Tips og tricks til træning i det fri

Træning er godt for krop og sind - og træning i det fri er endnu bedre. Forskning viser, at udetræning blandt andet mindsker stress, angst og depression. Rehabiliteringsenheden i Randers Sundhedscenter bruger derfor ofte de nære naturområder i forbindelse med genoptræning.

Fysioterapeut Tine Lykke Nielsen fra Rehabiliteringsenheden i Randers Kommune fortæller, at udetræning bruges af rehabiliteringsenhedens hjertehold hver uge året rundt:

"Vi bruger udetræning for at vise en anden måde at træne på og inspirere borgerne til at bruge naturen mere. Det er altid muligt at bruge naturen, og der er mange muligheder for at lave kredsløbs- og styrkeøvelser. Det giver noget specielt, om det er sol, regnvejr eller snevejr. Deltagerne går altid hjem med et smil på læben. De får snakket og grinet mere med hinanden, så der er også et stort socialt aspekt i udetræningen," siger hun.

Tips og tricks

  • Kuperet terræn udfordrer konditionen og kredsløbet
    • Fx løb/gang op af bakker/trapper. Hvis underlaget er kuperet giver det også udfordring for balancen. Løb fx stjerneløb med stationer
  • Forskelligt underlag er med til at udfordre balancen
    • Fx 1-bens stand med udfordring af leg med grene eller gå/løb på forskelligt underlag som græs, grus, jord, blade, grene
  • Træer, bænke, stensætninger og trapper er gode at bruge til styrkeøvelser
    • Fx armøvelser ved bænk, træer eller stensætninger, træde op på sten eller bænk, eller rejse og sætte sig fra bænk
  • Små kævler, grene og sten kan også bruges til styrketræning
    • Fx kaste med kævler, rulle med kævler, kaste med store sten, bruge sten som håndvægte, svinge store grene fra side til side eller svinge grene rundt over hovedet
  • Der kan trænes styrkeøvelser med elastik både som par-øvelser men også individuelt, hvor det bare giver noget andet at træne ude i naturen fremfor indenfor.

Mange af øvelserne kan laves i par, så der både er et konkurrenceaspekt og et socialt aspekt.

De seneste år har der inden for fysioterapi været en øget fokus på fordelene ved at træne i naturen, da forskning har vist, at udetræning øger den mentale sundhed og mindsker stress, angst og depression.

Siden Randers Sundhedscenter flyttede på Thors Bakke har Rehabiliteringsenheden da også med stor glæde benyttet sig af Skovbakken og det grønne områdes gode kuperede bakker og stier. Og man håber da også, at udetræningen kan inspirere borgerne til at gå ture og bruge naturen mere i det daglige:

"Vi vil gerne inspirere borgerne til at genopdage glæden ved naturen. Jo mere bevægelsesglæde vi kan give videre, jo mere aktive bliver borgerne, og jo bedre går deres genoptræning, " slutter Tine Lykke Nielsen.