Velfærdsteknologier i Randers Kommune

På omsorgsområdet i Randers Kommune anvender vi forskellige teknologiske og digitale løsninger.

Det er forskelligt, om du kan møde velfærdsteknologierne i hele kommunen, eller om de er i afprøvning enkelte steder.

Da det velfærdsteknologiske område er et område med stor udvikling, er mange af de teknologier, som engang var nye og banebrydende i dag selvfølgelige som arbejdsredskaber og hjælpemidler. Teknologier som for eksempel loftslifte og el-kørestole er derfor ikke beskrevet, selvom de i høj grad anvendes i kommunen.

Skærmbesøg er en virtuel ydelse, hvor du har visuel kontakt til hjemmeplejen og/eller sygeplejen via en skærm – på samme måde som du for eksempel kan bruge videoopkald på din telefon.

Hvad bruges skærmbesøg til?

Det kan være, at du har brug for hjælp til at blive mindet om at tage din medicin – måske flere gange om dagen. Det kan også være, at du har brug for hjælp til at skabe en struktur i hverdagen, hvor hjemmeplejen ringer dig op for at høre, hvordan natten er gået, og hvad dagen bringer, eller at du har brug for hjælp til at få nok mad og drikke i løbet af dagen.

Hvem kan få skærmbesøg?

Skærmbesøg er noget af det første, du vil blive tilbudt i Randers Kommune, når du bliver tilknyttet hjemmeplejen og/eller sygeplejen. Det sker selvfølgelig altid ud fra en faglig vurdering af, om skærmbesøg er aktuelt lige netop for dig, eller om du har brug for noget andet. Det vil løbende være en faglig vurdering, om skærmbesøg stadig er løsningen for dig som borger, eller om du har brug for anden hjælp med tiden.

Et supplement til den øvrige hjælp

I Randers kommune ønsker vi ikke nødvendigvis, at velfærdsteknologi skal erstatte, men være et godt supplement til den hjælp, du modtager. Det kan give dig en tryghed at vide, at du stadig har kontakt til hjemmeplejen eller sygeplejen, selvom de ikke altid møder dig fysisk.

I Randers kommune bruger vi telemedicin, blandt andet i forbindelse med vurdering og behandling af sår og KOL. Telemedicin er en teknologi, som giver mulighed for at lave monitorering i dit eget hjem.

Ensartet behandlingsforløb

Hvis du bliver tilbudt telemedicinsk sårbehandling, kan sårsygeplejersken sende billeder og tilknyttede kommentarer til din sårjournal. På den måde skabes der en sammenhængende og ensartet behandling i dit sårforløb, da både hospitalet, din praktiserende læge og andre relevante fagprofessionelle fra kommunen har adgang til din sårjournal. Du vil som borger opleve at skulle bruge mindre tid på transport, da kommunikationen primært foregår digitalt.

Telemedicin kan også tilbydes til dig, som lever med svær KOL. Løsningen gør det muligt for sygehuset at følge med i dit forløb og holde øje med din tilstand. Det er Randers Kommunes akutfunktion, som du vil møde, hvis dine målinger giver anledning til, at sygehuset ønsker opfølgning fra kommunen.

Ved hjælp af telemedicin og tættere monitorering af dit helbred, vil behandlingskvaliteten dermed kunne øges, og du vil kunne opleve, at det bliver nemmere at mestre dit eget sygdomsforløb.

I Randers kommune har du mulighed for at få støtte til medicin ved hjælp af forskellige medicinteknologier. Medicinteknologi kan for eksempel være dosispakket medicin, digitale påmindelser eller medicinrobotter. Nogle gange kan det også være skærmbesøg i kombination med andre teknologier. Der tages udgangspunkt i din situation og dine behov, og så vil hjemmeplejen eller sygeplejen i samarbejde med dig finde den rette løsning. I nogle tilfælde er den bedste løsning også at bevare det traditionelle fysiske medicinbesøg fra hjemme- eller sygeplejen.

Du kan i udvalgte pleje- og ældreboliger finde skylle-tørretoiletter i Randers Kommune. Toiletterne kan hjælpe dig med hygiejnen i forbindelse med toiletbesøg. Skylle-tørre funktionerne kan være indbygget i selve toiletkummen, men de kan også være påsat som et bidet i stedet for et traditionelt toiletsæde. Med et skylle-tørretoilet kan du blive mere selvhjulpen og vil kunne klare toiletbesøg uden at få hjælp fra plejepersonale, hvilket for mange borgere opleves som mindre grænseoverskridende. Kommunen visiterer borgere til skylle-tørretoiletter efter kvalitetsstandarderne.

Blesensorer påmonteres bleen og alarmerer, når det er tid til at bleen skal skiftes. Teknologien bidrager dermed til at bleen skiftes på det mest optimale tidspunkt – hverken før det er nødvendigt eller for sent.

I Randers Kommune har vi i alle plejeboliger og de fleste ældreboliger etableret kaldeanlæg, så du som borger kan aktivere et kald til plejepersonalet. Løsningerne kan være forskellige, for eksempel en trykknapfunktion på et armbånd eller en halskæde. Der findes også forskellige tryghedskaldsløsninger til dig som bor i eget hjem.

Kaldemuligheden kan være med til at styrke trygheden, idet du kan komme i kontakt med plejepersonalet uanset tid og sted. Det oplever mange borgere giver tryghed.

Kommunen visiterer tryghedskald efter kvalitetsstandarder. De visiterede tryghedskald fungerer ud fra det grundlæggende princip, at borgeren, fra egen bolig, kan aktivere et kald til hjemmeplejen.

Har du eller en af dine pårørende demens, kan du i Randers Kommune møde forskellige teknologiske hjælpemidler. Det kan for eksempel være døralarmer, trædemåttealarmer, positionsmeldere og GPS-funktioner.

Kommunen visiterer tryghedskald og demenssikring efter kvalitetsstandarder. De visiterede demenssikringer fungerer ud fra det grundlæggende princip, at borgerens bevægelsesadfærd kan aktivere et forudprogrammeret kald til plejepersonale. De teknologiske muligheder kan dermed bidrage til at sikre tryghed for både borger og pårørende.