Solceller og solfangere
Dekoration
Dekoration
Går du med planer om at montere solceller eller solfangere, skal du undersøge om der gælder eventuelle regler eller bestemmelser inden du går i gang med projektet.
Tjek følgende punkter:
Montering af solcelle-/solfangeranlæg kræver en byggetilladelse i tilfælde af at:
Montering af solceller/solfangere kræver IKKE en byggetilladelse i tilfælde af at:
Solcelle/solfangeranlægget opsættes på fritliggende enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse samt sekundære bygninger, hvor byggeretten i bygningsreglementets kap. 8 IKKE overskrides.
Montering af solcelle-/solfangeranlæg kræver en tilladelse/dispensation, når din ejendom er omfattet af en lokalplan, byplanvedtægt eller deklaration der indeholder følgende bestemmelser:
Her kan du se alle gældende lokalplaner i Randers Kommune.
På tinglysningen kan du se om din ejendom er omfattet af deklarationer.
Spørgsmål til solcelle- og solfangeranlæg i forhold til lokalplaner kan sendes til plan@randers.dk.
Er ejendommen beliggende i landzone og opsætning af solceller/solfangere er omfattet af forhold der forudsætter en byggetilladelse, skal der også ansøges om landzonetilladelse.
Opstilling af solcelle-/solfangeranlæg på terræn, kræver landzonetilladelse.
Du kan læse mere om og ansøge om landzonetilladelse på Randers Kommunes hjemmeside landzonetilladelse.
Montering af solceller/solfanger nær skov, sø, å, særligt naturområde eller lignende kan kræve særskilt dispensation eller tilladelse.
Du kan her læse mere om naturbeskyttelselinjer.
Hvis du er i tvivl om , hvad der gælder for din ejendom eller du skal søge dispensation fra en beskyttelselslinje, skal du sende din henvendelse til naturbeskyttelse@randers.dk
Det er Miljøstyrelsen der er myndighed på Skovloven, og du skal derfor sende din ansøgning om dispensation til Miljøstyrelsen.
Der tillades ikke opsætning af solcelle- eller solfangeranlæg på fredede bygninger. Hvis du har yderligere spørgsmål om, hvad der er muligt på en fredet bygning, skal du kontakte Slots- og Kulturstyrelsen, som er myndighed på fredede bygninger.
På bevaringsværdige og historiske bygninger med bevaringsværdi 1-3, beliggende inden for kulturmiljøer og kulturlandskaber udpeget i kommuneplanen, gives som udgangspunkt ikke tilladelse til at opsætte solcelle/solfangeranlæg.
På bygninger med en bevaringsbevaringsværdi 1-3, vurderes ansøgning vedrørende solcelle-/solfangeranlæg i hvert enkelt tilfælde.
Hvis du vil have vurderet muligheden for montering af solcelle-/solfangeranlæg på bygninger med bevaringsværdige 1-3, skal du sende din forespørgsel til plan@randers.dk.
Randers Kommune har udarbejdet en generel Vejledning til opsætning af solceller og solfangere. Vejledningen beskriver en række forhold, der lægges vægt på i sagsbehandlingen og vurderingen af en ansøgning. Vejledningen giver samtidigt en række gode råd, eksempler på gode og mindre gode løsninger som kan bruges til inspiration.
Hvis du har spørgsmål til vejledningen kan du sende dem til plan@randers.dk.
Hvis dit solcelle-/solfangeranlæg kræver byggetilladelse, skal du indsende en byggeansøgning sammen med følgende materiale: