Søvn 0-6 år
Søvn er vigtig – især for små børn som vokser og udvikles. Et barn, der sover godt, er frisk og velfungerende om dagen. Har I problemer med søvnen, kan I få hjælp her på siden eller kontakte jeres sundhedsplejerske.
Jo yngre et barn er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Gode søvnvaner etableres ved hjælp af regelmæssighed og gode rutiner omkring sovetid. God søvn giver overskud. Humøret stiger, sanseindtryk bearbejdes, immunforsvaret styrkes og man vokser bedre.
Hos det nyfødte barn er døgnrytmen endnu ikke på plads. Søvnmønstret er derfor uregelmæssigt og afhænger ikke af dag og nat, men mere af sult og mæthed. Når barnet er 2-3 måneder, begynder det have en vis døgnrytme med forskel på dag og nat. Ved 6-9-månedersalderen har de fleste børn en mere samlet søvnperiode om natten. Dog kan man forvente korte opvågninger helt frem til 5 års alderen. Når barnet vågner, kan det have brug for en forælder. I perioder med sygdom eller stor udvikling kan søvnen også være påvirket, så barnet vågner oftere. De fleste børn sover middagslur frem til 3-4-års alderen.
Flere ting har betydning for dit barns søvn: Soveomgivelser, putte-ritualer, mælk og måltider, forældres trivsel, forældres tydelighed og regulering af døgnrytmen mv.
- Rolige, kølige og mørke soveomgivelser er gode for søvnen. Det får krop og sind til at falde til ro.
- Putteritualer signalerer: ”Nu skal du sove” til barnet. Ritualerne skal passe til barnets alder og ikke tage alt for lang tid.
- Mælk og måltider skal primært ligge om dagen, selvfølgelig under hensyn til barnets alder. Maden skal være sund og give god og lang mæthedsfornemmelse.
- Det er vigtigt, at forældre er tydelige voksne, som sætter kærlige rammer og grænser for barnet. Når barnet kan mærke, hvad det skal, falder det nemmere til ro. Forældres trivsel påvirker barnet. Især dårlig stemning i hjemmet giver en stresstilstand hos barnet, som kan påvirke søvnen.
- Kvaliteten af barnets vågne tid har betydning for søvnen. Når der har været aktivitet og kærlig kontakt, er det nemmere at falde i søvn.
- Behovet for søvn stiger, jo længere tid man har været vågen. Det lille barn kan ikke være vågen ret længe ad gangen, men det stiger i takt med alderen. Døgnrytmen reguleres af sollys, måltider og aktivitet.
Søvnhjul 0-5 år

Viser et barn der er omgivet af billeder som symboliserer 5 vigtige punkter for barnets trivsel. Det er døgnrytme, søvnpres og søvncyklus, soveomgivelser, putteritualer, mælk og mad samt forældres trivsel og tydelighed.

Viser et barn der er omgivet af billeder som symboliserer 5 vigtige punkter for barnets trivsel. Det er døgnrytme, søvnpres og søvncyklus, soveomgivelser, putteritualer, mælk og mad samt forældres trivsel og tydelighed.
Søvnens biologi

Billedet er et skema over søvnens biologi.
Det er opstillet i kolonnerne Alder, Søvnbehov, Vågenbehov, Vågentid pr. gang og Antal lure.
Og i rækkerne Nyfødt, 3 måneder, 5 måneder, 6 måneder, 9 måneder, 1-2 år, 3-5 år, 6-13 år og 14-17 år.

Billedet er et skema over søvnens biologi.
Det er opstillet i kolonnerne Alder, Søvnbehov, Vågenbehov, Vågentid pr. gang og Antal lure.
Og i rækkerne Nyfødt, 3 måneder, 5 måneder, 6 måneder, 9 måneder, 1-2 år, 3-5 år, 6-13 år og 14-17 år.
Det er helt normalt, at man nogle gange vågner i løbet af natten. Kvaliteten af ens søvn varierer fra dag til dag. I perioder med sygdom, stor udvikling eller problemer og bekymringer vil søvnen for de fleste blive dårligere. Det gælder også børn. Nogle reagerer kraftigere end andre.
Hvis et søvnproblem har varet mindre end 3 uger, kan det være en fase og gå over af sig selv. Hvis du oplever udfordringer med dit barns søvn i mere end 3 uger, er du velkommen til at kontakte din sundhedsplejerske. Hun vil kunne hjælpe i de fleste tilfælde. Hvis der er brug for mere hjælp, kan hun henvise dig videre til Sundhedsplejens Søvnklinik for børn og unge. Den bemandes af sundhedsplejersker, som er uddannet søvnvejledere fra Center for Børn og unges søvn.
- Markér tydeligt forskel på dag og nat med lys, aktivitet og måltider om dagen, og det modsatte om aftenen og natten. Dæmp belysningen når du gør dit barn klar til nat.
- Sørg for at dit barn har tilpas mængde vågentid om dagen. Barnet skal hverken være vågen for længe eller for kort – det skal passe til alderen. Og det skal ikke sove lur for tæt på natten.
- Putteritualet skal være trygt og genkendeligt
- Undgå skærm den sidste time inden sengetid
- Kølig og frisk luft der hvor dit barn sover
- Barnet skal helst sove i mørke – alternativt svagt rødt lys.
- Tydelige og enige forældre
- For nogle børn er det nemmest at falde i søvn alene. Det kan virke opkvikkende på nogen børn at have selskab af forældrene.