Nordisk venskabsbyuge

Nordisk venskabsby uge for unge 15-20-årige handler bl.a. om kulturudveksling og det at skabe relationer på tværs af de nordiske lande. NOVU 2024 foregår i Randers.

Tidligere NOVU deltagere

Hvad er NOVU?

Nordisk venskabsby uge er en fantastisk uge for unge i Randers Kommune sammen med de nordiske venskabsbyer Akureyri (Island), Ålesund (Norge), Västerås (Sverige) og Lahti (Finland).

Ugen byder på hyggeligt samvær, nye venskaber og masser af spændende nye input. Der er workshop om dagen og sociale aktiviteter om aftenen. Formålet med ugen er bl.a. kulturudveksling og det at skabe relationer på tværs af de nordiske lande. Scrol længere ned på siden her og find årets program for NOVU-ugen. 

Det er gratis at deltage, men det kræver tilmelding i form af en ansøgning. 

Du finder ansøgningsskema ved at klikke på knapperne herunder: 

 

*Læs mere om kriterier for ansøgning og vejledning i forbindelse med ansøgningen på siden herunder

Fra hver by deltager to gruppeledere sammen med 17 unge, der er fyldt 15 år og er under 21 år. Altså op til 85 nordiske unge. Med på turen er også 5 byrådspolitikere og embedsmænd fra hver by til drøftelser og erfaringsudveksling. Medlemmer fra Foreningen Norden har også et program i denne uge.

Program

I NOVU-ugen skal du deltage i en af fire workshop: Writing, Sound, Performance eller Visual Art. Læs mere under "Workshop".

Workshop

Her kan du læse om de 4 workshop og instruktørerne.

Instruktør

Noa Kjærsgaard Hansen

Beskrivelse af workshop

Online tilstedeværelse kan være udmattende. Vi bliver overvældet af indtryk og har en tendens til at føle os mere ensomme og ængstelige efter at have scrollet gennem sociale medier. Så hvordan tager vi kontrollen tilbage? Vi hacker internettet! Inspireret af såkaldte readymades fra den modernistiske kunsttradition vil vi i denne workshop arbejde med forskellige skriveøvelser, lige fra cut-up poesi til "genbrug" af online materiale, som vi omdanner til litteratur - om det så er kommentarer til en TikTok-video, nyhedsoverskrifter eller en chatkonversation med din mor på Messenger.

Om instruktøren

Mit navn er Noa, jeg er 34 år gammel, jeg har udgivet to digtsamlinger, og i øjeblikket arbejder jeg på en roman. Jeg har mit eget forlag, og jeg underviser i skrivekunst for alle aldersgrupper, lige fra sjette klasse til universitetsstuderende.

Instruktøren siger

Jeg elsker at arbejde med unge mennesker, der er nysgerrige og kreative. Det betyder ikke noget, hvis du aldrig har skrevet noget før – det vigtigste er, at vi har det sjovt. Jeg tror, at NOVU-ugen vil være den perfekte mulighed for at eksperimentere og lære af hinanden på tværs af de nordiske lande.

De unge skal medbringe

En avis, et magasin eller lignende fra dit hjemland.

Instruktør

Sophia Sagaradze

Beskrivelse af workshop

Lyde er en stor del af vores hverdag, men nogle gange glemmer vi at lægge mærke til dem. Igennem denne workshop vil vi indgå i lytteøvelser, diskussioner og brainstorming-sessioner, hvor vi dykker ned i det komplekse forhold mellem rum og lyd. Fokus vil være på aktivt at opdage og generere lyde, eksperimentere med forskellige materialer og sammen udforske forskellige opfattelser.

Om instruktøren

Mit navn er Sophia. Jeg er lydkunstner, komponist og performer fra Georgien, bosat i Danmark. Med fokus på multichannel elektronik, rumliggørelse af lyd og interaktive installationer skaber jeg værker, der udforsker grænsen mellem eksterne og interne oplevelser af rum. Jeg er grundlægger og leder af Aarhus Lyd Forening og underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg/Aarhus samt ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

Instruktøren siger

Jeg håber, at deltagerne vil begynde at tune ind på verden omkring dem på en anden måde, føle sig mere til stede og forbundet til, hvor de befinder sig. Jeg er super spændt på at have folk med, der bare er nysgerrige på lyd, rum og lytning, uanset om de har nogen baggrund inden for musik eller scenekunst. Det handler om at udforske tingene sammen.

Instruktør

Lilje Windbirk

Beskrivelse af workshop

I løbet af livet møder vi mennesker og skaber relationer, og vi bliver forbundet på kryds og tværs. Vi danner et netværk af fællesskaber. Gennem teaterøvelser og lege vil vi i denne workshop undersøge, hvad disse fællesskaber gør ved os. Vi vil arbejde med grundlæggende skuespilredskaber som krop, stemme, nærvær og kommunikation. Du behøver ikke have spillet teater før. Skuespil er for alle, der ønsker at blive bedre til at udtrykke sig selv - både i livet og på scenen.

