
Tips til en sund sommer: Nærvær, glæde og balance
Der er ingen loftede pegefingre fra Randers Sundhedscenters diætister, når de skal rådgive om sundhed i sommerferien. Det handler blandt andet om at lytte til kroppens signaler og prioritere mellem sommerfristelserne uden at give kob på hygge og ferieglæde.
Solskinsdage og sommerferie giver mulighed for afslapning, ro og en anden struktur på dagene. Der er tid til, at man kan mærke sig selv, og det er en god start, hvis man gerne vil give sin sommer et sundheds-tvist. Det mener diætisterne på Randers Sundhedscenter.
"Jo bedre, man kan mærke sin egen krop, jo bedre kan man navigere i de signaler, den sender - og lytte til dem. Når man for eksempel mærker sult, så er det et signal om, at man spise. Når man mærker torst, så skal man drikke. Og når man mærker mæthed, så er det et signal om, at man bor stoppe med at spise," siger Kadia Bentsen Nielsen, klinisk diætist i Randers Sundhedscenter.
Kadia Bentsen Nilsen arbejder til daglig som underviser på "Min Livsstil i Balance", hvor man ikke arbejder med et fokus på vægten, kalorierne eller restriktive diæter, men derimod arbejder med de bagvedliggende årsager til vaner, man gerne vil ændre på. Derudover arbejder Kadia også med kostvejledning af borgere med hjertesygdom.
Alt er tilladt - med måde
Hvis man sporger diætisterne på Randers Sundhedscenter om, hvad man gerne må spise, og hvad man ikke må spise, så får man et svar, der måske overrasker de fleste.
"Alt er tilladt, og intet er forbudt. Det handler om at gore tingene med måde og med bevidsthed. Hvis man elsker en gammeldags isvaffel, så skal man da også spise sådan en. Måske der ikke er plads til en stor en hver dag, men når man bevidst vælger den, så skal den nydes uden dårlig samvittighed", siger Kadia Bentsen Nielsen.
Desuden opfordrer diætisterne til, at man gor brug af de gratis glæder i form af oplevelser i det fri.
"Der er masser af muligheder for bevægelse i naturen om sommeren. Det er en god måde at være sammen på, og man kan vælge den form, der passer bedst til dig selv og din familie. En god gåtur, en cykeltur om aftenen, eller et spil rundbold med hele familien. Det skal være sjovt og hyggeligt", understreger Kadia Bentsen Nielsen.
Teamet af diætister i Randers Sundhedscenter har desuden samlet folgende gode råd til en hyggelig, sund og lækker sommer.
1. Realistiske forventninger
Tillad dig selv, at der er forskel på hverdag og ferie, og hav realistiske forventninger til dig selv og dine omgivelser.
Hvis man gerne vil have en aktiv ferie, skal man sporge sig selv, hvordan det er mest realistisk at være aktiv - både for sig selv og sammen med familien. Er alle med på en fælles gåtur, og hvor meget kan hver enkelt holde til? Og hvordan passer lobeturen ind i programmet i forhold til, hvad der er ellers er planer om?
Mange vil også gerne skære lidt ned på mængden af sode sager - i hvert fald hvis man ved af erfaring, at man tager nogle ekstra kilo på i lobet af ferierne. I så fald er det en god idé at forventningsafstemme med familien. Måske man kan blive enige om, at man husker grontsagerne til grillen og vælger noget lækkert frugt i stedet for is nogle dage.
2. Prioritér og nyd det!
Sommeren byder på mange lækkerier, og der skal være plads til at nyde det. Prioritér dine favoritter blandt sommerfristelserne og spis og drik med nærvær og nydelse.
Sporg dig selv om, hvad sommerferie betyder for dig, når det kommer til mad og drikke. Er det polser fra grillen, hvidlogsflutes, rosé eller jordbærdesserter? Når du har valgt dine favoritter, så er det også lettere at fravælge de mindre fristelser.
I princippet kan man gore meget af det, man plejer at gore - og så bare gore en smule mindre af det, hvis man ved, at man har tendens til at tage på i ferien.
Og så er det vigtigt med nærvær og nydelse, når man spiser og drikker. Det betyder, at man er til stede i sit måltid og for eksempel ikke bliver distraheret af en telefon eller en tablet. Man kan sagtens snakke med dem, man spiser sammen med, og stadig være opmærksom på at nyde sit måltid.
3. Mærk efter
Når bordet bugner af lækkerier fra grillen, kan du roligt smage på alt det, du har lyst til. Tricket er at mærke efter, når mæthedsfornemmelsen melder sig. Så undgår man nemlig at overspise og blive ubehagelig mæt.
Desuden er det en god idé at tygge maden grundigt og smage rigtigt på det. Sådan stimulerer du alle dine sanser, og det kan være med til at oge mæthedsfornemmelsen.
Prov også at lege med de fem grundsmage for at give maden ekstra god smag. De fem grundsmage er sodt, salt, surt, bittert og umami. Umami er japansk og betyder velsmagende, og smagen findes for eksempel i parmesan, svampe, kod og fisk. Når maden indeholder de forskellige grundsmage er det også med til at oge mæthedsfornemmelsen.
Der er masser af inspiration at hente på nettet om de fem grundsmage. Sog blandt andet efter smagskompasset.
4. Spis varieret
Når du varierer din kost og spiser lidt af det hele, kan du opleve storre tilfredshed med dit måltid. Samtidig oger du sandsynligheden for ikke at overspise.
At spise varieret betyder både at spise mad med kulhydrater, protein og fedt. Det kan du for eksempel gore ved at spise grontsager, kod og andet tilbehor i det samme måltid og skifte lidt imellem forskellige madvarer og konsistenser.
Sommer er også lig nye friske danske grontsager og frisk lækkert frugt. Grontsager er meget anvendelige, og rigtig mange kan bruges på grillen. Brug eventuelt feriens grillaftener på at eksperimentere med grillede grontsager på måder, du måske ikke har provet for.
Det kan for eksempel være grillede asparges, gulerodder, majskolber, squash, spidskål, grontsagsspyd og meget mere. En lækker grov sommersalat med kål, gulerodder og ærter er også et hit.
5. Find inspiration
Hvis man gerne vil prove noget nyt, så er der masser af inspiration og lækre opskrifter at hente på nettet. Her er et par forslag til gode sider:
- På fuldkorn.dk er der (sjovt nok) fokus på opskrifter med fuldkorn, som et af de officielle kostråd handler om. Og nej, rugbrod er bestemt ikke den eneste kilde til fuldkorn. Der er spændende opskrifter til både snacks, salater, morgenmad, desserter og meget mere.
- Hjerteforeningens hjemmeside byder også på et væld af gode opskrifter. Blandt andet kan man finde kendiskokken Claus Holms opskrifter fra Hjertegalla 2021 på citronmåne og pasta carbonara med et gront twist.
- Diabetesforeningen har også samlet et udvalg af spændende opskrifter. Her kan man blandt andet soge på opskrifter til hojtider som halloween, pinse, påske og sommergront. I sidstnævnte kategori finder man for eksempel bagte gulerodder med mandelpesto, middelhavstærte og brownies med blomkål.