Mad 0-1 år

Hvis amningen ikke længere stiller dit barns sult, er det måske klar til at begynde med skemad. Få svar på hvornår, hvordan og hvad der må spises.

Børns udvikling er forskellig. Det gælder også for, hvornår børnene er parate til at spise mad. Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn starter med overgangskost når de er 6 måneder, med mindre de ikke længere kan mættes udelukkende med modermælk eller modermælkserstatning. Tidligst start ved 4 måneder.

På kostsedlen "Barnets mad", som vises her på siden, kan du læse hvad dit barn må få at spise. Du kan også finde fakta, inspiration og opskrifter i bogen "Mad til små - fra mælk til familiemad".

Det er en god ide, at barnet langsomt tilbydes forskellige smags- og konsistensindtryk, og at barnet, udover at få maden på ske, også får lov at gribe efter maden for at røre, smage og dufte til det. 

Læs mere om kost til dit barn og få spændende opskrifter

Læs alt materialet grundigt igennem der ligger tilgængeligt her på hjemmesiden. Drøft evt. med din sundhedsplejerske, om det er nu, dit barn skal starte med skemad.

Hvis du har nogen i nær omgangskreds, som har små børn, så spørg dem hvordan de gjorde da de gik i gang med at tilbyde skemad.

Find et tidspunkt på dagen hvor dit barn hverken er for sultent eller for træt.

Tilbyd kun et skemåltid om dagen her i starten, og gerne på det samme tidspunkt, så barnet lærer, at det er det der sker på den tid af dagen.

Accepter når barnet siger, det ikke har lyst til mere. I kan altid prøve igen i morgen.

Lav kun små portioner - der bliver ikke spist så meget i starten.

Tilbyd gerne barnet mange forskellige typer grød og mos, så det får forskellige smagsoplevelser på forskellige dage.

Lad barnet selv røre ved grød og mos, når I er færdige med eller under måltidet. Det er vigtigt at barnet gør sig oplevelser med madens konsistens og temperatur, duft og smag.

Tilbyd barnet vand at drikke ved siden af skemaden, børn må få vand fra hanen fra 4. måneder.

Hold øje med at barnet stadig har afføring hver dag. Hvis maven går i stå så hold pause med skemaden et par dage.