Amning

Det er godt for det lille barn at få sin mors mælk. Mælken indeholder præcis den næring og de næringsstoffer det lille barn har brug for.

Et nyt Ph.d.-studie af Ingrid Nilsson (2016) om amning viser, at der er 4 råd, der er vigtige, hvis amning skal blive en succes:

  • Hud mod hud, så meget som muligt og primært hos moderen.
  • Hyppig amning, når barnet gerne vil, og mindst 8 gange i døgnet.
  • Tilbagelænet amning eller anden god stilling, hvor mor og barn har tæt fysisk kontakt.
  • Amning er en fælles forældreopgave.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn udelukkende ammes i seks måneder, og de fleste børn kan fint trives på deres mors mælk de første 6 måneder uden at få anden tilskudskost.

Man må gerne fortsætte delvis amning i 12 mdr. eller længere.

Har I spørgsmål til amning, så kontakt din sundhedsplejerske.

Vellykket amning forekommer i et samarbejde mellem forældre og barn. Det er mest almindeligt at amme tæt i starten. Dvs at bruge brystet til såvel at dække barnets sult som at give det tryghed og trøst. Der skelnes derfor ikke her skarpt mellem amning og ammemåltider. Det er individuelt, hvornår mor og barn bevæger sig over i et mere måltidsorienteret ammemønster, men det sker gerne i takt med, at barnet udvikler sig.

Sundhedsplejersken kommer i et tidligt barselsbesøg og tilpasser derefter antallet af besøg ud fra familiens behov, dette blandt andet  for at støtte en vellykket amning.

At amme er en kvindes ret, men ikke hendes pligt. Derfor skal den enkelte familie på et informeret grundlag have mulighed for at vælge , hvordan de vil ernære deres spædbarn.  Som sundhedsplejersker respekterer vi familiens valg med hensyn til, om de ønsker at amme eller ej.

Flere sundhedsplejersker i Randers Kommune, har gennemført den 1-årige uddannelse til IBCLC ammevejledere.

Det er en international uddannelse baseret på evidensbaserede studier indenfor amning.

Efter uddannelsen opdateres sundhedsplejerskerne løbende, og formidler den nyeste viden videre til de øvrige sundhedsplejersker i Randers Kommune.