Snus og tyggetobak

Snus og tyggetobak er både farligt og lige så vanedannende som cigaretter. Det kan bl.a. skade dine tænder og dit tandkød.

De unge opfatter måske snus eller tyggetobak som et godt alternativ til cigaretter. Da det findes i smagsvarianter med f.eks. hyldeblomst og lakrids kan det måske virke "uskyldigt". Men sandheden er at røgfri tobak er stærkt vanedannende og afhængighed kan opstå allerede efter kort tids brug. Det øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og mundhulen.

Kroppen optager mindst dobbelt så meget nikotin fra snus som fra en cigaret (i nogle tilfælde 5-6 gange så meget). Unge hjerner bliver lettere afhængige af nikotin og kan få varige skader. Snus indeholder ca. 30 kræftfremkaldende stoffer, der også kommer ned i lungerne.

Snus er skadeligt også for tænder og tandkød. Det kan misfarve tænderne og give hvidlige rynkede plamager, hvor snusen lægges. Senere kan der komme tilbagetrækning af både tandkød og tandknogle. De blottede tandhalse giver kraftige isninger, når temperaturen omkring tænderne ændrer sig, f.eks. hvis man spiser is eller drikker varme drikke. Når tandkødet først har trukket sig væk kommer det aldrig tilbage. Heller ikke når man stopper sit forbrug af snus.

Mange unge kan føle sig pressede til at prøve snus og det bedste råd er simpelthen at stå fast og sige "nej tak". Du er sej - når du siger nej!

Er du allerede afhængig?

Kontakt en rygestoprådgiver på mail kvit@randers.dk eller send en sms med teksten KVIT til 1910.

Snus er forbudt i EU, og siden 1 januar 2016 har det været forbudt at sælge snus i Danmark. Et forbud der ofte omgås ved at kalde produktet tyggetobak i stedet.