Udvikling

Fra fødslen har børn medfødte kompetencer. De kan sutte, føle, genkende forældre og give udtryk for sine behov.

I løbet af de første 12 måneder sker der en løbende udvikling både med barnets motorik, sanser og sprog.

Kontakt og samvær

Når dit lille barn er mæt og vågen, har du en enestående mulighed for at få øjen- og kropskontakt med barnet. Du kan tale og synge til dit barn, og ofte vil barnet kigge på dig og forsøge at pludre tilbage. Munden bevæger sig, og barnet bruger sine arme og ben. Barnets sanser stimuleres, og nysgerrigheden vækkes.

Du kan også kærtegne dit barn og gennem små lege stimulere barnets motoriske udvikling, for eksempel ved lade barnet ligge på maven eller, når barnet er lidt større, lege borte - kig.

Når dit barn oplever at blive set og hørt og mærker din kærlighed, udvikler det sit følelsesliv og bliver et menneske med selvværd.

Barnets udvikling følger sjældent en jævn kurve. Barnet tager et spring fremad i sin udvikling og bruger herefter tid til at udvikle færdigheden, inden det går i gang med det næste trin.

Børns forskellighed

Børns udvikling er forskellig fra barn til barn. Det rolige barn, der ikke bruger så meget energi på at bevæge sig, taler måske i stedet tidligt, hvorimod det aktive barn har masser at gøre med at kravle og klatre og venter med at udtrykke sig i ord.

Selvom børns udvikling forløber forskelligt, er rækkefølgen i store træk den samme. Brug linkene her på siden for at se udviklingen måned for måned eller hent app'en "Min baby" til smartphone eller tablet.

For at barnet kan udvikle sig, har det brug for nærværende voksne, der støtter og udfordrer barnets videre udvikling ved at give det mulighed for at bruge sine muskler, sanser og sit sprog.

Styrk dit barns motorik

Giv dit barn mulighed for at være aktiv hver dag, for at styrke barnets motorik og forhindre overvægt.

Øvelser som styrker dit barns motorik

Anbefalinger og øvelser til børn under et år

Anbefalinger og øvelser til børn 1-4 år

Sundhedsmæssig effekt af fysisk aktivitet og stillesiddende tid

Hent mere inspiration til dit barns udvikling

Lille menneske - stor udvikling

Sunde børn

Komiteen for Sundhedsoplysninger - Bøger m.m. om børn

Min Baby App

Robusthed.dk