Om instruktøren

Mit navn er Lilje. Jeg er skuespiller, instruktør, underviser og dramatiker. Jeg har bred erfaring med at arbejde inden for scenekunsten. Ud over mit arbejde som skuespiller har jeg instrueret et stort antal forestillinger og musicals. Jeg arbejder med unge mennesker og talentudvikling på Randers Teaters Talent Skole.

Instruktøren siger

Kunst har nogle helt særlige egenskaber, når det kommer til fællesskab. Det er som en genvej til relationer. Jeg tror, du vil have mange spændende oplevelser og relationer under NOVU-aktiviteterne. Jeg ser frem til at være en del af det.

De unge skal medbringe

Behageligt tøj at bevæge sig rundt i.

Tænk på en person, der har haft/har en særlig betydning for dig.

Instruktør

Saga Kapna

Beskrivelse af workshop

I denne workshop vil vi skabe oversize vævede installationer ved hjælp af en blanding af tekstiler og genbrugsmaterialer. Du kan forvente at skulle arbejde eksperimenterende i stor skala, lære nye teknikker inden for collage, design og håndværk, samt samarbejde i processen med andre. Sammen vil vi konceptualisere, skitsere, dekonstruere og genopfinde forskellige elementer for at danne noget helt nyt.

Om instruktøren

Mit navn er Saga. Jeg er kunsthistoriker og tværfaglig kunstner, der primært arbejder med grafisk design, maleri og tekstilkunst. Udover visuelle projekter inkluderer mine andre aktiviteter eventkoordinering, samarbejdsprojekter og gør-det-selv byggeprojekter af bl.a. skateboardramper.

I min undervisningsstil prioriterer jeg proces over produkt, og jeg fremmer samarbejdseksperimenter, der er drevet af deltagernes ærlighed og motivation for at skabe noget ekstraordinært.

Du behøver ikke forudgående viden eller færdigheder for at deltage i denne workshop, men derimod en motivation for at lære noget nyt.

Instruktøren siger

Det bliver spændende at arbejde sammen og opleve vores installationer tage form i løbet af ugen! Jeg glæder mig til at se den energi, du bringer, og hvad der kan udfolde sig under den kreative proces.

De unge skal medbringe

Behageligt tøj egnet til at blive beskidt med maling og snavs.

Noget personligt (for eksempel en gammel ting, du ejer, en erindring, en glemt beklædningsgenstand som du ikke længere bruger, eller en nipsgenstand eller noget andet, som du er villig til at give til projektet for at ødelægge eller genfortælle det som en del af vores øvelse.

Forudsætninger for deltagelse

Du skal have adresse i Randers kommune og være fyldt 15 år og endnu ikke 21 år.

Derudover kræves ikke særlige forudsætninger ud over lysten til at udforske den nordiske kultur og få nye nordiske venskaber. Du behøver derfor ikke kunne noget særligt eller vide noget indenfor de forskellige workshops. 

NOVU er en af de gode oplevelser i ungdomslivet, som bliver uforglemmelig. Og har du måske tidligere været på efterskole (det er på ingen måde et krav), vil du også elske en NOVU uge. I kommer til at være mange sammen døgnet rundt. Du skal derfor kunne lide at være sammen med mange mennesker. 

Du skal udover NOVU ugen også deltage i et indledende informationsmøde onsdag den 22. maj kl. 17.00-20.00 og et evalueringsmøde i august.

Al form for alkohol og stoffer en bandlyste, rygning og snus er heller ikke tilladt.

Indkvartering og forplejning

Alle unge indkvarteres på madrasser i klasselokaler på en skole. Du skal selv medbringe sovepose eller dyne og pude, da du skal sove på skolen sammen med de andre deltagere.

Mad og drikke bliver der sørget for gennem hele ugen.  

Tidspunkt

Arrangementet foregår i den første uge i skolernes sommerferie. Bemærk derfor, at det er i samme uge som mange studentergilder og Roskilde Festival.

Alle unge deltager med ankomst søndag den 30. juni.

Politikere og embedsmænd har ankomst tirsdag den 2. juli.

NOVU slutter efter morgenmaden lørdag den 6. juli.

Pris

Det er gratis at deltage, fordi de nordiske kommuner i fællesskab betaler rejse og ophold til alle. 

Kontakt information

Birgitte Strøbeck
Kultur og fritid, Randers Kommune
Telefon: 89 15 10 76, sms 51 56 20 76
E-mail: novu@Randers.dk