Flaskeernæring

Nogle forældre vælger helt fra starten at give barnet sutteflaske. For andre bunder valget i amning, som ikke er lykkedes.

Det er vigtigt at understrege, at modermælkserstatning er god ernæring for det lille barn. Man opnår også nærhed og tilknytning med sit barn når det flaskeernæres.

Hos sundhedsplejersken kan I søge råd om, hvordan I stopper mælkeproduktionen, eller hvordan I griber det an, hvis der er behov for at supplere amningen med tilskud af modermælkserstatning.

Er I i tvivl om jeres valg anbefaler vi, at I drøfter det med personalet på barselsgangen eller efter udskrivelse med jeres sundhedsplejerske. Jeres sundhedsplejerske vil altid støtte op om jeres valg.

Rengøring af flasker og flaskesutter

Flasker og flaskesutter skal rengøres meget grundigt efter brug, da bakterier ellers kan medføre sygdom hos barnet.

Rengøring i hånden

  1. Skyl flasker og flaskesutter i koldt vand.
  2. Vask flaskerne med flaskerenser, opvaskemiddel og varmt vand. Fjern mælkerester fra skruegangen og på kanter.
  3. Gnid flaskesutter med groft salt for at fjerne mælkerester på indersi­den.
  4. Skyl flasker og flaskesutter grundigt.
  5. Kog flasker og flaskesutter i 5 minutter. Hæld vandet fra.
  6. Opbevar flasker og flaskesutter tørt og tildækket, indtil de skal bruges.

Rengøring i opvaskemaskine

Flasker rengøres først i hånden, se ovenfor. Men i stedet for pkt. 5 sættes de rengjorte flasker i opvaskemaskine og vaskes ved mindst 65 grader. Flaskesutter kan ikke tåle at komme i opvaskemaskine.

Rengøring i mikrobølgeovn

Flasker og flaskesutter rengøres først i hånden, se ovenfor. Men i stedet for pkt. 5 placeres de rengjorte flasker og flaskesutter i et kar med sæbe­vand, der skal dække. Flasker og flaskesutter koges i 5 minutter i mikro­bølgeovnen. Derefter skal de skylles og tørres. Alternativt anvendes en særlig indsats til dette formål.

Hvis det skal gå hurtigt

Vi anbefaler altid, at I rådfører jer med personalet på barselsgangen eller jeres sundhedsplejerske, inden I giver jeres barn sutteflaske. Nogle gange må beslutningen om at give det lille barn sutteflaske imidlertid træffes hurtigt udenfor Sundhedsplejens træffetid. Her er det vigtigt, at I køber en modermælkserstatning, der er tilpasset barnets alder. Brug anvisningen på pakken til at lave det korrekte blandingsforhold og lav små mængder til barnet i starten. Kontakt ved først givne lejlighed jeres sundhedsplejerske for at få rådgivning om, hvor meget mælk jeres barn har brug for i døgnet, og hvordan I undgår, at det får forstoppelse.