Mad 0-1 år

Børns udvikling er forskellig. Det gælder også for, hvornår børnene er parate til at spise mad. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn starter med overgangskost, når de er 6 måneder, medmindre de ikke længere kan mættes udelukkende med modermælk eller modermælkserstatning. Man bør dog tidligst starte med overgangskost ved 4 måneder.

Dit barn viser, at det er parat til at begynde at spise mad, når det kigger nysgerrigt efter maden og åbner munden for maden samt selv begynde at række ud efter maden og forsøge at putte den i munden.

Hvis dit barn ikke tager tilstrækkeligt på eller virker sultent, kan det være tegn på, at det har behov for at komme i gang med at spise. Spørg sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl.

Det er vigtigt ikke at gå for tidligt i gang med skemad. Det skyldes primært, at mave- og tarmsystemet skal være klar til at fordøje maden.

Du kan finde fakta, inspiration og opskrifter i bogen Mad til børn.

På oversigten Barnets mad, kan du få et hurtigt overblik over hvad dit barn må få at spise. 

Find et tidspunkt på dagen, hvor dit barn hverken er for sultent eller for træt.

Tilbyd kun et skemåltid om dagen i starten, og gerne på nogenlunde samme tidspunkt, så barnet lærer, at det er det, der sker på den tid af dagen.

Accepter når barnet signalerer, at det ikke har lyst til mere. Pres aldrig dit barn til at spise. Mad skal gerne være forbundet med lyst.

Lav kun små portioner - der bliver ikke spist så meget i starten.

Tilbyd gerne barnet mange forskellige typer grød og mos, så det får forskellige smagsoplevelser.

Lad barnet selv røre ved grød og mos. Det er vigtigt, at barnet gør sig oplevelser med madens konsistens, temperatur, duft og smag. Acceptér at det sviner, når børn skal lære at spise og få et naturligt forhold til mad.

Tilbyd barnet vand at drikke til måltidet. Børn må få vand fra den kolde hane fra 4 måneder.

Hold øje med at barnet stadig har afføring hver dag.  Går maven i stå, så hold pause med skemaden et par dage.