagogiske tilgang til 'nye' born - stor ros."
Sådan skriver nogle af de forældre, der har deltaget i Tandplejens brugerundersogelse i lobet af foråret og sommeren 2016. 96 procent af forældrene til de born, der bruger den kommunale tandpleje, har anfort, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse med Tandplejen. Det er en stigning på 6 procent i forhold til en lignende brugerundersogelse, der blev gennemfort i 2013.
"Jeg vil gerne benytte lejligheden til at rose personalet i Tandplejen i Randers Kommune til skyerne - det er jo en menneskelig fortjeneste, at vi kan klare os så godt i en brugerundersogelse," understreger cheftandlægen.
Cirka 2.000 forældre har deltaget i brugerundersogelsen, som er gennemfort i samarbejde med kandidatstuderende i sociologi, Marekka Staal Jensen.
Fokus på forebyggelse hitter
En af de storste stigninger i tilfredsheden hos forældrene er i forbindelse med oplevelsen af, at Tandplejen lærer bornene at passe på tandsættet. Her er tilfredsheden steget med 15 procent i forhold til den brugerundersogelse, der blev gennemfort i 2013.
"Vi har altid arbejdet meget med forebyggelse, og i lobet af de seneste to år har vi arbejdet mere strategisk ud fra devisen om 'forebyggelse frem for behandling'. Derfor har vi blandt andet gjort meget ud af kommunikation om tandhygiejne med både forældre og born," siger Lars Hovenhoff.
Effekten viser sig i besvarelserne, hvor 91 procent af forældrene nu oplever, at Tandplejen lærer bornene at passe på tænderne.
Mere digital booking
Et par af sporgsmålene i brugerundersogelsen handler om det nye digitale bookingsystem booktandplejen.randers.dk, som cirka en fjerdedel af forældrene gor brug af, når der skal bestilles tid hos Tandplejen.
"Vi oplever færre udeblivelser fra aftaler, når forældrene selv booker tiden digitalt, og derfor vil vi selvfolgelig gerne have så mange som muligt til at bruge systemet," fortæller Lars Hovenhoff.
Brugerundersogelsen kunne blandt andet afslore begrænset kendskab til systemet, og at nogen af forældrene var utilfredse med brugervenligheden af systemet.
"Det skal vi selvfolgelig have gjort noget ved, så det fungerer helt optimalt og alle kender til det. Hvis vi kan komme de mange udeblivelser til livs, kan vi få frigivet noget tid til arbejdet med at hojne tandsundheden for dem, der er mest udfordrede på området," siger lederen af Tandplejen.
Mindre tandlægeangst
To tredjedele af forældrene oplever, at deres born slet ikke er bange for at gå til tandlægen. Den resterende tredjedel oplever dog, at bornene i mindre eller nogen grad er bange for at komme hos Tandplejen, og her vil lederen af Tandplejen gerne sætte ind.
"Det er så vigtigt, at bornene får et godt forhold til at gå til tandlæge. Man skal jo vedligeholde sin tandsundhed hele livet, og det betyder rigtig meget, at vi kan give de yngste en forudsætning for at være trygge ved tandlægebesoget," siger Lars Hovenhoff.
Generelt er Lars Hovenhoff dog meget tilfreds resultatet af brugerundersogelsen, som over hele linjen viser stor tilfredshed fra forældrene til bornene i samtlige 11 kommunale tandklinikker i Randers.
"Vi er meget stolte af resultatet, og det bliver spændende at se nærmere på besvarelserne og finde ud af, hvad vi skal gore mere af, og hvad vi eventuelt kan gore bedre," siger leder af Tandplejen i Randers Kommune, Lars Hovenhoff.