
Sundhedsåret der gik i Randers 2015
Succesen Randers Sundhedscenter kan endnu engang berette om et år med masser af spændende nye tiltag og gode resultater. Tandplejens nye bookingsystem er ved at lose et årelangt og dyrt problem med udeblivelser, og Sundhedsplejen har oprettet en ny besogspakke til forældre til for tidligt fodte - bare for at nævne et par eksempler på et vellykket 2015 på sundhedsområdet i Randers Kommune.
I foråret 2012 kunne HKH Kronprins Frederik klippe snoren til det nye Randers Sundhedscenter på toppen af Thors Bakke. Sundhedscenteret var et innovativt og ambitiost projekt, hvor kommunale, regionale, private og frivillige sundhedstilbud skulle samles og give borgerne i Randers Kommune én indgang til sundhed - fra vugge til grav.
"Vores forhåbninger for 2015 er mere end indfriet, og huset fungerer i dag som vi havde dromt om - nemlig som én indgang til sundhed og med en række tilbud med hoj faglig kvalitet for borgeren," siger sundhedschef i Randers Kommune, Lene Jensen.
Sundhedscenterets tilbud bliver stadig mere populære, og antallet af daglige besogende i er steget fra 1.200 gæster hver dag til 1.350 om dagen siden sidste år.
"Vi står nu med det luksusproblem, at vi næsten ikke kan være i huset mere, og derfor vil en række af de kommende sundhedstilbud blive lanceret via den kommende Sundhedshojskole, som kommer til at udgå fra forskellige nye lokaliteter i Randers Kommune, fortæller leder af Randers Sundhedscenter, Susanne Bækgaard.
Nyt system loser dyrt problem
I marts 2015 fik Tandplejen i Randers Kommune et nyt bookingsystem, som skulle gore det lettere for både medarbejdere og forældre at holde styr på booking af tider. Forhåbningen var også, at det nye system kunne gore noget ved det store problem med udeblivelser i den kommunale tandpleje.
"Det er jo i hoj grad spild af ressourcer, når vi sidder klar til at modtage et barn, der ikke dukker op. Vi har i mange år haft en udeblivelsesprocent på cirka ti procent, men af de bookinger, forældrene selv har lavet i det nye system, er der kun en udeblivelsesprocent på fire procent," fortæller leder af Tandplejen i Randers Kommune, Lars Hovenhoff.
"I fremtiden skal vi bare have så mange som overhovedet muligt til at benytte det nye system, som for ovrigt også giver forældrene en storre frihed til at få besoget passet ind i en travl hverdag," siger Lars Hovenhoff.
Man tilgår det nye system med nemID fra hjemmesiden booktandplejen.randers.dk, og på barnets profil kan man også kommunikere med tandplejen og se barnets journal.
Nyt håb for en sund ryg
Cirka to procent af befolkningen i Danmark lider af kroniske smerter i ryggen, og derfor udviklede Randers Sundhedscenter i 2015 et nyt program til at hjælpe borgere med langvarige lænderygsmerter. De forste hold blev afsluttet i foråret, og cirka 50 procent af deltagerne oplevede en markant nedsættelse af smerterne i ryggen.
"På en skala fra 1-10 var mine rygsmerter ofte oppe på 9-10 stykker, for jeg begyndte på holdet - nu ligger jeg til daglig på 3-6, og det gor en stor positiv forskel for mig," siger Tina Appelon, som har haft ondt i ryggen siden 2006.
"Vores mål med tilbuddet er at give deltagerne en bedre livskvalitet - om end man ikke kan garantere, at alle bliver fri for smerter," siger Claus Engstrup, leder af rehabiliteringsafdelingen på Randers Sundhedscenter.
I rygforlobet arbejder fysioterapeuterne med at stotte deltagerne i at kunne håndtere rygsmerter og få en hverdag uden behov for hyppig kontakt til sundhedsvæsenet. Deltagelse på lænderygholdet kræver en henvisning fra egen læge, et hospital eller jobcenteret i Randers Kommune.
Godt nyt for forældre til præmature
Året 2015 har også budt på godt nyt for forældre til for tidligt fodte born i Randers Kommune. Sundhedsplejen har i efteråret lanceret en ny besogspakke til familier med præmature born; det vil sige born, der er fodt for uge 37 i graviditeten.
Forældrene får hyppigere besog, bliver fulgt længere og har mulighed for at komme til åbent hus arrangementer, hvor personalet er særligt uddannet til at vejlede forældrene.
"Mange præmature born er særligt folsomme og mere udsatte for at blive overstimuleret. Dertil kommer, at de også kan være motorisk forsinket i udviklingen," fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek, som tidligere har arbejdet i syv år på neonatal, afdelingen for præmature born, på Regionshospitalet Randers.
"Formålet er selvfolgelig, at vi kan give forældrene særlig stotte og vejledning til deres born, men vi vil også gerne skabe rummet for netværk mellem familier med præmature born," fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek.
Åbent hus arrangementet for forældre til præmature holder åbent den forste tirsdag i hver måned kl. 10.00 - 12.00, og det foregår i Multisalen i Randers Sundhedscenter på Thors Bakke.