Pleje af barnet

Det lille barns hud er sart, men har samtidig en naturlig regulering og har derfor sjældent brug for omfattende pleje.

Vask og bad

Hver dag bør barnets hænder, ansigt, folden ved halsen samt bleområdet vaskes med en klud med lunken vand. Desuden vaskes barnets numse, når det har haft afføring.

Dit barns hud tørrer let ud, derfor anbefales det, at barnet kun bades 1-2 gange om ugen. Du kan enten bade barnet i et badekar eller tage dit barn med i brusebad. Hvis I er to, kan den ene holde barnet ind til brystet, og den anden kan bruse med lunken vand med en håndbruser.

Vær opmærksom på at huden tørres godt efter vask især i folderne. Barnet har som udgangspunkt ikke behov for at blive smurt med creme eller olie. Nogle børn har imidlertid tør hud, disse børn har godt af at blive smurt med en fed creme. Vi anbefaler en creme, som er svane- og allergimærket.

Rød numse

De fleste børn får ind imellem rød numse, fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn har mere sart hud end andre. Den bedste forebyggelse er, at holde huden ren og tør. Efter vask af numsen, sørg for at tørre huden grundigt også i folderne. Lad numsen lufttørre og brug f.eks. en føntørrer, men pas på, at den ikke bliver for varm. Lad barnet ligge uden ble, når det er muligt.

Hvis barnets hud er ved at blive rød og irriteret, kan du anvende en zinksalve på området. Brug ikke zinksalve, hvis numsen er hudløs.

Hvis barnets numse er meget rød og eventuelt væskende, så tal med sundhedsplejersken eller lægen om det. Det kan være en svampeinfektion, som kræver behandling.

Arp

Arp er grågule skorper i hårbunden. Det kan strække sig ned i pande og øjenbryn. Arp er harmløs, men huden under arpen er følsom og irriteret.

Arp kan forebygges ved, at I hver dag reder barnets hår og hovedbund med en kam eller børste. Hvis barnet har meget arp, kan hovedbunden smøres ind i babyolie, som gerne må sidde minimum et par timer eller natten over. Derefter reder I barnets hår forsigtigt med en tættekam eller en tandbørste for at få skorperne væk. Vask derefter barnets hår med en mild shampoo for at fjerne olien. Gentag behandlingen, hvis det er nødvendigt.

Relevante links

Miljøministeriet om Kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj

Sundhedsstyrelsens bog "Sunde børn"