Lav kompost af dit haveaffald

Det er et hit for haven at lave din egen kompost. Her får du tips og tricks til at komme godt i gang.

Det bedste for både din have og miljøet er at kompostere dit haveaffald i din egen have. Herved beholder du de biologiske ressourcer i haven i stedet for at bruge benzin på at bringe dem ud af haven og bringe kunstgødning ind - kunstgødning som der er udledt store mængder CO2 på at fremstille og transportere. Den færdige og næringsrige kompost fordeler du i din have. Den er en langtidsvirkende, mild gødning, der samtidig giver jorden en bedre struktur. Jorden bliver nemmere at arbejde med, får krummestruktur og indeholder mere luft til stor gavn for planterødderne. På sigt vil din hjemmelavede kompost give dig en mere frodig have! Du kan også bruge kompost til at blande din egen pottemuld og topdressing til græsplænen.

Hvad kan du kompostere?

  • Hækafklip
  • Kviste og blade
  • Bark og flis
  • Gulerodstoppe, blomster og andre plantedele - dog kun fra sunde planter
  • Ukrudt - friskt eller vissent
  • Staudetoppe - visne eller friske
  • Tørret græsafklip (fugtigt græsafklip rådner og er dårligt for komposten)
  • Nedfaldsæbler og lign.
  • Utilberedt, grønt madaffald

Har du invasive arter i haveaffaldet, skal det afleveres i en klar sæk som "Rest efter sortering" på genbrugspladsen.

Her finder du lidt gode råd og tips til, hvordan du håndterer de hyppigste problemer med kompostering.

Små stykker

Omsætningen går hurtigst hvis du findeler affaldet inden komposteringen. Du kan bruge en beskærersaks eller en lille økse.

Rigtig fugtighed

Går omsætningen i komposten i stå, skyldes det sandsynligvis at komposten er enten for tør eller for fugtig. Er komposten for tør, tilsætter du vand eller fugtigt affald. Er den for våd, tilsætter du tørre staudetoppe, savsmuld eller andet tørt, organisk affald.

Gråhvid belægning, lugt af jord eller mange myrer i komposten er tegn på, at affaldet er for tørt. Det skal derfor vandes.

Lugt af ammoniak eller kloak er tegn på, at komposten er for fugtig. Bland den med tørre ingredienser, f.eks. træflis, bark, tørre staudetoppe, halm, hø eller andet organisk, der kan suge den ekstra fugtighed. Hvis man jævnligt lægger brugt køkkenrulle i køkkenspanden, kan det være med til at holde en passende tørhed i den grønne beholder.

Vend rundt

Det er en god idé at blande affaldet godt sammen. For meget affald af den samme slags kan klaske sammen i tætte lag, der hindrer luftens adgang. Du kan vende rundt i affaldet en gang imellem med en havegreb eller en beluftningsstok og evt. flytte affaldet fra det ene rum til det andet.

Orm i komposten er et godt tegn. Det viser, at der er god gang i omsætningen.

Hvis omsætningen går for langsomt

Sørg for at komposten har den rette fugtighed. Hvis det ikke hjælper, kan du tilsætte lidt gødning og kalk.

Er der ukrudtsfrø i komposten?

Er du i tvivl om der er ukrudtsfrø i din kompost, kan du foretage en spireprøve. Læg et lille lag kompost i en lille ren bakke fra kød eller lign. Gør komposten fugtig, dæk med plastikfolie fra køkkenet og stil bakken ved stuetemperatur. Er der ukrudtsfrø i komposten, vil de spire i løbet af få dage.

Brug af den omsatte kompostjord

  • Fordel den færdige kompost i haven. Du kan f.eks. sprede et lag på 2-3 cm ud i køkkenhaven 2-3 uger inden du sår eller planter - husk at gøre det i ordentlig tid, da den rene kompost kan indeholde mere næring end de spæde planter kan holde til. Du kan også vente til urterne i køkkenhaven er kommet op og sprede et lag mellem dem.  Mellem roserne og frugttræerne, bærbuskene og stauderne kan du sprede et lag på 5 cm. 
  • Bland den færdige kompost med fint sand til topdressing til græsplænen. Når græsplænen er revet godt igennem om foråret, har den godt af en portion topdressing.  Det er et tyndt lag godt omsat kompost blandet med fint grus eller sand. Der må højst lægges ca. 1 cm topdressing på græsplænen, ellers kan den tage skade
  • Bland den færdige kompost med muld, sand eller spagnum til pottemuld, som bruges til planter i krukker eller potter. Bland i forholdet en del kompost til to dele sand eller jord.
  • Brug den færdige kompost, når du planter træer, buske eller afgrøder. Bland en del kompost til to dele jord og brug blandingen i plantehullet eller køkkenhaven.
  • Et godt tidspunkt for brug af kompost er april-juli.

Den ikke færdigomsatte kompost

Den ikke færdigomsatte kompost skal enten tilbage i kompostbeholderen eller spredes ud på den bare jord i et lag på 5-10 cm. Her vil komposten virke som et jorddække, der beskytter mod udtørring. Samtidig holder det lyset ude og vil derfor gøre det vanskeligt for ukrudt at klare sig. Den videre omsætning klarer jordens mikroorganismer og orme.

Hvert forår kan du gratis hente kompostorme på genbrugspladsen i Randers, Ørneborgvej 28, 8960 Randers SØ. Nogle år kan der dog være problemer med leveringen, hvis vinteren har været hård ved ormekulturen. Skulle du gå glip af ormene fra genbrugspladsen, er der ingen grund til at fortvivle af den grund.

Medmindre din egen jord er meget sandet, vil ormene sandsynligvis før eller siden indfinde sig i din kompostbeholder på eget initiativ. Ellers kan det være, at du kan få en håndfuld fra naboer eller venner.

Kompostormene kan sætte gang i omsætningen hjemme i kompostbeholderen. De spiser planterester og omsætter dem til næringsrig, sort kompostjord med en god krummestruktur. Hvis levebetingelserne i beholderen passer til ormenes behov, vil de hurtigt formere sig til en større koloni. Derfor er en planteskefuld med orme rigeligt til en beholder.

Der er høflig selvbetjening, når du skal hente kompostorme på Randers Genbrugsplads. Det er en god ide at medbringe en lille bøtte eller et bæger til at transportere ormene hjem i. Når man kommer hjem, lægges ormene ned i beholderen. Så finder de selv ud af resten.

Kun gældende for vognmænd med haveaffald fra private

Store mængder haveaffald, der kræver kørsel af vognmand eller brug af container skal deklareres før levering på Gemidans plads for haveaffald, Gunnerupmosevej 30, 8960 Randers SØ. Vognmanden skal udfylde deklaration digitalt før ankomst. Der skal ikke medbringes dokumentation, men der foretages løbende stikprøver af læs.

På linket herunder finder du den digitale deklaration af haveaffald, der skal udfyldes inden du kører dit læs med haveaffald til Gemidan.