Børn i trafikken

At sende dit barn ud i trafikken kan være grænseoverskridende. Det rigtige udstyr og viden om trafikregler giver sikre børn i trafikken.

Sikkert udstyr giver trafiksikre børn

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige cykel til dit barn. For det første skal størrelsen være rigtig. Barnet skal kunne nå jorden med begge fødder, når det sidder på sadlen. For større børn kan det være tilstrækkeligt, hvis de kan nå med én fod. Derudover skal cyklen naturligvis have det lovpligtige udstyr, ikke være for tung, være så enkelt udstyret som muligt og have fodbremse. Det gør det nemt for barnet at cykle.

Cykelhjelmen er også med til at give trafiksikre børn. En måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm på, er ved, at du selv bruger cykelhjelm. Dit barn ser nemlig op til dig og efterligner derfor, hvad du gør. Samtidig er valg af cykelhjelm og dens størrelse også vigtig.

Gode trafikvaner giver trafiksikre børn

Gode trafikvaner giver barnet selvtillid sikrer, at dit barn får rørt sig dagligt og giver det frihed til selv at cykle rundt til fritidsaktiviteter, venner og skole. Det drejer sig om at lære barnet at bevæge sig sikkert på cyklen og holde balancen. Hvis dit barn er mellem 2 og 4 år kan det være en god idé at træne balanceevnen på en løbecykel uden pedaler. Det gør eksempelvis også, at dit barn ofte ikke behøver at bruge støttehjul, men kan springe på en cykel uden. Barnet er klart til at bevæge sig ud i trafikken, når det kan:

  • Holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer
  • Bremse sikkert
  • Se til siden og tilbage uden for meget slinger
  • Give tegn i trafikken

I starten er det naturligvis vigtigt, at I cykler sammen. Fortæl undervejs om trafikreglerne og kør gerne de veje sammen, som barnet skal følge til skole og fritidsaktiviteter.

En sjov måde dit 3-6½-årige barn bliver en trafiksikker cyklist, er ved at blive medlem af Børnenes Trafikklub. På klubbens hjemmeside kan barnet også spille computerspil.

Nyttige links

Hvornår kan dit barn cykle i trafikken

Valg af cykel til skolebørn

Tips til transport af børn

Lær dit barn at cykle

Børnenes Trafikklub

Tips til lygter

Passer din cykelhjelm

Lovpligtige cykellygter

Lovpligtige reflekser

Tips til valg af cykelhjelm