Søvn 0-6 år

God søvn er vigtigt for at fungere godt. Søvnbehov er forskelligt fra person til person og afhænger bl.a. af barnets alder.

Jo yngre et barn er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Gode søvnvaner etableres ved hjælp af regelmæssighed og gode rutiner omkring sovetid. God søvn giver overskud. Humøret stiger, sanseindtryk bearbejdes, immunforsvaret styrkes og man vokser bedre.

Søvnen hos spædbarnet er overfladisk, da der er fuld hjerneaktivitet 24 timer i døgnet. Det betyder, at dit barn har mange korte opvågninger, hvorefter det har behov for at falde i søvn igen. Dette er en vigtig og naturlig del af dit barns vækst og udvikling. Nogle børn vågner uden at involvere forældrene og falder hurtigt og let i søvn igen, mens andre melder sig og typisk vil have mad, puttes, af med våd ble, over i forældrenes seng og ikke mindst sikre sig, at mor (eller far) er lige i nærheden, så barnet trygt kan sove videre igen. 

1-4 uger

Det nyfødte barn sover i kortere perioder a´ 2-4 timer døgnet rundt. I gennemsnit sover barnet ca. 15-18 timer henover døgnet.

Ved fødslen har barnet ikke nogen døgnrytme og søvnmønsteret er ikke relateret til dagslys eller mørke. Barnet lærer forskel på nat og dag, ved helt at undgå lys eller bruge vågelys om natten. Undgå også for meget aktivitet om natten. Skift kun bleen, hvis der er afføring i, eller hvis bleen er meget tung. Undlad at snakke til barnet under amning og bleskift om natten. Hvis barnet græder, når det bliver lagt i seng, kan berøring, sang eller hudkontakt eventuelt hjælpe. Nogle børn skal ammes eller vugges i søvn. Præmature børn kan have et større søvnbehov.

1-3 måneder

Barnet kan nu sove i ca. 3 timer ad gangen og er mere vågen om dagen. Kan sove ca. 14-15 timer i døgnet.

Omkring 6 ugers alderen kan barnet begynde at kende forskel på dag og nat. Man kan give barnet en god døgnrytme ved at sørge for gode vaner og faste putteritualer for dags og nattesøvnen. Det gør barnet trygt.

4-5 måneder

Barnet har brug for at sove 3-4 gange i løbet af dagen. Om natten kan det ofte sove op til 4-5 timer sammenhængende. Kan sove ca. 14-15 timer i døgnet.

Når barnet er omkring 4-5 måneder, begynder døgnrytmen at blive mere stabil, især hvis I har fået indøvet regelmæssige sovevaner. De fleste børn vil være i stand til at sove igennem om natten, hvilket svarer til ca. 5 timers sammenhængende søvn. Børn, der ammes, har som regel lidt kortere sammenhængende søvn.

6-12 måneder

Barnet vil i denne periode sove 2-3 lure i løbet af dagen. Når barnet nærmer sig 1 år, kan det måske sove ca. 6 timers sammenhængende søvn om natten. Kan sove ca. 14-15 timer i døgnet.

Der er stor forskel på, hvor ofte og hvor længe børn sover og man kan ikke sammenligne børns søvnvaner. Det afhænger bl.a. af barnets temperament og søvnbehov samt de søvnvaner familien har. 

Gode rutiner

Faste sove- og spisetider er med til at sikre en god døgnrytme. Lige inden sengetid kan det være uhensigtsmæssigt med vild leg, tv, computer, tablet mv. Derimod hjælper det barnet med at falde til ro, hvis I etablerer nogle rolige og hyggelige ritualer omkring bad, tandbørstning og godnathistorier. Et godt sovemiljø med passende temperatur (ikke for varmt), frisk luft og mørke er også vigtigt for at få barnet til at falde til ro. Har barnet svært ved at sove i mørke kan man anvende en vågelampe.

Søvnbehov

Et barns søvnbehov afhænger af en række faktorer, herunder barnets alder og arvelige forhold.

Det 1-3 årige barn har behov for 12-14 timer i døgnet. De fleste 1-årige sover 12-14 timer i løbet af et døgn, heraf 1-2 lure i løbet af dagen. Mellem 1 og 2 års alderen kan de fleste børn nøjes med at sove en eftermiddagslur.

Det 3-6 årige barn har behov for 10-12 timers søvn. Når barnet stopper med at sove om dagen, skal det sove længere om natten og vil derfor ofte have behov for at komme tidligere i seng. Tidspunktet for, hvornår et barn stopper med at sove til middag, afhænger af, hvornår barnet er modent nok til at få dækket sit søvnbehov om natten. De fleste børn stopper med at sove om dagen, når de er et sted mellem 3 og 5 år.

I den første tid kan barnet have brug for jeres hjælp til at falde i søvn. Det kan være at blive svøbt i en dyne eller tæppe tæt ind til jeres krop, vugget, sunget eller ammet i søvn. Prøv jer frem og find en måde, som både jeres barn og I kan lide. Senere er det en god idé, at barnet lærer at ligge og falde i søvn selv.

De fleste forældre kender til, at deres lille barn en aften eller i perioder ikke kan sove. Her kan det være en god ide at være opmærksom på om barnet:

  • Er overtræt
  • Har brug for mere ro før sovetid
  • Sveder eller fryser
  • Er tørstig eller sulten
  • Ikke er træt
  • Får for mange stimuli umiddelbart lige inden sovetid. F.eks. synsindtryk, lys og lyd.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn lægges til at sove på ryggen. Det forebygger tidlig, uventet spædbarnsdød (vuggedød). Der er intet der tyder på en øget risiko for kvælning som følge af opkast eller gylp. Når barnet selv kan vende sig, er det uden betydning, at det vender sig og sover videre på maven.

Børn må gerne sove ude, når de er begyndt at tage på og har en vægt over 3,5 kg. Mange forældre oplever, at deres børn sover godt ude i den friske luft.

Om sommeren bør du være opmærksom på ikke at stille barnevognen i solen, da barnet kan blive overophedet.

Om vinteren frarådes at lade barnet sove ude, hvis temperaturen er under 10 minusgrader.

Det frarådes også hvis der er dis, tåge eller rimtåge.

Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i sin egen seng og i samme rum som forældrene.

Hvis I sover sammen med barnet i jeres seng, så lad det sove mellem den ene af forældrene og barnets egen seng – uden risiko for at kunne falde ned mellem de to senge.

Sengen skal være tilstrækkelig bred, så barnet har lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng. Herved undgår barnet at blive klemt af jer under søvnen. Madrasserne skal være faste og tætliggende, bedst er én stor madras.

Større søskende og kæledyr skal ikke sove sammen med barnet.

Barnet må ikke sove i en vandseng.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at lade barnet sove køligt uden at være alt for tæt pakket ind i dynen - mærk ved bryst/nakke for at vurdere barnets temperatur. Barnet skal ikke være svedigt, men heller ikke kold.

Et nyfødt barns knogler er bløde og endnu ikke vokset helt sammen. Derfor bliver barnets hovedfacon påvirket af, hvordan det ligger. Vær derfor opmærksom på allerede fra fødslen, at det sovende barn skiftevis ligger med hovedet mod højre og venstre.

Spørg din sundhedsplejerske til råd ved spørgsmål.