Kurset er for alle, der har mod på at mødes med en lille gruppe til nikotin -og rygestop i Randers Sundhedscenter. Gruppen består af få deltagere og en rygestoprådgiver.
Vi behandler emner som:
- Motivation
- Afhængighed
- Rygestophjælpemidler
- Håndtering af nikotintrang
- Fastholdelse.
Vi har fokus på at kvitte tobakken, og kurset består blandt andet af:
- Gåture
- Mindfulness
- Øvelser
- Hygge.
Der vil være en fælles nikotin- og rygestopdato efter cirka 2 uger på kurset.
Du får en lille håndbog med fra kurset, hvor du finder øvelser og redskaber, der kan hjælpe dig godt i gang.
Tidspunkter for kommende kurser
Kom & Kvit har møder hver onsdag kl. 10.00-11.30.
(Der er løbende optag af deltagere, så du kan skrives på venteliste til at komme på kurset, så snart der er ledige pladser).
Kurset foregår i Randers Sundhedscenter.
Røgfrit Liv starter mandag den 2. oktober kl. 16:30-18:30.
Der er 6 mødegange i alt: 2/10, 9/10, (pause i efterårsferien), 23/10, 30/10, 6/11 og 13/11.
Kurset foregår i Randers Sundhedscenter.
Røgfrit Liv starter onsdag den 8. november kl. 16:30-18:30.
Der er 6 mødegange i alt: 8/11, 15/11, 22/11, 29/11, 6/12 og 13/12.
Kurset foregår i Randers Sundhedscenter.
Tilmelding
Du kan tilmelde dig på følgende måder:
• Send en sms med RYGESTOP til 1910
• Indtast navn og tlf. nr. på linket her: Klik på linket her (Røgfrit Liv – 2. oktober)
• Indtast navn og tlf. nr. på linket her: Klik på linket her (Røgfrit Liv – 8. november)
Sundhedscenterets rygestoprådgivere
Janne
Uddannet Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i sundhedsfremme, formidling og forebyggelse samt uddannet rygestoprådgiver hos Kræftens Bekæmpelse
"Der kan være mange veje til røgfrihed. For mig er det vigtigt at skabe en god og tryg kontakt, så vi sammen kan finde den bedste vej for dig."
Pernille
Uddannet i Ernæring og Sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling samt rygestoprådgiver hos Kræftens Bekæmpelse
"Vi er alle forskellige og har forskellige behov. For mig er det vigtigt, at du føler dig anerkendt og tryg uanset, hvad du har med i bagagen, når du møder mig."
Ronja
Uddannet i Ernæring og Sundhed med speciale i Sundhedsfremme og forebyggelse, kandidat i Pædagogisk antropologi samt rygestoprådgiver hos Kræftens Bekæmpelse
"At blive røgfri kræver handling og støtte. For mig er det vigtigt, at vi begge er åbne og ærlige i vores kommunikation i processen til at blive røgfri."
Mød Susanne, der har deltaget i et rygestopkursus
Susanne Ødum har efter mere end 30 års rygning valgt at sige farvel til cigaretterne og har nu været røgfri siden midten af januar 2023.
Susanne Ødum har til dagligt marskandiserbutikken Kronjyllands Ønske Ø i Randers midtby. Hun har været røgfri siden midten af januar 2023
Hun blev egentligt henvist til behandling hos en fysioterapeut i Randers Sundhedshus. For Susanne Ødum blev det startskuddet på et rygestop, for i sundhedshuset mødte hun en tidligere ryger, der talte godt om stedets rygestop-kurser.
Hun meldte sig på et kursus, og der var masser af inspiration at hente i de andre deltageres historik med rygning.
”Jeg skulle jo stoppe. Også selv om jeg har gået og talt om, at rygning er en form for frihed, man tager sig. I virkeligheden er min røgfrihed jo faktisk den store frihed,” siger Susanne Ødum.
Hendes motivation for at stoppe med cigaretterne var primært helbredet, der ikke var, som hun gerne ville have det til at være. Hun er lige fyldt 70, men kroppen føltes ældre. Rygestop-kurset begyndte i januar 2023.
”Selv om det til at begynde med virkede som et ubestigeligt bjerg, viste det sig at være anderledes. Jeg har tidligere forsøgt at stoppe med at ryge og har ikke kunnet gennemføre det. Denne gang lykkedes det heldigvis,” fortæller hun og understreger vigtigheden af de kompetencer og den hjælp personalet på sundhedscenteret bidrager med.
En enkelt svipser på vejen
Men selvfølgelig kræver det også styrke, når kroppen og hjernen for alvor begynder at kræve en smøgpause i stedet for en pause fra smøgerne. Den sidste dag i februar tog Susanne Ødum en enkelt cigaret. Hun er taknemmelig for, at det var det, og i dag tænker hun ikke på at ryge og bliver heller ikke påvirket af andres rygning.
”Det er den store frihed at slippe for alle de tanker om rygning. Nu skal jeg ikke gå og tænke på at have cigaretter på lager. Jeg skal heller ikke tænke på at finde det næste rum til at kunne smutte udenfor og ryge. Det er faktisk et hårdt arbejde at ryge, fordi den næste cigaret hele tiden skal planlægges,” forklarer Susanne Ødum.
Heldigvis er der også andre gevinster ved livet uden røg. Hun hoster mindre nu, og hendes omgangskreds hilser røgfriheden velkommen. Det var på tide.
Derfor er det også bare om at komme i gang, hvis man er klar til at tage kampen op med rygning, mener hun:
“Der vil altid være forhindringer omkring rygestop. Der er mange tidspunkter, hvor man skal ’afkodes’ fra at gribe cigaretterne, men det kan klares, og du kan godt bestige det bjerg, du står foran. Jeg fik hjælp, støtte og inspiration fra rygestop-holdet samt kursister fra holdet.”
Randers Sundhedscenter har forskellige typer af nikotin-stopkurser, så både cigaretrygere og brugere af f.eks. e-cigaretter og snus kan få hjælp til en sundere livsstil. SMS teksten ”RYGESTOP" til 1910 eller mail til rygestop@randers.dk – så får du hjælp til dit rygestop.